Aralıkta zenginiz!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun milli gelir hesabında beklenen revizyon aralık ayında yapılacak. Revizyon çalışmaları kapsamında milli gelirin artması bekleniyor.

Aralıkta zenginiz!
Aralıkta zenginiz!
GİRİŞ 19.11.2016 06:49 GÜNCELLEME 19.11.2016 06:56
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Milli  gelir rakamlarını yukarıya çekmesi beklenen revizyon çalışmalarında sona gelindi. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2016 yılı bütçe sunumunda revizyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ve aralık ayı itibariyle kamuoyuna duyurulacağını açıkladı.

Elvan, “Önümüzdeki ay çalışmaları tamamlayacağız ve ESA2010’a geçeceğiz” dedi. Komisyona dağıtılan kitapçıkta da, “Yürütülen ana revizyon çalışmaları kapsamında hazırlanan yeni gayri safi yurtiçi hasılanın ve ilk defa üretilecek yeni istatistiklerin aralık ayı içinde yayımlanması planlanmaktadır” denildi.

GELİRİ ARTTIRACAK

Açıklanacak revizyonla, Türkiye’nin milli gelirinin yukarı doğru revize edilmesi bekleniyor. Eski Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada revizyonun olası sonuçları hakkında bilgi vermişti. Aydemir, “Revizyon sonrası şu anda Türkiye dünya ekonomileri arasında 17. Sırada, 1-2’sini geçme ihtimalimiz var, başkası yok. Çünkü sonra uçurum var. Öyle kapanmaz. Revizyon yaptığımız için yukarı çıkacağız ama öyle çok yukarılara çıkma ihtimali de yok” demişti.

1997’deki revizyonun milli gelirde yüzde 35, 2008’deki revizyonun da yüzde 38’lik bir artış getirdiğini anımsatan Aydemir, “Yukarı doğru bir revizyon olacağını kesin söyleyebiliriz ama bunun ne kadar olacağını bilmiyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Yetkililer, Avrupa Birliği’yle uyum kapsamında milli gelir revizyonunun yapıldığına dikkat çekti. ESA 2010’da bazı harcamaların değiştirildiğini belirten kaynaklar şu bilgileri verdi:

“ESA 2010, 2014 yılından itibaren bütün Avrupa Birliği’nin geçtiği bir sistem. Burada bazı değişiklikler var. Örneğin Ar-Ge eskiden cari harcama sayılırdı. Şimdi ESA 2010, Ar-Ge’nin yatırım harcaması olduğunu söylüyor. Buna benzer bir şekilde silahlara yapılan harcamalar geçmişte yatırım sayılmazdı, ESA 2010’da ise yatırım harcaması olarak kabul ediliyor. Türkiye’deki sektörlere ilişkin hesaplamalarda sağlanan iyileşme de revizyonla daha iyi rakamlara yansıtılabilecek. Birçok sektörde girdi ve çıktı verileri değişti, artık turizmden, tarıma, sanayiden, inşaata birçok sektörde daha iyi girdi ve çıktı hesaplamaları yapılabiliyor.”

2020 DOLAR ARTMIŞTI

TÜRKİYE milli gelirde son kapsamlı revizyonu 2008 yılında yaptı. Hesaplama sonucunda daha önce cari fiyatlarla 576.3 milyar TL olarak açıklanan 2006 yılı gayri safi yurtiçi hasılası 758.3 milyar TL olarak belirlendi. Hesaplamayla kişi başına milli gelir de 2 bin 20 dolar arttı. Böylece kişi başı düşen milli gelir 5 bin 480 dolardan, 7 bin 500 dolara çıktı.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 26
  • benbilmem 7 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl artacak acaba...? KAĞIT ÜZERİNDE Mİ?
    Cevapla
  • Mert 7 yıl önce Şikayet Et
    Milli gelirsiniz doviz cinsinden hesaplandığı için siz ne kadar Büyükşehir büyüyün doviz yükselir yine ekonominiz kötü milli geliri iz düşük denir. Yabancılar doviz kurunu hedefleyen oyunları ile oturdukları yerden daha zengin oluyor aynı para ile sizden daha çok mal satın alabiliyor, siz fakir oluyorsunuz. Ekonominiz büyümede dolar bazında milli geliriniz ve kişi başına gelirsiniz hep düşer.. Bu hem sizi sömürmek hemde kendilerini mükemmel sizi kötü göstermek için bir oyundur. Batıda bir aile 2 maaş ile zor yaşıyor.
    Cevapla
  • antepli 7 yıl önce Şikayet Et
    aagari ücretli yaşamıyor bilin istedim.
    Cevapla
  • Vatandas 7 yıl önce Şikayet Et
    Nankor olmayin,reis geldi ekmek buldunuz
    Cevapla
  • hazeyn 44 7 yıl önce Şikayet Et
    battik bittik ne zengini millet duman oldu,zengin olan kim
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    insanlar çeplerine bakıyor.insanların çepleri boş cüzdanları kart dolu maaşları görmüyorlar.enflasyon düşmüyor.dolarda uçtu.ülkede açlık sınırı asgari ücretten çok üstte milyonlarca kişi açlık sınırının altında.inşaat sektörü ile ekonomi ilerlemez üretime ve tarıma yönelik planlar yapılmalı ve artık nükleer santral işi hızlandırılmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle