'Et fiyatları anlaşmayla çözülemez'

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Hasan Atak, et fiyatlarındaki sorunun anlaşmayla çözülemeyeceğini belirtti.

'Et fiyatları anlaşmayla çözülemez'
'Et fiyatları anlaşmayla çözülemez'
GİRİŞ 14.02.2016 13:05 GÜNCELLEME 14.02.2016 13:05
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Atak, yazılı açıklamasında, kırmızı ette yaşananların, yılların birikmiş yapısal sorunlarından kaynaklandığını ifade ederek, bunun bir anlaşma ile çözümlenebilecek durumu çoktan geçtiğini kaydetti. Kırmızı et tüketiminin, üretimden yüzde 30 fazla olduğunu bildiren Atak, söz konusu açığı zaman zaman ithal etle kapatmanın, sorunu çözmek yerine makyajlayarak devamını sağlamaktan başka bir işe yaramadığına dikkati çekti. Atak, "Nitekim bu konudaki ilk itiraz Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanından geldi. TPF açıklamasında ‘et satışının neredeyse yüzde 90’ı marketlerde gerçekleşiyor. Bizi bu kadar ilgilendiren bir konuda görüşümüzü beyan edemedik’ denilmekte ve Bakanlığın fiyatlarını tutturmak için kıymanın yağ oranıyla oynanarak, ‘yağsız kıymada yağ yüzde 5-7 civarında olan yağ oranının yüzde 30-40’lara kadar çıkarıp satılabileceği’ açıkça söylenmektedir. Bu, açıkça durumun daha baştan tüketiciler açısından ne kadar vahim olduğunu ortaya koymaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

UYGULAMA PİYASADA ETKİN BİR KARŞILIK BULMADI

Et konusunda fiyat belirleme yetkisinin Bakanlıkta değil, esnaf ve sanatkarlar oda ve birliklerinde olduğunu hatırlatan Atak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in açıklamasının piyasada etkin bir karşılık bulamadığını kaydetti.

'SÖZLEŞMELİ BESİCİLİK' İÇİN NEDEN GÖREV VERİLMEMEKTEDİR?
 

Atak, et sektöründe etkin bir düzenleme için piyasada en az yüzde 10 etkisi olması gereken Et ve Süt Kurumunun (ESK) şu an yüzde 2 ile 4 arasında değişen payının bulunduğunu belirterek, "ESK, Türkiye genelinde sadece 10 et kombinesiyle sektörü ve piyasayı ne kadar düzenleyebilir? ESK’ya, sektörü etkin olarak yerli hayvancılığın geliştirilmesi yoluyla destekleyebilmesi, piyasayı düzenleyebilmesi amacıyla ‘sözleşmeli besicilik’ için neden görev verilmemektedir? Sayın Bakan sahiden piyasayı düzenlemek istiyorsa bu kurumun önünü açmalıdır" ifadesini kullandı. 

Atak, et, süt ve ekmek başta olmak üzere gıdaların ülkelerin ve özellikle de dar ve sabit gelirli geniş halk katmanlarının yaşamlarında stratejik öneme sahip olduğuna dikkati çekti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • kml 8 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyede aradaki karaborsacilar kalkmadigi surece ne etin ne sebze ve meyvanin fiyati dusmez.Ramazan ayindan evel domates 2 tl ise ramazanin icinde 5 tl oluyor kim yapiyor bunlari aradaki bedava para kazananlar. avrupada bile et turkiyeden ucuz.
    Cevapla
  • cihat 8 yıl önce Şikayet Et
    güzel kardeşim arada karaborsacıların olmadığı et ve süt kurumunun fiyatlarını inceledin mi?
    Cevapla
  • Bedrettin Yetgin 8 yıl önce Şikayet Et
    Üretimi artirmadikca fiyat düşmez Üretimi artırmak içinde köylerde ikametine özendirilmesi desteklerin köyler için farklı uygulanması mera besiciliginin cazip hale getirilmesi birçok destek yerine süt fiyatlarının desteklenmesi ve para kazandıracak hale getirilmesi yem fiyatları konusunda yanan camimizin yem sanayicilerinin insafına terk edilmisligimizin sona ermesi et ve süt kurumunun mali yapısının güçlendirilmesi ve piyasaya müdahale edecek yapıya kavuşturulması politika belirlerken parasi olanın değil tüm tarafların ortak çalışma yapmasınin ve kararlarda üretici örgütlerinin de söz sahibi olması gibi ilk adımlar acilen atılmalıdır gıda stratejik sektordur şaka kaldırmaz
    Cevapla
  • istanbullu 8 yıl önce Şikayet Et
    et fiyatları nasıl ucuzlar...aradaki dört ayaklı göbekliler çekilir; hayvan besleyenlerle kasablar kalır et ucuzlar..yoksa hayall
    Cevapla
  • bir bilen 8 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar herkes önemli bir konuyu gözden kaçırıyor.Yapılacak ilk iş devletin besilik dana ithalatında aldığı % 15 lik vergiden vazgeçmesidir.Otomatikman maliyetler %15 ucuzlayacaktır.Devletin ilk görevi bu olmalıdır vatandaşına ucuz et yedirmekse maksat.
    Cevapla