Bakan Özhaseki'den gereksiz radar cezalarına tepki

Çevre ve Şehircilik Bakanı, belediyelerin özel şirketlerle kurdukları radarların neden olduğu mağduriyetin önüne geçileceğini söyledi.

Bakan Özhaseki'den gereksiz radar cezalarına tepki
Bakan Özhaseki'den gereksiz radar cezalarına tepki
GİRİŞ 15.08.2016 12:36 GÜNCELLEME 15.08.2016 13:09
Bu Habere 113 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şehiriçi ve şehirlerarası yollarda hız limitinin bir anda 40’a 50’ye düşürülüp ceza yazıldığını açıkladı.

Bu yöntemi uygulayanların belediyelere trafik sistemi kuran 'avcı şirketler' olduğunu belirten Bakan Özhaseki, bu şirketlerin vatandaşa kesilen trafik cezalarından daha çok pay alabilmek için sürücülere adeta tuzak kurduğunu ifade etti.

"EMNİYET CEZANIN YÜZDE 30'UNU BELEDİYEYE VERİYOR"

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, belediyelerin yollara kurduğu elektronik sistemlerin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafik ihlallerinin tespiti amacıyla kullanıldığını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, bu kullanımın karşılığında da sürücülere kesilen trafik cezalarından elde edilen hasılatın yüzde 30'unun belediyelere, “sistem kullanım bedeli” olarak Emniyet tarafından ödendiğini anlattı.

"BELEDİYELER ŞİRKETLERLE HASILAT PAYLAŞIMI YAPIYOR"

Sistemi kurmak için yeterli kaynağı olmayan belediyelerin ise gelir elde etmek için bu işi şirketlere havale edip “hasılat paylaşımı” yoluyla sistem kurdurduğunu ifade eden Özhaseki, şöyle konuştu:

"RAMPA AŞAĞI HIZ SINIRINI 40 YAZIYORLAR"

“Belediyeler kendi ellerindeki bu imkanı, daha çok kamunun yapması gereken bu imkanı hasılat paylaşımı şekliyle özel şirketlerle paylaştıklarında ortaya büyük sakınca çıkıyor. Avcı firmalar geliyor sistemi kuruyor. Avcı firma, kör noktalarda veya başka yerlerde, örneğin rampa aşağı yolda hız sınırını 40 yazıyor, 50 yazıyor. Hakikaten orada 40'la 50'yle gitmek mümkün değil. Öyle yerler var ki Türkiye'de, bulunması imkânsız yerler var. Oralarda, kör noktalarda veyahut da avcılık yapacağı yerlerde tezgâhı kuruyor, herkese hile kurmuş gibi oluyor.”

"BUNU ENGELLEMEK İÇİN YASAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ"

Bu konuda hem Emniyet'ten hem de vatandaşlardan çok yoğun şikayetler geldiğini belirten Bakan Özhaseki, belediyelerin bu işi şirketlere hasılat paylaşımı yoluyla devretmesini önlemek, sistemleri kendi paralarıyla kurup avcı şirketleri devre dışı bırakmalarını sağlamak için yasayı değiştirmeye karar verdiklerini söyledi.

"PAY YÜZDE 30'DAN 10'A DÜŞECEK"

Bakan Özhaseki, bu amaçla torba tasarıya koydukları maddeyle, elektronik sistemlerini hasılat paylaşımı yoluyla kurduran ve işlettiren belediyelere sistem maliyeti çıkana kadar cezaların yine yüzde 30'unun ödeneceğini, ancak sistem maliyeti çıktıktan sonra bu payın yüzde 10'a düşürüleceğini bildirdi.

"MALİYE YÜZDE 5'İ İSTEDİ AMA..."

Bakan Özhaseki, hasılat paylaşımı yoluyla şirketlere elektronik trafik izleme sistemi kurdurup işlettiren belediyelere trafik cezalarından verilecek payın yüzde 30'dan yüzde 5'e düşürülmesi konusunda Maliye Bakanlığı'nın ısrar ettiğini, dolayısıyla maddenin ilk haline“yüzde 5” yazıldığını söyledi. Ancak madde Meclis'te görüşülürken çok sayıda belediye başkanıyla telefon trafiği yaşandığını belirten Özhaseki, başkanların “Hiç değilse yüzde 10 olsun” talepleri üzerine oranın yüzde 10'a yükseltildiğini açıkladı.

YORUMLAR 113
  • mustafa laz 7 yıl önce Şikayet Et
    Rize ye KANI arabasıyla geçersek RADARA yakalanmayız
    Cevapla
  • Orhan Küçükönder 7 yıl önce Şikayet Et
    Görünen o ki tüm illerde var bu saçmalık ama Ordu bir numara, Kahramanmaraş ikinciliği rahat kapar diye düşünüyorum ben de.
    Cevapla
  • ALTINADAM 7 yıl önce Şikayet Et
    kanun belli şehir içi 50 şehirlerarası 90 bölünmüş yol 120 .ara yerlere hız sınırı levhası koymak yerine sadece uyarı levhalarının konması gerekir. Viraj ,kasis,heyelan vs... gibi. Bunun dışındakiler bana göre kanuna aykırı olarak yapılanlardır. Tünellere bakıyorsun bir yerde 70-diğer yerde 80 bölünmüş tünel. ondan sonra kuyruk. olur tabi. bakıyorsun kenar restaurantların olduğu yerlere gelirken yatay çizgiler ve yavaş yazıları. işine gelen dursun.ne diye herkesi rahatsız ediyorlar.birde hız limiti 50-70 -6040-30.gibi kanunla öğretilmeyen birilerine para kazandırmak gibi deli dumrul misali alınmak isteniyor. Lütfen duyarlı olalım...
    Cevapla
  • mirac balci 7 yıl önce Şikayet Et
    yogun is temposu nedeniyle aninda denilen gibi 40 dusuruldugunun farkina varamiyoruz ulkemizde bir suru sıkıntımız var her ay 800 tl ceza oduyorum valla ya isi birakacagim yada atilacagim bu yuzden isim tehlike sehirler arasi yolda 116 km ile 520 tl trafik cezasi yedim olurmu bu hemde yokus asagi inerken bide tunelin tam cikisina kurmuslar jandarma trafik ben anlamadim sanki sehir ici butcemiz cok zarar goruyor yeter artik lutfen bi duzeltme olsun ...
    Cevapla
  • Mustafa demiryürek 7 yıl önce Şikayet Et
    Ordu bu radar sahdekârlığında bir numara
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle