Çin'den Türkiye'ye dev yatırım kararı!

Çin’den Türkiye’ye toplamda 15 milyar doları bulan yatırım teklifi geldi.

Çin'den Türkiye'ye dev yatırım kararı!
Çin'den Türkiye'ye dev yatırım kararı!
GİRİŞ 30.03.2016 10:03 GÜNCELLEME 30.03.2016 16:10
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Yumurtalık’ta 1.7 milyar dolarlık termik santral yatırımı yapan Çinliler, rüzgara 2 milyar dolar, güneşe 10 milyar dolar ve termik santrale de 3 milyar dolar yatırım teklifinde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın geçen hafta nükleer başta olmak üzere enerji konusunda çeşitli temaslarda bulunmak için gittiği Çin’den Türkiye’ye toplamda 15 milyar doları bulan yatırım teklifi geldi. Teklifi yapan şirket ise Türkler’in kurduğu ve daha sonra çoğunluk hissesi Çinliler’e geçen EMBA Elektrik Üretim. Çinli Shangai Electric temsilcileri, Türkiye’ye pazarına girmek için bir yılı aşkın süre çeşitli şirketlerle görüştükten sonra Aytaç Sucukları’nı üreten Aytaç Gıda’nın kurucularından Mete Bülgün’ün kurduğu EMBA Elektrik Üretim’in çoğunluk hisselerini almıştı. Ortaklık anlaşmasını Kasım 2013’te imzaladıklarını vurgulayan EMBA Elektrik Üretim Genel Müdürü Mete Bülgün “Şirketin ilk yatırımı Yumurtalık’a 1320 megavatlık termik santral kurmak oldu. 1.7 milyar dolarlık bu yatırım için şu ana kadar Çin’den ülkemize 800 milyon dolarlık kaynak girişi oldu” dedi. Bülgün, yürüyen yatırımları hakkında da şu bilgileri verdi: “Çinli büyük ortağımızın 600 megavata kadar ulaşacak rüzgar santralı yatırım planı var. Buna ayrılacak kaynak 2 milyar doları bulur. Konya Karapınar’daki kömür havzasıyla da ilgileniyoruz. EÜAŞ ile bu konuda gizlilik anlaşması imzaladık.”

GÜNEŞ TARLASI

Karapınar’da oluşturulacak Enerji İhtisas Bölgesi’ni de anımsatan Bülgün “21 Ocak 2016’da bir iyi niyet mektubu sunduk ve alanın tümünü istedik. Bize verilse, 10 milyar dolara 3 bin megavatlık güneş tarlası oluşturabiliriz” dedi. Bülgün, şirketin diğer bir teklifini de şöyle anlattı: “Ambarlı’da devlete ait doğalgaz çevrim santralının bulunduğu alanda yer var. Orada 2 bin megavatlık termik santral kurmak için de teklifte bulunduk. Bunun da yatırım değeri 2.5-3 milyar doları bulur.”

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 8
  • Hadimi hazretleri 8 yıl önce Şikayet Et
    Devletime ricamdır, güzel torosların eteklerindeki memleketime yüzyıllardır hiç bir yatırım yapılmıyor,yıllardır ilçe ama bir köy görüntüsünden daha kötü, nüfusu ilçe değilde köy gibi, böyle ilçe olur mu? Sayın başbakanımdan benim memleketime,başbakanımın memleketine göçü önleyecek yatırım gelmesini bekliyoruz. Umarım ricamız karşılık bulur, sayın başbakanımızdan ümidimizi kesmedik inş.
    Cevapla
  • Mizah 8 yıl önce Şikayet Et
    Çine niye yaptırıyoruz. Kendimiz yapmalıyız.
    Cevapla
  • beyaz 8 yıl önce Şikayet Et
    elektrik kurumlarından bıktık artık şunlara bağımlılıktanda kurtuluruz üretsinde çinlimi üretir japonmu üretir fark etmez
    Cevapla
  • hyr 8 yıl önce Şikayet Et
    önceleri petrol bölgelerini işgal eden avrupa şimdi de güneşi ambargoya koymaya çalışıyor. güneş bile sonsuza kadar onlara çalışacak. çok yazık. ayıkmazsak memleket yağmalacak.
    Cevapla
  • reis 8 yıl önce Şikayet Et
    GES nedir önce git onu araştır derim 3 bin megavat ne demek bliyormusun konya nın tüm ilçeleri hemen hemen dahil güneşten elde edilen enerjiyle en az 100 sene dışa bağımlılıktan kurtulup milyarlarca dolar dış açığın azalması demek ayrıca kaynakta çinliler den ayrıca 3 bin megavatın yıllık tasarrufu yaklaşık 1.5 milyar tl yanlış okumadın emin ol
    Cevapla
  • GES 8 yıl önce Şikayet Et
    Yerli üretim fotovoltaik paneller ve Bataryalar geliştirilmeden olmaz. Çünkü cari açık artar. Güneş enerjisi santrallerinin projeleri son yıllarda artı lakin devlet cari açık artacağı için bu tür işleri yavaşlatma politikası izliyor. Fotovoltaik panel üretiminin montaj değil yerli üretim olması gerekir. 1 megawatlık bir projede 4 Bin panel kullanılıyor. Çin 3bin Mw yatırım yapmak istiyor bu iş için 12000000 panel gerekir. Çin yatırım yapsın ancak şöyle bir şart konulsun yerli üretim panel kullanılma şartı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle