İş Bankası'na sürpriz bir ortak çıktı
Osmanlı İtibari Milli Bankası'nda her biri 10 TL değerli 7 hisse senedi bulunan Topal Osman'ın silah arkadaşı Ali Zade Salih'in torunları, bankadan haklarını istiyor.

Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyükleri arasında yer aldığı açıklanan İş Bankası'na Ordu'dan 'ortak' çıktı. 1927'de Atatürk'ün de imzasının bulunduğu Bakanlar Kurulu kararı ile İş Bankası'na devredilen Osmanlı İtibari Milli Bankası'nda her biri 10 TL nominal değerli 7 adet hisse senedi bulunan İmam Kürt Ali Zade Salih'in torunları, İş Bankası'ndan hisselerini almak için harekete geçti. Hisse senetlerinin günümüzdeki gerçek değerinin belirlenmesi için varisler Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurdu. SPK'nın başvuruyu önümüzdeki günlerde sonuçlandıracağı öğrenildi.
Atatürk'ün serbest piyasa koşullarında işlem yapacak milli bir banka kurulması için o dönemdeki İktisat Bakanı Celal Bayar'a talimat vermesi ile İş Bankası'nın temelleri atılırken, bankanın sermaye yapısının güçlendirilmesi için 1800'lü yılların sonunda kurulan Osmanlı İtibari Milli Bankası'ndaki hisse senetlerinin de İş Bankası'na devredilmesine karar verilir. Atatürk'ün de imzasının bulunduğu 25 Mayıs 1927 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 50'si ödenmiş olan 4 milyon Türk Lirası'na tekabül eden Osmanlı İtibari Milli Bankası hisse senetlerinin İş Bankası'na devri ile bankanın 2 milyon Türk Lirası olan sermayesi 4 milyon Türk Lirası'na çıkar. İşte İş Bankası'na devredilen 2 milyon TL ödenmiş sermayenin içindeki her biri 10 Türk Lirası değerindeki 7 adet hissenin sahibi olan İmam Kürt Ali Zade Salih'in torunları, 'hisse değerlerini' almak için harekete geçtiler. Ali Zade Salih'in torunu Alaattin Gözükan, dedesine ait hisse bedelinin kendisine ödenmesi için İş Bankası'na, gerçek değerinin belirlenmesi için de SPK'ya başvurdu.
'Senetler Ali Zade Salih'in'
'Mirasın takipçisi olacağız'
Ali Zade Salih'ın torunu Alaettin Gözükan, dedesinin Topal Osman Ağa ile birlikte Kurtuluş Savaşı'na katıldığını belirtirterek, 'Dedem bir ara imamlık yapmış. Daha sonra ticarete atılarak fındık tüccarlığı yapmış. Atatürk'ün ilk muhafızı Topal Osman ile samimi arkadaşmışlar ve Kurtuluş Savaşı'nda bir çok yararlılık göstermiş.Dedemin bize bıraktığı mirasının takipçisi olacağız' diyor.
İŞTE ATATÜRK İMZALI BELGE
1800'lü yıların sonunda kurulan Osmanlı İtibari Milli Bankası'ndaki hisse senetlerinin İş Bankası'na devrine karar verilir. Atatürk'ün de imzasının bulunduğu 25 Mayıs 1927 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 50'si ödenmiş olan 4 milyon TL'ye tekabül eden Osmanlı İtibari Milli Bankası hisse senetlerinin İş Bankası'na devri ile bankanın 2 milyon TL olan sermayesi 4 milyon Türk Lirası'na çıkar. Ali Zade Salih'in devir işlemi sırasında 7 adet hisse de İş Bankası'na geçiyor.