Bakan'dan KOBİ'lere sitem

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Türkiye’de KOBİ’lerin verilen kaynakları etkin ve efektif kullanamadığını söyledi.

Bakan'dan KOBİ'lere sitem
Bakan'dan KOBİ'lere sitem
GİRİŞ 27.04.2016 14:21 GÜNCELLEME 27.04.2016 16:12

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İstanbul Beşiktaş Dedeman Hotel’de düzenlenen XII. Kobi Zirvesi “Girişimci Ekosistemi” toplantısına katıldı. . Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Fikri Işık, “KOBİ’ler sadece Türkiye’nin ekonomisi için değil dünya için bel kemiği niteliğindedir. Bakınız şu anda Türkiye’deki işletmelerimizin yüzde 99’undan fazlası KOBİ’dir. İstihdamımızın yüzde 75,8’ini KOBİ’ler sağlıyor. İhracatın yüzde 56’sından fazlasını KOBİ’ler sağlıyor. KOBİ’ler neden ekonominin bel kemiği? KOBİ’ler bir yerde aslında toplumun ve ekonomik faaliyetinde kılcal damardır.KOBİ mekanizmasına çalışmayan bir ülkenin ekonomik olarak başarı sağlaması beklenemez. KOBİ’leri dünyada önemli halen getiren onların esnek yapısıdır. Gelişen şartlara çok kolay adapte oluyorlar. Kendini hızlıca ayarlayıp uyum sağlıyorlar. KOBİ’ler doğaları gereği çok hızlı karar alan ve uygulama yeteneğine sahip kuruluşlardır.” dedi.

“TÜRKİYE’DE VERİLEN KAYNAKLARI ETKİN KULLANMA KONUSUNDA BİRİKİM EKSİKLİĞİ VAR”

Bakan Işık, Türkiye’nin üretime destek noktasında kaynak problemi olmadığını söyledi. Işık, "Türkiye’nin üretime destek noktasında kaynak problemi yok. Türkiye’nin verilen kaynakları etkin ve efektif kullanma konusunda birikim eksikliği var. Örnek, bizim pek çok destek programımız var. En çok kullanılan destek programlarınin ilki nitelikli insan kaynağı. Eğer siz işletmenizde bir mühendis çalıştıracaksanız biz ona destek hem de nakit destek veriyoruz. Tanıtım pazarlama desteği veriyoruz... Fuar desteği veriyoruz.

300 MİLYON LİRAMIZ VAR, GELİN HARCAYALIM

Bizim KOBİ’lerin geliştirilmesiyle ilgili ’KOBİGEL’ dediğimiz projemizde tam 300 milyon lira paramız var. Hadi gelin bunu kullanın! Kullanan çok az. Neden? Proje bazlı desteklere KOBİ’lerin ilgisi çok az. Şimdi KOBİ’lere proje dendiğinde hemen korkuyorlar, ürküyorlar. Halbuki proje yapma yeteneği kazanmazsak biz kalıcı ve sürdürülebilir başarıyı nasıl sağlarız? Benim önerim belki bir sonraki KOBİ Zirvesi’nde bu proje kültürüne odaklanmak olmalıdır" dedi.