Varlık Fonu'nun değeri 31 milyar TL'yi aştı

Ağustos ayında 50 milyon lira sermaye ile kurulan Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) bünyesine girin kamu şirketi ve taşınmazların sayısı hızla artıyor.

Varlık Fonu'nun değeri 31 milyar TL'yi aştı
Varlık Fonu'nun değeri 31 milyar TL'yi aştı
GİRİŞ 07.02.2017 07:05 GÜNCELLEME 07.02.2017 07:05

Dün itibariyle 14 şirket ve 2.2 milyon metrekareyi aşan toplam 46 taşınmazın devredildiği fonun büyüklüğü Savunma Sanayinden üç aylığına aktarılan 3 milyar liralık kaynak da eklendiğinde 31.3 milyar liraya ulaştı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, fonun hedefinin 200 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

BAŞTA Ziraat Bankası, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri AO (TPAO) gibi kurumların devredilmesiyle önceki gün yaklaşık 15.6 milyar liralık kuruluşlar üzerinde söz sahibi olan Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) dün de Türk Hava Yolları’nın (THY) yüzde 49.12’si ile Halkbank’ın yüzde 51.11 oranındaki hisseleri de devredildi. Savunma Sanayinden üç aylığına aktarılan 3 milyar liralık kaynak da eklendiğinde, toplam Türkiye Varlık Fonu’nun büyüklüğü 31.3 milyar liraya ulaştı. Özelleştirme kapsamında yer alan Denizcilik İşletmeleri’nin yüzde 49’u, Kayseri Şeker Fabrikası’nın yüzde 10’u ve İzmir Limanı’nın da dün fona devredildiği öğrenildi. 

THY VE HALKBANK GİRDİ

Önceki gün Resmi Gazete’nin mükerrer saysıında, fona yapılan devirler açıklanmıştı. Dün de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, THY’nin yüzde 49.12’lik hissesi ile Halk Bankası’nın yüzde 51.11 oranındaki hisselerinin özelleştirme kapsamından çıkarıldığını ve Türkiye Varlık Fonu’na devredildiğini açıkladı. THY’nin borsa değeri 7 milyar 879 milyon lira. Yüzde 49.12’lik kısma denk gelen kısım da, 3 milyar 860 milyon liraya denk geliyor. Halkbank’ın ise borsa değeri 14 milyar 800 bin lira. Halkbank’ın da yüzde 51.11’lik kısmı Hazine’ye ait olduğu için fon 7 milyar 548 milyon liralık hisse üzerinde etkili olacak. Türk Telekom da borsada işlem görüyor. Piyasa değeri ise 19 milyar 390 milyon lira. Yüzde 6.68’lik hissenin karşılığı ise 1 milyar 295 milyon lira. Böylece borsa değerleri açısından Varlık Fonu’na aktarılan şirket hisselerinin toplamı 12.7 milyar liraya ulaşacak. Söz konusu üç şirketin değeri borsaya açık olmaları nedeniyle piyasa değeri üzerinden alınıyor. 

TATİL BELDELERİ DE VAR

Fona ayrıca toplam büyüklüğü 2.2 milyon metrekareyi aşan toplam 46 taşınmaz da devredildi. Taşınmazlar, daha çok Kuşadası, Selçuk, Antalya Kemer-Kiriş gibi gözde tatil yerlerinde bulunuyor. Devredilen taşınmazların en büyüğünü Aydın Kuşadası ve Türkmen’deki 419 bin 453 metrekare büyüklüğündeki taşınmaz oluşturuyor.

DAHA ETKİN YÖNETİLECEKLER

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş: “Büyük bazı kamu şirketlerinin Türkiye Varlık Fonu’na devri ile daha etkin yönetilmeleri amaçlanıyor. Bununla ayrıca devletin elinde çok etkin bir kaynak olması sağlanmakta. Öyle Düyun-u Umumiye falan gibi sözlerin de son derece yanlış ve yersiz olduğunu ifade etmek isterim. Varlık Fonu’nun bizatihi kendisi milli bir kuruluştur, milli bir oluşumdur. Ekonominin milli tarafını güçlendirmek için atılan bir adımdır.”

KAYNAK: HÜRRİYET