Bankaların yeni oyunu deşifre oldu

Bankalar, ücret ve komisyona sınırlama getirilmesinin ardından sigortacılık ürünlerine ve sürpriz ücretlere yöneldi.

Bankaların yeni oyunu deşifre oldu
Bankaların yeni oyunu deşifre oldu
GİRİŞ 06.04.2016 09:31 GÜNCELLEME 06.04.2016 09:59

Sigorta hizmetleri üzerinden kazanç elde etmek isteyen bankalar bu kez karlılık oranı yüksek olan "ferdi kaza sigortasına" yüklendi. Bazı bankaların hızını alamayıp hem şubeler hem de müşteri hizmetleri üzerinden çifte ferdi kaza sigortası yaptığı ortaya çıktı. Bankalar, sigortayı iptal konusunda da işi yokuşa sürerek şubeye gelinmesini istiyor. Talebi olmadan çifte ferdi kaza sigortası yapılmasına tepki gösteren vatandaşlar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Hazine'ye şikâyet yağdırdı. İzinsiz sigorta işlemi yapan bankalara cezai işlem yapılacak, poliçeyi düzenleyen personel de sorumlu tutulacak.

SÜRPRİZ ÜCRETE SİGORTA DA EKLENDİ

Bankalar, ücret ve komisyona sınırlama getirilmesinin ardından sigortacılık ürünlerine ve sürpriz ücretlere yüklendi. Tüketicinin talebi olmadan ya da kredi kullanırken kendiliğinden çıkarılan ek kartlar, hesaplar, sigortalar vatandaşı isyan ettirmeye devam ediyor. Konut kredisi kullananlara hayat sigortası zorunluluğu tartışılırken bankalar bir de zorla ferdi kaza sigortası poliçesi düzenliyor.

İPTAL ETMEK AYRI BİR SORUN

Bu uygulamaları iptal ettirmek için çağrı merkezini arayanlar yüklü telefon faturasıyla karşı karşıya kaldığı gibi işlemi de gerçekleştiremiyor. Tüketici Kanunu'na göre sözleşme dışında herhangi bir hizmet kalemi adıyla ek bedel istenmesi, müşteri izni, imzası olmadan sigorta yapılmaması gerekiyor. Ancak bazı bankalar bu yasağa uymuyor. Mustafa B. adlı vatandaş önceki gün konut kredisi kullandığı bankada bir sürprizle karşılaştı. Adına iki ayrı ferdi kaza sigortası yapıldığını gören B. ilgili bankayı arayarak nedenini sordu.

"BUNUN ADI DOLANDIRICILIK"

Banka, sigortanın birini şubenin diğerini de müşteri hizmetlerinin yaptığı bilgisini verdi. İstemi dışında yapılan her iki sigortanın iptali isteyince de, "Kusura bakmayın telefonla iptal edemiyoruz. Şubeye gelmeniz gerekiyor" yanıtı ile karşı karşıya kaldı. Mustafa B., "Kredi kullanırken hayat sigortası diye sözleşme imzalattılar. Ancak ferdi trafik sigortasından söz edilmedi. Üstüne bir de iki kez yapılmış. Benim gibi mağdur olan çok sayıda insan var. Bir de iptal etmemek için işi zora sürüyorlar. Tüketici hakem heyetine şikâyet ettim, BDDK'ya da mail attım. Bunun adı dolandırıcılık" dedi.

YASAL DAYANAĞI YOK

Tüketici dernekleri de, kredi alırken yasal zorunluluğun sadece zorunlu deprem sigortası için geçerli olduğunu anımsatarak, bankaların gönderdiği imzasız ferdi kaza sigortası poliçelerinin yasal dayanağı olmadığını vurguluyor. Benzeri usulsüz uygulamalarla karşılaşanların yasal yollara başvurması çağrısı yapan yetkililer, şunları söyledi: "Müşteri nasıl bir poliçe satın aldığını bile bilmiyor. Fiyat ve ürün araştırması yapmasına dahi fırsat vermiyorlar. Bazen poliçeler vatandaşa da verilmiyor. Bankalar karlılık oranı yüksek diye ferdi kaza sigortası yapıyor. Ancak orada şöyle bir sorun var. Vefat durumunda hayat sigortası mirasçıları korurken ferdi kaza sigortası ise sadece kaza anındaki vefatlarda ödeniyor. Bankalar ferdi kaz sigortasında yüksek komisyon aldıkları için buna ağırlık vermiş durumdalar. Kredi verirken yapılan sigortaların yasal dayanağı yok."

İZİNSİZ SİGORTAYA CEZA

BDDK ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yasal düzenleme ve ilgili yönetmeliklerden haberleri yokmuş gibi farklı isimlerle ücret alan, izinsiz sigorta işlemi yapan bankalar hakkında inceleme başlattı. İnceleme tüketici haklarının korunması başta olmak üzere faizler, sözleşmeler olmak üzere çeşitli başlıklarda yürütülüyor. Çifte ferdi trafik sigortası gibi uygulamalara imza atan bankalara cezai işlem yapılacak. Tüketici haklarını ihlal eden bankaların yanı sıra personel de sorumlu tutulacak.

EK HESAP GÜVENDE

Kredi ve mevduat ilişkilerinden dolayı tüketicinin ihtiyaçlarını çok iyi bilen bankalar kart satar gibi sigorta ürünü satıyor. Eğitimden ek hesaba kadar birçok alanda sigorta ürünü sunan bankalar personele bu alanda da satış hedef koyuyor. Artı para olarak da bilinen kredili mevduat kullanımından doğan ve kapatılamayan bakiye tutarı 10 milyar liraya yaklaşmış durumda. Banka kartıyla mevduat hesabına tanımlanan "artı para"dan faizle para çekerek açıklarını kapatmaya çalışıyor. Bu hesaptan para kullanan müşteriler işsizliğe karşı "Ek hesap güvende" sigortası alıyor.

KAYNAK: SABAH