'Kaybeden hem Türkiye hem Almanya olur'

Bakan Zeybekci, Merkel'in Gümrük Birliği Anlaşması ile ilgili, "Böyle açıklamalarla veyahut işlerin kötü gitmesiyle bunun kaybedeni hem Türkiye hem Almanya olur." dedi.

'Kaybeden hem Türkiye hem Almanya olur'
'Kaybeden hem Türkiye hem Almanya olur'
GİRİŞ 18.08.2017 17:42 GÜNCELLEME 18.08.2017 17:43
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Rusya İş Forumu'nun açılış oturumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Almanya Başbakanı Merkel'in Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesine ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Zeybekçi, Merkel'in böyle bir açıklama yapabilmek için yetkili olmadığını söyledi. Merkel'in bunun için tek başına karar alamayacağını vurgulayan Zeybekci, AB yetkililerinin güncellemenin "her iki tarafın da menfaatine olduğu, en üst düzeyde kazançlı çıkılacağı" yönünde net beyanlarının bulunduğunu hatırlattı. 

'Bu haliyle tüm dünyayla ticaret yapar halde'

Almanya ile Türkiye arasında dış ticaret hacminin 2017 sonunda 40 milyar dolara yaklaşacağını hatta biraz aşacağını dile getiren Zeybekci, şunları söyledi:

"Türkiye'deki Alman şirketleri ve Almanya'daki Türk şirketlerinin cirolarına bakarsak 100 milyar dolarlık bir ekonomiden bahsediyoruz. Böyle açıklamalarla veyahut işlerin kötü gitmesiyle bunun kaybedeni hem Türkiye hem Almanya olur. Her iki taraf da bunun üzüleni olur. Ben Almanya'da sorumluluk mevkiindeki olanlara ve Türkiye'de bizlere düşen görevin şu olduğunu düşünüyorum: Bu açıklamalarla, bu tarz olumsuz gelişmelerle her iki taraf da kaybedip üzüleceğine göre kimlerin sevineceğini iyi düşünmek lazım. Gerek FETÖ'nün gerek bölücü terör örgütü mensuplarının gerekse iki ülkenin ilerlemesiyle ilgili istenmeyen mihrakların sevineceği bir ortamda bunu iyi düşünmek lazım.

'Olmazsa olmaz değil'

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi bizim için olmazsa olmaz değildir. Türkiye şu andaki ekonomisiyle dış ticaret hacmiyle Gümrük Birliği güncellenmeden bu haliyle tüm dünyayla ticaret yapar halde. Şu andaki büyümesini nasıl yaptığını, ihracatındaki bu sene tarihi rekorlarla dolu bir yılı nasıl geçireceğini zaten Türkiye şu anda gösteriyor. Ama gönül ister ki böyle açıklamalar olmasın. Gönül ister ki hem AB'nin hem Türkiye'nin kazandığı bir Gümrük Birliği güncellenmesi olsun. Şu anda normal şekliyle devam ediyor. Ama bence böyle ortamlarda biraz susmak lazım. Alman dostlarımıza da onu tavsiye ediyorum. Bizim de böyle bir dönemi sakinlikle geçirmemiz gerekiyor. Gerek FETÖ'nün gerek bölücü terör örgütü mensuplarının gerekse iki ülkenin ilerlemesiyle ilgili istenmeyen mihrakların sevineceği bir ortamda bunu iyi düşünmek lazım."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Abdurrahman 6 yıl önce Şikayet Et
    Alman malları boykot edelim olsun bitsin
    Cevapla
  • Fehmi 6 yıl önce Şikayet Et
    Kimsenin turkiyeyi tehdit etmesine izin veremeyiz kaliteden odün verebiliriz ama onurumuzdan asla yeri gelir soganla ekmek katik edilir ama devletimin icislerine kimseyi karistirmayiz kimseye boyun eymeyiz.
    Cevapla
  • Aşağılayan 6 yıl önce Şikayet Et
    Evet. Yerli rüzgar güllerini nereden ithal ederiz sonra? Ilaclarimiz, gıdamız, arabamız,çamaşır makinemiz....
    Cevapla
  • ümmetten biri 6 yıl önce Şikayet Et
    senin gibiler bugüne kadar boş konuşmak yerine memleketiniz için yararlı şeyler yapmayı akıl edebilseydiniz bugün o saydığın şeylerin en kralını yapıyor olurduk.
    Cevapla
  • Abı 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye;Orta-Güney Amerika,Afrika ve Asya'ya açılmalıdır.Bunun için 1.si; her ülkeye o ülkelerle yatırım ve ticaret yapabilecek en az 1000 vatansever genç işadamı yerleştirilmelidir.2.si; her ülkede o ülkedeki yatırım ve ticaret imkanlarının neler olduğunu tek tek ortaya koyabilecek, o ülkedeki işadamları ve tüccarlarla bizim tüccar ve iş adamlarımız buluşturacak Ekonomik İstihbarat Teşkilatı kurulmalıdır.Böylece Avrupa'ya bağımlılığımız azaltılarak ekonomik şantajlarından kurtulabiliriz.
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    kaybedecekse Turkiye ozaman boş boşuna niye efeleniyorsunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle