IMF Başkanına hapis cezası yolda!

IMF Başkanı Christine Lagarde, Fransa'da maliye bakanı olduğu dönemde yolsuzluğa göz yumduğu iddiasıyla hakim karşısına çıktı.

IMF Başkanına hapis cezası yolda!
IMF Başkanına hapis cezası yolda!
GİRİŞ 13.12.2016 14:18 GÜNCELLEME 13.12.2016 14:18

Fransa`da maliye bakanı olduğu dönemde yolsuzluğa göz yumduğu iddiasıyla hakim karşısına çıkan Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde masum olduğunu öne sürdü. Lagarde, eğer suçlu bulunursa 1 yıla kadar hapis cezası alabilir.

İş adamı Bernard Tapie'ye usulsüz bir şekilde 403 milyon euro tazminat verilmesine göz yummakla suçlanan Lagarde,  Paris'te çıktığı Cumhuriyet Adalet Mahkemesi'nde 'hiçbir ihmalden dolayı suçlu hissetmediğini' söyledi. Sputnik'te yer alan habere göre Lagarde mahkemede 'Kamunun çıkarı olan konularda vicdanlı ve güvenli bir şekilde hareket ettim' ifadelerini kullandı. Fransa'da bakanları görevde oldukları sırada işledikleri suçlarla ilgili yargılayan Cumhuriyet Adalet Mahkemesi 3 yargıç ve parlamentonun 12 üyesinden oluşuyor. 

'ALDATILDIM MI? BUNU BİLMEK İSTİYORUM' 

Lagarde'ın avukatı Patrick Maisonneuve, Lagarde hakkında daha geniş bir soruşturmanın halihazırda devam etmesi nedeniyle, Lagarde'ın hakim karşısına çıkmasının anlamsız olduğunu savunarak yargılamanın ertelenmesini istedi. Ancak hakimler yargılamaya devam etme kararı verdi. Mahkeme başkanının sorusuna hitaben konuşan Lagarde kötü niyetli kişiler tarafından yanlış yönlendirildiğini ima ederek "Ben mi aldatıldım, yoksa birkaçımız mı aldatıldık? Bunu bilmek istiyorum" dedi. Lagarde hakkında Fransa'da açılmış 9 soruşturma bulunuyor fakat bunlar henüz kesinleşmiş karar aşamasına gelmiş değil.

LAGARDE 'CİDDİ İHMAL' İLE SUÇLANIYOR

G8 üyesi bir ülkenin ilk kadın maliye bakanı ve ilk kadın IMF Başkanı olan Lagarde, 2008'de Fransa'da maliye bakanı olduğu dönemde iş adamı Tapie'ye 403 milyon euro tazminat verilmesine göz yummakla suçlanıyor Lagarde, Tapie'nin 1990'lardan kalan Adidas spor giyim şirketinin satışı davasını çözmek için arabuluculuk yapmıştı. 

Soruşturmayı yürütenler, tazminatın verilmesi sürecinde aralarında eski Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy'nin de olduğu siyasi çevrelerle bağlantısı olan Tapie lehine yolsuzluk yapıldığından şüpheleniyor. Mahkemeler arabuluculuk anlaşmasının hileli olduğu kararını vermiş ve Tapie'den parayı geri ödemesini talep etmişti. Lagarde kamu fonlarının kötüye kullanılmasından dolayı 'ciddi ihmal' ile suçlanıyor. Avukatları ise Lagarde'ın sadece dönemin yönetiminden gelen emirleri takip ettiğini iddia ediyor. Dava sürecinin 20 Aralık'a kadar sürmesi bekleniyor. Lagarde eğer suçlu bulunursa 1 yıla kadar hapis cezası alabilir.