Dış ticaret açığı yüzde 46,6 azaldı

TÜİK Eylül ayı Dış Ticaret İstatistiklerini açıkladı. Buna göre Eylül ayında dış ticaret açığı 3,74 milyar dolar oldu.

Dış ticaret açığı yüzde 46,6 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 46,6 azaldı
GİRİŞ 30.10.2015 09:40 GÜNCELLEME 30.10.2015 10:20
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Ocak-Eylül dönemindeki dış açık ise 49 milyar dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2015 yılı Eylül ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 14,2 azalarak 11 milyar 659 milyon dolar, ithalat yüzde 25,2 azalarak 15 milyar 401 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Eylül ayında dış ticaret açığı yüzde 46,6 azalarak 7 milyar 13 milyon dolardan 3 milyar 742 milyon dolara düştü. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2014 Eylül ayında yüzde 66 iken, 2015 Eylül ayında yüzde 75,7’ye yükseldi.

MEVSİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ SEYİRE GÖRE İHRACAT

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2015 Eylül ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 5,1, ithalat yüzde 2,7 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2015 yılı Eylül ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 2,9, ithalat yüzde 14,8 azaldı.

AB'YE İHRACAT AZALDI

Avrupa Birliği’nin (AB-28) ihracattaki payı 2014 Eylül ayında yüzde 43,9 iken, 2015 Eylül ayında yüzde 47,2 oldu. AB’ye yapılan ihracat, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 7,7 azalarak 5 milyar 508 milyon dolar olarak gerçekleşti.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA'YA

Almanya’ya yapılan ihracat 2015 yılı Eylül ayında 1 milyar 138 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla İngiltere (959 milyon dolar), Irak (607 milyon dolar) ve İtalya (583 milyon dolar) takip etti.

İTHALATTA İL SIRA ÇİN'İN

Çin’den yapılan ithalat, 2015 yılı Eylül ayında 1 milyar 968 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla Almanya (1 milyar 607 milyon dolar), Rusya (1 milyar 423 milyon dolar) ve ABD (1 milyar 25 milyon dolar) izledi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.3 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Eylül ayında ISIC Rev.3’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,4’tür. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 4,6, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 32,3’tür.

İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 81,8’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin 2015 Eylül ayında imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 17,5, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 43,1’dir.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 15
  • hakan oz 8 yıl önce Şikayet Et
    akparti tek başına iktidar olmadığı ve son zamanlarda terör yüzünden bunca harcama yaptıgı halde böyleyse tek başına güçlü bir akparti iktidarı neler yapar,iyi düşünün öyle oy verin
    Cevapla
  • temel candan 8 yıl önce Şikayet Et
    dolar 3 un altina asla inmemeli devlet ihracatciyi desteklemeli fakir zekalilar ara mal dolarla geliyor ihracati zorluyor vs vs enerji hammade pahalaniyorsa ama unutmamak gerek ki eger kur yuksek ise hammadde disardan kurdan dolayi gelemiyorsa burda ureten insana sans vermis olmuyormuyuz vergi veren insan calistiran da o sansi kullanip uretsin o ara mali hammaddeyi kardesim SOS veren sektorlerden tekstil acikca ortada bak bebe magazalarina ispanyol urunleri kimbilir cinde uretiyor Yapmayin bunu millete akilli politika ile ureteni koru kardesim
    Cevapla
  • Şİnasi 8 yıl önce Şikayet Et
    tamam üreticiyi koruyak onlar şans verek te doğal gazı petrolü nasıl üreticez? olmayan şeyi nasıl üreticez.. en fazla dövizin gittiği ürünleri üretemiyorsanız döviz kuruna muhtaçsınız demektir...
    Cevapla
  • ekonomist 8 yıl önce Şikayet Et
    İhracatımız azaldığı için dış ticaret açığı azalıyor. Çünkü bizim ihracatımız ithalata dayalı. ara malları ithal ediyoruz. İhracat azalırsa ithalatta azalıyor dolayısıyla ihracat-ithalat farkı azalıyor. Ama sokak bunu bilmez.
    Cevapla
  • mahri maho 8 yıl önce Şikayet Et
    çok zeki arkadaşlar iphone alma xxx al demiş de o ultra zeki arkadşlar bilsinler ki üretimde kullanılan malzemelern tamamı zaten dışardan geliyor. ultra zekiler ya ithal deyince akıllarına cep telefonundan başka bişey de gelmemiş zaten.
    Cevapla
  • amca 8 yıl önce Şikayet Et
    I phone alacağına vestel al casper al. benzini mazotu Türk petrol den al. bak bakalım ihracat artıp ithalat düşmüyormu. biraz milli düşünün beyler biraz milli. ha diyeceksiniz ki bu markalar ham maddeyi dışarıdan almıyor mu. 2002 den önce elli sene demedikmi " bi kilo demiri bizden on kuruşa alıp bi kilo arabayı bize yüz liraya satıyorlar" diye. ne farkı oldu şimdi.
    Cevapla
  • Aynen 8 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef millet zannediyor ki bu iyi bişey. Oysa bu ara nasıl kapandı diye soran yok. İhracat ve ithalatta %10 un üzerinde düşüş oldu. İthalat daha fazla düştüğünden bu makas biraz kapandı. Bu şekilde giderse zaten ülkenin ne alacak ne satacak gücü kalır böylece dış ticaret açığı sıfırlanır. Eğer ekonomi düzelmezse ekonomiyi zor günler bekliyor.
    Cevapla
  • Adam 8 yıl önce Şikayet Et
    Hayatımda gördüğüm en saçma yorum. İhracat yapan adam zararına mı yapıyor ki, ihracat azalınca açık azalsın. Asıl ihracat artınca açık azalır.
    Cevapla
  • omurcan... 8 yıl önce Şikayet Et
    bu sayfada güzel bir ilan var..
    Cevapla
  • turk 8 yıl önce Şikayet Et
    yani bu demek oluyorki hala teknoloji ithal ediyoruz. ve bunu sadece eğitime ve ar ge ye büyük yatırımlar yaparak çözebiliriz. çookkk arkadan geliyoruz çok çalışmamız gerek!! anca bu şekilde bu dış ticaret açiklarini çözebiliriz!!
    Cevapla
  • büyükamca 8 yıl önce Şikayet Et
    amca rumuzlu zeki arkadaş tek eğitim teknik eğitim midir? piyasada teknik eğitim almış MYO ve lise çıkışlı çok kişi var ama işsizlikten kırılıyorlar. kafası biraz çalışan da KPSS çalışıyor ki memur olsun. zaten özel sektör de sömürüyorlar iliklierine kadar. yani öyle okulda öğretmekle olmuyor o işler o kadar basit değil...
    Cevapla
  • amca 8 yıl önce Şikayet Et
    ilk önce bütün liseleri meslek lisesi yapmalıyız ki mezunların hepsi bi meslek dalında " teknisyen" unvanlı kalifiye personel olsunlar. ikincisi bi zahmet artık şu mühendislerimiz oturdukları masa başlarından kalkıp sahaya insin. anahtarı penseyi tornavidayı ellerine alsın. öyle oturduğun yerden olmuyor bu işler. ampulu icat eden herif 2000 başarısız denemeden sonra doğruyu bulabilmiş. mühendislerimiz sahaya insin ve hata yapmaktan korkmasınlar artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle