İran'ın geri dönüşü endişeye yol açtı

Nükleer programı durdurmasıyla uluslararası yaptırımların kaldırıldığı İran, piyasaya dönüyor. En büyük endişe ise fiyatların düşmesi...

İran'ın geri dönüşü endişeye yol açtı
İran'ın geri dönüşü endişeye yol açtı
GİRİŞ 18.01.2016 11:22 GÜNCELLEME 18.01.2016 11:24
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yüzde 6’dan fazla düşerek 30 doların altına gerileyen brent petrol, şimdi de İran baskısı altında.

Dünyanın belirlenmiş petrol rezervinin yaklaşık yüzde 10’una sahip olan İran’ın nükleer programı durdurması konusunda uluslararası anlaşmanın hükümlerine uyum sağladığının duyurulmasının ardından, ülkeye yaptırımların da kaldırıldığı açıklandı. Bu adımla birlikte, ülke petrol ihracatını artırmaya hazırlanıyor. Bu durumun zaten baskı altında olan petrol fiyatlarını daha da aşağı çekebileceği ve petrole bağımlı ekonomilere ve şirketlere zarar verebileceği belirtiliyor.

BAE’den kritik hamle

Öte yandan dünyanın en büyük petrol üreticileri arasında yer alan BAE’nin Başbakanı ve Devlet Başkan Yardımcısı Mohammed Rashid Al Maktoum ise sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yakında ihraç ettiğimiz son petrol varilini kutlayacağız” ifadesini kullandı. Al Maktoum, açıklamasında şunları kaydetti: “Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol sonrası ekonomisini tartışmak üzere önümüzdeki haftalarda yerel yönetim ve ekonomi uzmanlarıyla geniş katılımlı kapalı oturumlar gerçekleştirmeye karar verdik. Ayrıca gelecek nesilleri sürdürülebilir bir ekonomiye ulaştıracak bu vizyonu gerçekleştirmek için kapsamlı bir ulusal program başlatacağız” diye konuştu. Son dönemde Körfez ülkelerinin ekonomisi, petrol fiyatlarının aşırı düşmesinden etkilendi. Körfez ülkeleri, akaryakıta yüksek oranda zam yaparak düşük petrol fiyatları nedeniyle oluşan bütçe açığına karşı önlem almaya çalışıyor. Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn akaryakıta yüzde 60’a varan oranlarda zam uygulamıştı.

‘Ayı piyasası’ başladı

Düşüş sadece petrol piyasasını değil, aynı zamanda uluslararası borsaları da tehdit ediyor. Borsalarda yılbaşından bu yana düşüş oranı yüzde 10’u aşarken, ‘Ayı Piyasası’na girildiği yönünde yorumlar da artmaya başladı. Petrol fiyatlarının yanı sıra Çin ekonomisinde de yaşanan durgunluk nedeniyle Şanghay Borsası yüzde 18,54 düştü. Onu yüzde 11,64’lük düşüş oranı ile Almanya DAX Endeksi izlerken, Japonya’da Nikkei Endeksi yüzde 10,10, ABD S&P yüzde 9,46 geriledi.

YORUMLAR 17
  • Osmanlı 8 yıl önce Şikayet Et
    Ö nce petrolü düşürdüler şimdi iranın rezervlerini bu fiyattan sattırıp perde arkası pilanlarına ulaşmak istiyecekler
    Cevapla
  • vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    bizde de artık iyice düşsün. benzin 3 tl olmali
    Cevapla
  • Ahmedim 8 yıl önce Şikayet Et
    İran'ın varlığı İslam alemi için endişe olmaya kafidir.
    Cevapla
  • milletin ferdi 8 yıl önce Şikayet Et
    Devlet asker, polis, sağlık vs. onlarca alanda çalıştırdığı memurlar için, bakmak zorunda olduğu emekliler için, diğer giderleri için, yapacağı bakım, onarım ve yatırım giderleri için vergi toplamak zorundadır. Verginin de en önemli kaynaklarından biri de akaryakıttan alınan vergilerdir. Evet petrol çok çok ucuzlasa bile Devletimiz yine bu vergileri almak zorundadır, bunun başka yolu yoktur. Petrol fiyatı düşünce verginin de düşmesini bekleyemezsiniz. Bilakis petrol ucuzladıkça belli bir vergi toplanmak zorunda olduğu için matematiksel olarak satış fiyatına göre vergi payı artmış olur, fiyatın daha da düşmesi zorlaşır. Ayrıca ham petrolün fiyatının düşmesi mesela rafine maliyetini azaltmaz.
    Cevapla
  • Vergi 8 yıl önce Şikayet Et
    Vergi sistemi tam oturmadigi için indirek vergi yüksek olur. Fakat avrupada hem indirek vergi yüzde 80 hemde gelir vergisi yüzde 52 dir. Şükür etmelisiniz. Yüzde 80 caydirmak için düşünülmüş ama artık millet okadar alışmış ki o fiyatlara devlet bunu devlet bunu en büyük gelir kaynağı olarak görüyor.
    Cevapla
  • endise 8 yıl önce Şikayet Et
    endiselenenlerin batisini suudun cokusunude goreceksiniz az sabredin
    Cevapla
  • bombacı mulayim 8 yıl önce Şikayet Et
    çok beklersin...
    Cevapla
  • Bilal 8 yıl önce Şikayet Et
    acem palavralarına devam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle