Hibeler ev hanımlarını patron yapıyor

KOSGEB'in 30 bin lira hibe ve 70 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlayan projesi sayesinde 3 binden fazla ev kadını iş dünyasına adım attı. Sultan Daniş, Elazığlı Ayşe Seyrek Akcan ve Ece Salıcı Arıak başarılı örnekler...

Hibeler ev hanımlarını patron yapıyor
Hibeler ev hanımlarını patron yapıyor
GİRİŞ 08.03.2013 07:20 GÜNCELLEME 08.03.2013 07:20

Mandıra kuran 68 yaşındaki Sultan Daniş, 7 kişiye istihdam sağlıyor. Elazığlı Ayşe Seyrek Akcan doğal sabun üretirken Ece Salıcı Arıak, Ankara'da tekstil atölyesi açtı. Zaman'dan Ercan Baysal'ın haberine göre Bakan Nihat Ergün, kadınlara yüzde 10 daha fazla destek vererek pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi.

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü.  Toplum içindeki yerini her geçen gün pekiştiren kadınların  iş dünyasındaki ağırlığı da artıyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) tarafından sağlanan hibe sayesinde 3 binin üzerinde ev kadını kendi işini kurdu. 30 bin lira hibe ve 70 bin liraya kadar da faizsiz kredi desteği sağlayan proje kapsamında iş dünyasına adım atan kadınlardan biri de aldığı hibeyle mandıra kuran Sultan Daniş.

Osmaniye Kadirli'deki köyünde küçük çaplı hayvancılık yapan 68 yaşındaki Daniş, sattığı sütün çok düşük fiyatla alındığını belirterek, "Asıl kârın bu sütü işleyen işletmeciler tarafından kazanılıyor olması beni kendi işletmemi kurmaya teşvik etti." diyor. Şimdi 7 kişiye istihdam sağlayan bir iş kadını.

Elazığ'da 51 yaşındaki ev hanımı Ayşe Seyrek Akcan doğal sabun üretimini hayata geçirirken 25 yaşındaki Ece Salıcı Arıak, Ankara'da tekstil üretim atölyesi açtı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, elde edilen başarıları "Kadınsız ekonomi tek kanatla uçamaz." sözleriyle değerlendirdi. Her yıl 5 bin girişimcinin hibeden faydalandırılması hedefleniyor.

Girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve işletme sahiplerini iş planı kavramı ile tanıştırarak başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamayı hedeflediklerini belirten Bakan Nihat Ergün, küçük ve orta ölçekli işletmelerde kadınları, çalışan veya yönetici olarak daha fazla görmek istediklerini kaydetti.

KOSGEB'in girişimci destekleri ile kendi işletmesini kuran Sultan Daniş, 1990'da köy bakkalında eşine yardım ederek ticaret hayatına atılmış. Küçük çaplı hayvancılık yaptığı ve elde ettiği sütün tüketimden artan kısmını sattığını aktaran Daniş, iş kadınlığı öyküsünü şu sözlerle anlatıyor:

"Yaptığım peynir, yoğurt çevrede çok beğeniliyordu. Sattığım sütün toplayıcılar tarafından çok düşük fiyatla alınması ve asıl kârın bu sütü işleyip katma değer oluşturan işletmeciler tarafından kazanılıyor olması beni kendi işletmemi kurmaya teşvik etti. Ayrıca işsizliğin çok ciddi boyutlarda olduğu Kadirli'de akraba çocuklarımın işsiz dolaşması beni fazlasıyla üzüyordu. Süt işleyeceğim bir tesis kurarak hem çevremdeki gençlere de iş sağlamak en büyük hayalimdi."

Bunun için yeterince parası olmadığını ifade eden Daniş, KOSGEB'in desteğiyle bu hayaline kavuştuğunu kaydetti. Şimdi 72 yaşında olan Sultan Daniş, işletmesinde 7 kişiye iş imkanı sağlıyor.

Elazığ'da, 51 yaşındaki Ayşe Seyrek Akcan da, KOSGEB'den aldığı destekle doğal sabun üretimini hayata geçirerek kendi işinin patronu olan bir başka girişimci. Asa Doğal Ürünler isimli firmasını kuran emekli mühendis Akcan, evinin üst katında üretmeye başladığı sabun atölyesini Elazığ İŞGEM içinde verilen işyerine taşıyarak tamamen doğal sabun üretimi yapmaya başlamış.

Türkiye'de çok az sayıda sabun firmasının tamamen doğal sabun üretimi yaptığı bir sektörde, kadın girişimci olmanın zorluklarını yaşayan Akcan, Asa Doğal Ürünleri'nde Türkiye'nin en doğal sabunlarını neredeyse maliyetine satarak, insan sağlığına katkıda bulunmayı hedefliyor. 25 yaşındaki Ece Salıcı Arıak da, KOSGEB desteğiyle Ankara'da tekstil üretim atölyesi açarak kendi işinin patronu oldu.