Kayyum ataması hangi durumda yapılır, Kayyum nedir
Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verildi. Peki Kayyum nedir? Kayyum ne anlama gelir? Cevabı haber7'de

Kayyum nedir? Kayyum ne anlama gelir? İpek Koza Holding'e kayyum atandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ile İpek Koza Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verildi. Peki Kayyum ve kayyum ataması ne demektir?
Koza İpek Holding ve bağlı şirketlere geçtiğimiz aylarda operasyon yapılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gruba bağlı çok sayıda şirkette arama yapılmıştı.
Kayyum Nedir?
1 . Hukuki anlamda; belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse.
Hukuki anlamda uygulaması şöyle: Kayyum da vasi gibi vesayet organlarından birisidir. Ancak vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetlemek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atandığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.
2. Usülsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yönetici.
Kayyum nasıl atanır?
Kayyım olarak da ifade edilen "Kayyum", mahkeme tarafından bazı durumların meydana gelmesi ile atanıyor. Kayyum olarak atanan kimseler, veyaset makamının kendisine verdiği yetki ve görevler dahilinde çalışıyor.
Türk Medeni Kanununda detaylı açıklamasına yer verilen kayyum nasıl atanır, kayyumun atanabilmesi için hangi durumların meydana gelmesi gerekiyor? Merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.
Kayyum, uzun bir süre haber alınamayan birinden geriye kalan malların hiç bir kimse tarafından yönetilmediği takdirde, söz konusu malların yönetimi için atanabiliyor. Ayrıca mal sahibi malını doğrudan doğruya yönetemiyorsa ve vekil atayamıyor ise, vasi tayinine gerek görülmüyorsa; kimsesi yoksa hastaneye veya bakım evine yattığı süre içerisinde kendisinin mal varlığının yönetilmesi için de kayyum ataması yapılabiliyor.
Kayyum ataması ile ilgili Kanunda belirtilen diğer hükümler ise şu şekilde sıralanıyor.
Mal varlığına sahip kişinin ölümü halinde;
* Ölüme bağlı durumlarda; mirasçıların dağınık hallerde oluşu, adresleri belli olmayan, sağ olup olmadığı bilinmeyen veraset ilamı çıkarılana kadar veya kanuni mirasçıları belli olana kadar mal varlığının yönetiminin yapılması,
* Ölüme bağlı durumlarda; Mirasçılar arasında doğmamış ceninin bulunması halinde, ceninin sağ veya ölü olarak doğup doğmayacağı bilinmediğinden ceninin doğumuna kadar mal varlığının yönetiminin yapılması,
Özel veya tüzel ortaklıklarda bazı noksanların bulunması, yönetim kurullarının görevden alınması, Genel kurul toplantılarının yapılamaması, yeni yönetim seçilememesi veya seçilmiş yönetim iptal edilmiş olması hallerinde mal varlığının yönetiminin yapılması,
Belli bir iş için toplumun genel menfaati için toplanan yardımların, harcama koşul ve şartlarının belli olmasına kadar mal varlığın yönetiminin yapılması için kayyum tayin ediliyor.
YÜZDE 5 DÜŞTÜ
Gün içinde 22.35 liraya kadar yükselerek yüzde 7'ye yakın prim yapan Koza Altın hisseleri yüzde 5.74 kayıpla 19.7 liradan kapandı. Holdingin diğer iştiraklerinden Koza Anadolu Madencilik hisseleri ise gün içinde yüzde 7.1 primle 2.12 liraya kadar yükseldikten sonra yüzde 5.6 kayıpla 1.87 liradan taban fiyattan kapandı.
'BİZE HERHANGİ BİR BİLDİRİM GELMEDİ'
Koza İpek Holding iştiraklerinden Koza Altın yatırımcı ilişkileri bölüm yöneticisi Okan Bayrak, şirkete kayyum atanıp atanmadığı sorusuna, "Bize herhangi bir bildirim gelmedi. Şu anda verebileceğim bir bilgi yok" cevabını verdi.
41 TON ALTIN REZERVİ
Koza Grubu’nun ilk halka arzı 2003 yılında yapıldı. Faaliyet konusu davetiye, tebrik, duyuru kartları, kartvizit, bloknot, ajanda satışı olan İpek Matbaacılık’ın iştiraki Koza Davetiyeleri yüzde 45’ini 18.9 milyon dolarlık piyasa değeri ile halka açıldı. Halka açıldıktan sonra başka sektörlere de girildi. İlk olarak özelleştirilen Eti Gümüş ihalesini Söğüt Seramik ile kazandı. Ancak daha sonra gümüş işinden vazgeçti. 2005 yılında Bergama Ovacık’ta altın çıkaran Normandy Madencilik’i 44.5 milyon dolara satın aldı. Bu satın almadan sonra şirketin piyasa değeri yükseldi. Daha sonra Gümüşhane’deki Mastra altın madenini 48 milyon dolara aldı. Bu iki satın almayla şirket 41 ton altın rezervinin sahibi oldu.
2005'TE BASIN SEKTÖRÜNE GİRDİ
2010’da da Koza Altın halka arz edildi. İpek Grubu 2005 yılında basın sektörüne girdi. Bugün Gazetesi’ni aldı. 2008’de Kanaltürk’ü aldı. Koza İpek Grubu’nun çatısı altında şu an; Koza Altın İşletmeleri, Koza Anadolu META Madencilik İşletmeleri, Özdemir Antimuan Madenleri, İpek Doğal Enerji Kaynakları, Koza-İpek Basın, ATP İnşaat, ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık, ATP Havacılık Ticaret, ATP-Koza Turizm Seyahat, KANALTÜRK Televizyon-Radyo, BUGÜN Gazete-Televizyon, Koza İpek Sigorta, Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı bulunuyor.
İŞTE KOZA İPEK HOLDİNG'E BAĞLI ŞİRKETLER
1- Koza–İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı
2- Koza Altın İşletmeleri AŞ
3- Koza Anadolu Metal Madencilik İşl. AŞ
4- Koza İpek Holding AŞ
5- İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ
6- Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj AŞ
7- ATP Havacılık Ticaret AŞ
8- ATP İnşaat ve Ticaret
9- Koza İpek Basım Sanayi Tic. AŞ
10- ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık AŞ
11- ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret AŞ
12- Koza İpek Sigorta Aracılık Hizmetleri AŞ
13- Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Tic. AŞ
14- AZ ipek Danışmanlık Proje Rek ve Org Hizmetleri Ticaret AŞ
15- BB İpek Danışmanlık Proje Rek ve Org Hizm Tic AŞ
16- Kontaklı Metal Madencilik San. Tic. AŞ
17- Özdemir Animuan Madenleri AŞ
18- Koza Altın İşletmeleri AŞ
19- İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ
20- ATP Havacılık Tic AŞ
21- Atlantik Eğitim Yayın Taş. Bilgisayar Tic AŞ
Kaynak Holding'e kayyum atandı
Paralel yapıya bağlı Kaynak Holding'e kayyum atandı. Kanak Holding'e Kayyum atanma kararını Sulh Ceza mahkemesi verdi.
Fethullah Gülen cemaatine yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde, İstanbul Cumhuriyet Savcılığının talebi üzerine, Sulh Ceza Mahkemesi Kaynak Holdinge kayyum atanmasına karar verdi. Polis, Bağcılar'da bulunan Kaynak Holding binasında güvenlik önlemi alıyor.
Özellikle eğitim, yayıncılık, kargo ve bilişim sektöründeki şirketleri ile tanınan Kaynak Holding'in 7 bine yakın çalışanı ve yıllık 1,5 milyar liralık ciroya sahip. Holding 16 farklı sektörde bünyesinde 23 ayrı şirket barındırıyor.
1979 yılında İzmir'de kurulan Holding ticari hayata yayıncılıkla başladı ve Sızıntı Dergisi'ni yayınladı. İlerleyen yıllarda giderek büyüyen Holding, eğitimden, yayıncılığa, kargoculuktan, bilişime kadar onlarca sektöre girdi.
Kaynak Holding Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile biliniyor.
Kaynak Holding, 16 farklı sektörde faaliyet gösteriyor
Holiding 30 şirkete ve 8 bin 300 civarında çalışana sahip bir grup. Ağırlıklı olarak eğitim ve kültür alanındaki faaliyetleri ile biliniyor.
Güvender dersane yayıncılığı yapıyor. Hemen hatırlatalım dershanelere sahip değil. Sadece dershanelerde öğrencilerin yararlanacağı kitapları basıyor.
Sürat Kargo grubun bir diğer şirketi. Yurt içinde önemli bir pazar payına sahip. Yakın gelecekte yurt dışı operasyonlar için de hazırlanıyor.
PAL isimli şirket çocuklar için eğitici öğretici oyuncaklar yapıyor. Şirketin 400 çeşit eğitim odaklı oyuncağı var.
Zambak adlı şirketle bu oyuncakların dağıtım ve satışı gerçekleşiyor.
Medya planlaması yapan Kaynak Medya, catering alanında faaliyet gösteren Bereket Catering grubun diğer şirketleri.
Nüans Turizm hac faaliyetleri yürütüyor.
NT Mağazacılık yine grubun bir diğer şirketi.
Sürat Kargo ve Eğitim Araçları adlı şirket A'dan Z'ye eğitim araçları üretiyor. Gülen Cemaat'inin yurtdışındaki hemen hemen tüm okullarının donanımını bu şirket sağlıyor. Ancak açılan okullar ille de gerekli malzemeleri bu şirketten almak zorunda değil. Daha uygun teklifler olursa da değerlendiriliyor.
Sızıntı adlı dergi ayda 750 bin adet basılıyor ve dağıtılıyor.