14 milyon çalışanı ilgilendiriyor! 5 yıla inecek

İş davalarına zorunlu arabuluculuk öngören İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, Meclis’e sevk edildi.

14 milyon çalışanı ilgilendiriyor! 5 yıla inecek
14 milyon çalışanı ilgilendiriyor! 5 yıla inecek
GİRİŞ 26.05.2017 06:01 GÜNCELLEME 26.05.2017 06:04
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

İş davalarında zorunlu arabuluculuk getiren 14 milyon işçiyi ilgilendiren İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı Meclis’e sevk edildi. Tasarıyla feshe bağlı kıdem, ihbar, kötü niyet ve ayrımcılık tazminatları ile yıllık izin ücretine ilişkin zamanaşımı süresi 10 yıldan 5 yıla indiriliyor.

Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan tasarı özetle şöyle:

- Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade davalarında arabulucuya başvuru dava şartı oldu. Davacı, arabuluculuda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslı veya arabulucu tarafından onaylanmış örneğini dilekçesine eklemek zorunda olacak.

- Arabulucuya başvuru zorunluluğuna uyulmaması halinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde sunulması aksi takdirde davanın usulden reddedileceğini içeren davetiye gönderilecek. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilecek. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığı anlaşılırsa herhangi bir işlem yapılmaksızın dava usulden reddedilecek.

- İş kazası veya meslek hastalığı kaynaklı maddi-manevi tazminat ile bunlarla ilgili rücu davaları hakkında arabulucuya gitme zorunluluğu olmayacak.

- Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandıracak. Bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilecek.

- Arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Ücret Tarifesi’nin İkinci Kısmına göre aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanacak.

- Arabuluculuk Bürosuna başvurulmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı duracak ve hak düşürücü süre işlemeyecek. Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilecek.

- İş sözleşmesi feshedilen işçilere, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurma şartı getirildi.  Arabulucuya rağmen anlaşmaya varılamaması halinde iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılması zorunluluğu öngörüldü.

- Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat, kötü niyet tazminatı ve iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatlardaki zamanaşımı süresi ise 10 yıldan 5 yıla indiriliyor.    

- İş mahkemelerinin, HSK’nın olumlu görüşü alınarak, tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde Adalet Bakanlığı’nca lüzum görülen yerlerde kurulacak. İş mahkemelerinin birden fazla dairesi olabilecek. İş mahkemesi olmayan yerlerde dava ve işlere aynı yerdeki asliye hukuk mahkemesince bakılacak.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 19
  • çırak 7 yıl önce Şikayet Et
    27 yaşındayım ne kadar oy kullandıysam hep akp verdim sizde garıban işçileri düşünün asgari ücreti yükseltin emeklilik yaşını düşürün lütfen baya oy kaybedeceksiniz yoksa işçi emekçilerin sabrı tükendi
    Cevapla
  • halil ibrahim çelik 7 yıl önce Şikayet Et
    patron kod 29 dan atmış... işkur dan işsizlik maaşı alamazmışım git ilk önce kod 29 dan atılmadığını atılmadığını ispat et diyor işkur.geçen sene 10 ayda atıldım bu sene 7 ayda 2 duruşma yapılacak kod 29 a göre patronun iyi niiyetini suistimal etmişim ya şahitim olmasaydı ne yapacaktık
    Cevapla
  • Seyhan savaşçı 7 yıl önce Şikayet Et
    20yildir tekel iş mahkemesi sürüyor annem rahmetli sunduz Bozdağ adına Âllah rızası için cumhur başkanım ilgilenin lütfen
    Cevapla
  • Mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu demek rüşvet yolu açıldı bu sayede işveren verecek parayı işçi olanda herzamanki gibi sürümler devam
    Cevapla
  • birisi 7 yıl önce Şikayet Et
    Süre Bakımından iyi, işçi işveren arasında bu kişiler yüzünden daha büyük sıkıntı çıkması da muhtemel...!!!, ücretlerin ne olduğu ve nasıl ödeneceği belli değil !!! işçi kazandığı hak olan parayı bu arabulucuya verecekse anlamı yok...(adam hakkını almış gibi görünüp ,almamış olacak...hatta arabulucuya vermiş olacak) ... Ayrıca bu arabulucuların işveren tarafına çalışması da muhtemel... yasa üzerinde çok iyi çalışılmalı....detaylar çok can sıkıcı olabilir...
    Cevapla
  • halil ibrahim çelik 7 yıl önce Şikayet Et
    arabuluculuk avukatlar arasında yapılıyor iş mahkemeye gitmeden çözülmesi için
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle