'Türkiye Singapur gibi olabilir'

Royal Dutch Shell'in eski başkanı, Türkiye'nin yakın zamanda enerjide ticaret merkezi olabileceğini belirtirken, bir uyarıda bulundu.

'Türkiye Singapur gibi olabilir'
'Türkiye Singapur gibi olabilir'
GİRİŞ 06.09.2016 17:41 GÜNCELLEME 06.09.2016 17:53
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Royal Dutch Shell'in eski başkanı Mark Moody-Stuart, Türkiye’nin yakın vadede Singapur gibi enerji ticaret merkezi olabileceğini söyledi.

7. İstanbul Finans Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan Moody-Stuart, Türkiye’nin enerji ticareti açısından önemli bir ülke olduğunu ve kısa vadede hidrokarbon kaynakların Türkiye’nin en önemli sektörü haline gelebileceğini söyledi.

'ENERJİ MERKEZİ OLMASI MÜMKÜN AMA...'

Türkiye'nin coğrafi konumunun önemine işaret eden Moody-Stuart, "Türkiye, Irak'tan Ceyhan'a gelen ve Rusya'dan gelip boğazlardan geçerek dünyaya ulaşan petrol açısından önemli bir geçiş yolu. Ayrıca doğudan gelen doğalgazın da dünyaya açılmasını sağlıyor. Türkiye, doğalgaz ve petrolde transit ülke olarak önemini koruyor. Orta vadede Singapur gibi bir enerji ticareti merkezi olması mümkün, ancak yakın vadede Türkiye ekonomisinin en önemli sektörleri imalat, finans ve endüstri olarak kalabilir." dedi.

'TÜRKİYE'DE ALTERNATİFLER GÜÇLÜ'

Moody-Stuart, Türkiye’nin güçlü alternatif enerji kaynaklarına sahip olduğunu dile getirerek, ülkede güneş ve rüzgar enerjisinin yanı sıra hidroelektrikte de potansiyelin yüksek olduğunu anlattı.

Son dönemde Karadeniz ve Kıbrıs’ta yapılan yeni petrol ve doğalgaz keşiflerinin Türkiye açısından önemli olduğunu belirten Moody-Stuart, "Bu keşiflerin tam sonuçlarını görmek için biraz daha beklemek gerekiyor. Yeni teknolojilerle bu kaynaklar daha verimli kullanılabilir. Ancak bunların geliştirilmesi pek kolay değil ve bu kaynaklar yüksek maliyetli." diye konuştu.

YÜKSEK YAKIT FİYATLARINA DESTEK VERDİ

Türkiye'nin enerjiyle ilgili doğru politikalar izlediğini kaydeden Moody-Stuart, akaryakıtta uygulanan vergilerin yüksek olmasının ise avantajlı yönleri bulunduğuna işaret etti. Halkın bu sayede enerjiyi daha verimli kullanan taşıtlar kullanmaya yöneldiğini aktaran Moody-Stuart, "Uygulanan politika, hem kaynakların korunmasını hem de kirliliğin azalmasını sağlıyor. Ayrıca, devletin gelirlerinin artmasını sağlıyor. Bu, herkesin kazanmasını sağlayan bir strateji." dedi.

- 15 Temmuz darbe girişimi

15 Temmuz darbe girişiminde, Türk halkının demokrasiye verdiği desteğin çok önemli ve umut verici olduğunu belirten Moody-Stuart, "Yaşananlar ülkenin önüne çıkan bir engel olarak görülebilir, ancak her şeyin yoluna gireceğini ve normale dönüleceğini ümit ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye’nin, Rusya’yla ilişkilerinin yeniden normale dönmeye başlamasının da çok önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Moody-Stuart, "Bu, iki ülkenin Suriye politikası açısından çok önemli. Suriye konusunda bir anlaşmaya varılması açısından Türkiye ve Rusya’nın iyi ilişkiler içinde olması gerekiyor. Türkiye, Rusya ve Suriye krizinin önemli oyuncularından. Burada Rusya, Suudi Arabistan, İran, İsrail, ABD ve Türkiye hepsi değişik bir şey istiyor. Eğer Suriye konusunda kalıcı bir çözüme erişilmek isteniyorsa tüm oyuncuların birbiriyle iyi ilişkiler içerisinde olması çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • Ismail 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben iranlıyım bence Türkiye en güzel bir yer ekonomi de çok güçlü
    Cevapla
  • Ismail 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben iranlıyım bence Türkiye en güzel bir yer ekonomi de çok güçlü
    Cevapla
  • Aaaa 7 yıl önce Şikayet Et
    Arz taleb meselesi
    Cevapla
  • DİYAR 7 yıl önce Şikayet Et
    Kara adam kara konusmuş... Evet yatırımcı Türkiyeye gelir neden mi?? çünkü yıllardır süren terör olaylarına ragmen 7 düvel her alanda türkiyeye saldırmasına ragmen 15 temmuz darbesini yaşamasına ragmen ekonomisi hala dimdik ayakta hala büyüyen gelişen bir ülke stratejik jeopolitik bir ülke.. Bunları hiçyaşamayan bir ülkede en ufak bir terörö olaylarında ekonomi alt üst oluyor ..
    Cevapla
  • ahmet şengül 7 yıl önce Şikayet Et
    yorumlara bakıyorum kahkaha ile gülüyorum,nasıl hayal dünyasında yaşıyorsunuz öyle. asgari ücretin açlık sınırı altında olduğu, devlete baş kaldıranların yaşadığı bir ülkeden bir yol olmaz. hak isteyenin hakkı, baş kaldıranın başı. devleti bunlar ayakta tutar.
    Cevapla
  • Kılıç Arslan 7 yıl önce Şikayet Et
    Açlık sınırı dediklerine bakma, o sınırın kendisi batının uydurması. Batı ülkelerinde açlık yaşayan olur bizde olmaz. 3 milyon Suriyeliye, bunca terör eylemine etrafımızdaki kaosa ve bütün kurumlarımıza sızmış batı uşağı hainlere rağmen ve hatta meclisin bile terör destekçisi hainle dolu olmasına rağmen ne açız ne açıktayız. Bunlara rağmen halimize bakınca, her dakika Allah'a şükretsek az gelir diyorum.. Biz iyiyiz, iyi bir milletiz Allah'a hamdolsun ve daha da iyi olacağız insallah..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle