Fintech’in yapay zekâsı Türkiye’den

Finans teknolojileri alanında çılgın projeler kovalayan Türk firmaları, yapay zekâdan, sanal seans odalarına kadar birçok buluş geliştirdi.

Fintech’in yapay zekâsı Türkiye’den
Fintech’in yapay zekâsı Türkiye’den
GİRİŞ 22.08.2017 07:16 GÜNCELLEME 22.08.2017 07:16

Son dönemde yıldızı parlayan sektörler arasına giren fintech (finans teknolojileri) alanında Türk firmaları önemli başarılara imza atıyor. Bu şirketlerden biri olan Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri, finansal piyasaların analiz ve izlenmesi konusunda sektöre yön veren buluşlar geliştirdi. Finansal piyasalar ile ilgili veri, haber ve sanal analiz araçları üreten Foreks, şimdi de devrim yaratacak projeler üzerine çalışıyor. Yapay zekâ alanındaki gelişmelerin, finansal piyasaların analizlerinde yeni bir enstrümana dönüştüğünü söyleyen Foreks Genel Müdür Yardımcısı Fatmanur Arıcı, İstanbul Arı Teknokent'te üç önemli proje üzerine çalıştıklarını ifade etti. Arıcı şunları anlattı: "Alanımızdaki mevcut durumu ileri taşımak ve ürünleri kişiselleştirerek geliştirme niyetindeyiz. Örneğin Smartchart adında ürün geliştirdik. Yapay zekâ ile çalışan bu sistemde sorularınıza en güncel ve doğru cevap alabiliyorsunuz. Binlerce veriyi ve haberi okuyup, analiz eden bir sistemden bahsediyoruz. Bu ürün sayesinde yüzlerce sayfa okuyarak ulaşabileceğiniz teknik analizlere saniyeler içinde erişmek mümkün hale geliyor. Bir diğer uygulamamız ise hololens teknolojileri kullanarak sanal seans odaları yaratmak üzerine ilerliyor. Özel tasarım gözlükler kullanarak bulunduğunuz ortamı dev bir seans odasına dönüştürmeniz mümkün hale geliyor."

KOMŞU'DA DA ZİRVEYE ÇIKTI
1990 başında Türk-İsviçre ortak girişimi olarak kurulan İstanbul merkezli şirketin, Ankara ve İzmir'de de şubeleri bulunuyor. Yurtiçinde sağladığı performansını uluslararası arenada da devam ettirmek isteyen Foreks, 2004 yılında Yunanistan'da Inforex s.a şirketini kurarak, kısa zamanda pazar lideri oldu. Arıcı, "Özellikle mobil alanda ses getirecek projelere imza atmaya devam ediyoruz" dedi.

KAPALIÇARŞI İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK
Foreks'in üzerinde çalıştığı bir başka konu ise özellikle Kapalıçarşı esnafını oldukça mutlu edeceğe benziyor. Çarşıda metrekare olarak zaten küçük alanlara sahip esnafın, finansal piyasaları izlemek için, uydudan bilgisayar ve özel kasa donanımlara kadar birçok yatırım yapması gerekiyordu. Foreks geliştirdiği yeni teknoloji ile bu sorunu da çözmüşe benziyor. Zira, buluş sayesinde tüm verileri TV'den canlı izlemek için bir HDMI cihazını kullanmak yeterli olacak.

Foreks Genel Müdür Yardımcısı Fatmanur Arıcı, üç önemli proje üzerine çalıştıklarını ifade ederek, "Yapay zekâ alanındaki gelişmeler, finansal piyasaları dönüştürecek" dedi.

KAYNAK: SABAH