Gelir testi yaptırmayanlar dikkat!

Gelir testi yaptırmak için 3 işgünü kaldığı bildirildi.

Gelir testi yaptırmayanlar dikkat!
Gelir testi yaptırmayanlar dikkat!
GİRİŞ 27.09.2015 11:22 GÜNCELLEME 27.09.2015 11:28
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar, gelir testi yaptırmak için 3 işgünü kaldığını bildirerek, “Genel Sağlık Sigortası’nda yüksek limitten hesaplanan borçtan kurtulmanın yolu gelir testinden geçiyor. Çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız, 30 Eylül’e kadar gelir testi yaptırırlarsa Genel Sağlık Sigorta borçları silinecek ya da azalacaktır” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 30 Eylül’e kadar gelir testi yaptırmayan çiftçilerimiz ve vatandaşlarımızın tavandan Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcuyla karşı karşıya kalacağını belirtti.

Genel Sağlık Sigortası borcu olan çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız, gelir testi yaptırmadığı için yüksek meblağlarla karşı karşıya kaldığını, bu kişilerin 30 Eylül 2015 olan son başvuru tarihini kaçırmaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“30 Eylül 2015 tarihine kadar çiftçilerimiz ve vatandaşlarımızın gelir testi için bulundukları yerdeki kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekiyor. Buralarda yapılacak gelir testi sonucuna göre, hane içindeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3’te 1’inden (424 lira 50 kuruş) az olanların borcu silinecek. Borcu silinenler sağlık hizmetinden yararlanmaya başlayacak. Gelir bu rakamın, yani 424 lira 50 kuruşun üzerindeyse, gelir oranında belirlenecek prim geriye dönük olarak yeniden hesaplanacak. Böylece en yüksek limitten çıkarılan borçtan çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız kurtulacaklar. Çıkan borç taksitle de ödenebilecek. Genel Sağlık Sigortası borcunu yapılandırmak isteyenlerinde 2 Kasım’a kadar Sosyal Güvenlik il müdürlüklerine ve Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaları gerekiyor.

6552 sayılı Torba Kanun’la yapılan düzenlemelerle zorunlu Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edildiği halde gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlarımızın, 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testine başvurmaları durumunda, Genel Sağlık Sigortası borçlarının yapılacak gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncelleneceği hüküm altına alınmıştı. Yine aynı kanunla, zorunlu Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan vatandaşlarımıza, 30 Nisan 2015 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları durumunda borçlarını peşin ya da 18 eşit taksite kadar yapılandırma imkanı verilmiş, ayrıca borç asıllarının yapılandırılarak 1 Haziran 2015 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçileceği hükmü getirilmişti. Bakanlar Kurulu, Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edildiği halde gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlarımız için gelir testine son başvuru süresi 30 Eylül 2015’e kadar, Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan vatandaşlarımızın prim borcunu yapılandırmaları için Sosyal Güvenlik Kurumu’na son başvuru süresini 2 Kasım 2015’e kadar, borçlarını yapılandıran vatandaşlarımızın ilk taksit ve peşin ödeme süresi 30 Kasım 2015’e kadar uzatmıştı.”

Bayraktar, çiftçiler ve vatandaşların zorunlu Genel Genel Sağlık Sigortası’na ilişkin tescil ve borç durumlarını https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ ve https://www.turkiye.gov.tr/ adreslerinden görüntüleyebileceklerini belirtti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • Birisi 8 yıl önce Şikayet Et
    Hala gelir testi yaptırmadım şu tarihte yaptırıla biliyor mu ?
    Cevapla
  • muhammed ardıç 8 yıl önce Şikayet Et
    gelir testi yaptırırsanız hayali olmayan bir borcu size tahakkuk ettirmiş oluyorlar sakın gelir testi yaptırmayın arkadaşlar benden söylemesi. ayrıca bütün sgk uzmanları bu kanunun anayasaya aykırı olduğunu belirtiyorlar böyle hukuka aykırı bir uygulamanın amacını anlamak için kahin olmak gerekmiyor.
    Cevapla
  • engin kaya 8 yıl önce Şikayet Et
    gss borç sadece edevletten öğrenilebilir uyumayın yaw
    Cevapla
  • hüseyin alpyürük 8 yıl önce Şikayet Et
    sonradan başımız ağrımazmı.
    Cevapla