Yıl sonu büyüme tahmini açıklandı!

İngiltere'de temaslarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, "Bu yıl büyüme oranımız yüzde 6.0 ile yüzde 7.0 arasında bir yerde gerçekleşecek" dedi.

GİRİŞ 27.11.2017 12:41 GÜNCELLEME 27.11.2017 12:45
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Londra'da İngiliz yatırımcılarla bir araya geldiği toplantıda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Bu yıl sonunda öyle ümit ediyorum ki büyüme rakamlarımız yüzde 6-7 arasında gerçekleşecektir. dedi. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları;

Bu ikinci gelişim. Bugün ziyaretimiz esnasında birebir ve ikili görüşmelerimizi yanı sıra farklı kurum ve kişilerle bir araya geldik.

Birleşik Krallık Türkiye'nin en büyük ihracat gerçekleştirdiği ikinci ülke. Geçen yıl itibarıyla ikili ticaret hacmimiz 17 milyar doların üzerine çıktı. Bu 20 milyar dolarlık hedefe yaklaştığımızı gösteriyor. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada bir yılda üretilen Gayri Safi Milli Hasıla 30  trilyon dolar civarında. 

Ülkemizde yatırım yapan şirketler, menşei neresi olursa olsun bizim şirketimizdir. Bizim şirketlerimizden farklı bir konumu yoktur ve biz bu anlayış ile tüm şirketlerimizin sorun ve beklentilerine cevap veriyoruz.

Bizlere sorunlarını anlattılar, geleceğe yönelik plan ve projelerini bizlerle paylaştılar. Biz de ülkemizdeki fırsat ve imkanları bu vesile ile paylaştık.

TÜRKİYE BÖLGESEL OLARAK ÖNEMLİ BİR KONUMDA

Bugün sizlerle bir araya geldiğimiz bu toplantıda ülkemizin ekonomik persfektifini paylaşmanın yanı sıra, sizlerin de gelecek yatırım planlarını öğrenme fırsatı bulacağımı düşünüyorum. Esasen sizler Türkiye'yi tanıyor ve biliyorsunuz. Türkiye, öyle bir bölgede yer alıyor ki etrafındaki coğrafya, Balkanlar, Orta Doğu 4 saatlik bir uçuşla 60'a yakın ülkeye erişebilirsiniz aynı zamanda da 1.5 milyar insanın yaşadığı bir coğrafyadan bahsediyoruz. 1 yılda üretilen toplam gayri safi milli hasıla 30 milyar dolar civarında... Çok dinamik bir coğrafyada yer alıyoruz. Türkiye'ye yapılacak yatırım Türkiye ile sınırlı değil.

BEKLENTİMİZ YÜZDE 6-7 BÜYÜME 

2017 yılı için felaket senaryoları üretilmesine rağmen Türk ekonomisi yüzde 5'in üzerinde büyüme ile 3. sırada yer aldı. Büyüme oranımız bu yıl yüzde 6-7 arasında bir yerde gerçekleşecektir. Türkiye reel sektörü üretmeye güçlenmeye devam ediyor. Ekonomi istihdam üretiyor. Ülkemizin OECD ülkeleri ve G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

TÜRKİYE REEL SEKTÖRÜ ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR

Geçen yıl ağustos'tan bu ağustos'a kadar 1 milyon 400 bin yeni iş sağladık. Bazıları Türkiye'de genç işsizlik oranı yüksek diyor. Bizim nüfusumuz genç. Bunu artı değer olarak görüyoruz ve geleceğe yönelik beklentilerini olumlu yöne çeviriyor. Dolayısıyla kaldı ki genç işsizlikte de birçok Avrupa ülkesi bizden daha yüksek orana sahiptir. 

İşsizlik küresel bir sorundur. Tedbiri, sadece yatırımlarla değil aynı zamanda istikrar ve güvenin tesis edilmesi ile ilgilidir. İş gücüne katılım yüzde 44'ten son 8 yılda yüzde 53'ün üzerine çıkmıştır. 

Türkiye küresel krizin başladığı 2008'den itibaren dünyada gerçekleştirilen 10 mega projeden 6'sını hayata geçirmiştir. Bu bakımdan da Türkiye'nin güven ve istikrarda ne kadar önemli mesafe kat ettiğini gösteren en büyük sonuçtur. 

YORUMLAR 3
  • objektif 6 yıl önce Şikayet Et
    Aç geziyoruz tabi buyusun bi zahmet.
    Cevapla
  • Yine 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başbakanım bizim kosgep kredilerini verirsiniz artık 5 yıldır bekliyoruz . Masal oldu galiba
    Cevapla
  • yerli 6 yıl önce Şikayet Et
    her gün aynı açıklamayı yapıyor nasıl hepte önemli oluyor...?
    Cevapla