Yazıcı, gümrükteki tek hedefini açıkladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Gümrüklerde hedefimiz Türkiye'nin, ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamak'' dedi.

Yazıcı, gümrükteki tek hedefini açıkladı
Yazıcı, gümrükteki tek hedefini açıkladı
GİRİŞ 01.03.2013 22:14 GÜNCELLEME 01.03.2013 22:14

Yazıcı, İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO), İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlediği, ''2011 Yılı Vergilerdirme Dönemi Ödül Töreni''nde, Türkiye ekonomisinin küresel ortamda 'güvenli liman' olarak yatırımcıların ilgisini çektiğini söyledi.

Bakanlık olarak hedeflerinin Türkiye'nin, ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamak olduğunu belirten Yazıcı, bu vizyonla gerçekleştirdikleri yeniliklerle ihracatta gümrük beyanname işlem sürelerinde büyük mesafeler aldıklarını vurguladı.

Beyannamelerin yüzde 75'inde işleminin 1 dakikada tamamlandığını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

''Bugün İzmir'de tanıtımını yaptığımız 'Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması' gümrük hizmetleri alanında tüm dünyada en yeni uygulamalardan biridir. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması, gümrükleme işlemleri için firmalarca yapılan ortalama 954 lira masrafın yüzde 90'ını ortadan kaldırıyor. Böylece ticaret erbabı sevkıyat başına ortalama 861 lira tasarruf sağlamaktadır. Türkiye'nin her tarafında ithalat ve ihracat işlemleri elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. Gümrüklerde hedefimiz Türkiye'nin ticaretinin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamak.''

''Ekonomide dönüşüm gerçekleştirdik''

Son 10 yılda Türkiye ekonomisinde önemli dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirten Yazıcı, bu dönemde kamunun ekonomideki ağırlığını azaltarak, özel sektörün önünü açtıklarını söyledi.

Yazıcı, düzenlemeleri yaparken Türkiye'nin potansiyeline güvendiklerini dile getirerek, özel sektörü teşvik edecek ve müteşebbislerin önünü açacak politikaları bundan sonra da uygulamaya devam edeceklerini vurguladı.

Dünya Ticaret Örgütü'nün araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye'nin, dünyada en liberal ticaret politikasına sahip ülkeler sıralamasında 5'inci olduğunu belirten Yazıcı, şöyle devam etti:

''Türkiye, küresel ekonomiyle bütünleşmeyi başarmış bir ülkedir. 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımız, 2012 yılında AB'de yaşanan ekonomik soruna rağmen 152 milyar 600 milyon dolara yükseldi. Türkiye'ye giren doğrudan yabancı yatırım 2002 yılında 1 milyar 100 milyon dolarken, 2012 yılında 12 milyar 400 milyon dolara yükseldi. 2013 yılında bugün itibarıyla 21 milyar 524 milyon dolar ihracat, 38 milyar 41 milyon dolar ithalattan oluşan dış ticaret hacmimiz var.''

''İzmir'e 8 milyar liralık yatırım yapıldı''

Hükümetin son 10 yılda İzmir'e 8 milyar liranın üzerinde yatırım yaptığını ifade eden Yazıcı, EXPO 2020'nin İzmir'de düzenlenmesi için hükümet olarak, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları ile yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti.

EXPO 2020'yi İzmir'e kazandırmak için çalıştıklarına değinen Yazıcı, ''EXPO 2020 projesi sadece İzmir'in değil, tüm Ege'nin, tüm Türkiye'nin projesidir. EXPO'nun İzmir'e gelmesinde en büyük itici güç şimdiden 14'ünü hayata geçirdiğimiz '35 İzmir 35 Proje'dir. 2020 yılına kadar büyükşehirlerle İzmir arasında hızlı tren bağlantısı tamamlanmış olacak. İstanbul-İzmir Otoyolu, Çandarlı Limanı gibi büyük projeler bitirilmiş olacak. EXPO'nun düzenleneceği tarihe kadar İzmir'in ulaşım sorunu sona ermiş, dünya kenti bir İzmir olacak'' diye konuştu.

Bakan Yazıcı, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın, pazar yerlerinde sebze ve meyvenin yanı sıra her türlü ürünün satıldığı yönündeki açıklamasına ilişkin, ''Bu alan kayıt dışılık açısından en geniş alandır. Meyve ve sebze dışında başka şeylerin satılıp satılmamasını oturup konuşuruz. İnşallah o alandaki eksiklikleri de tamamlamış olacağız'' dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise Türk özel sektörünü korumak, kollamak gerektiğini belirterek, ''Bakanımız masanın öbür tarafından olmasına rağmen, masanın bu tarafında bizimle birlikte çalışıyor. 'Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması' çok özel bir projedir. Gümrükte artık bekleme yok, herkes kendi antreposunda internet üzerinden formu doldurup gönderecek. Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması, kendi iş yerinde 'check-in' yapmak gibidir. İhracat yaparken bekleme süresi kısalmış olacak. Malı direkt yüklemiş olacağız'' diye konuştu.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da Türkiye'de toplanan verginin yüzde 12'sini İzmir'in ödediğine değinerek, haksız rekabetten yakındı. İzmir'de 22 ilçede 154 adet pazar kurulduğunu belirten Demirtaş, bu pazarlarda sebze meyvenin yanı sıra her türlü ürünün satıldığını kaydederek, şöyle dedi:

''Pazarlar, çarşılara yakın sokakların arasında haftanın her günü kuruluyor. Bu pazarların hemen yakınında bizim üyemiz de benzer şeyleri satıyor. Ama bizim üyemiz sabit bir mekanda kira, personel maaşı, SSK primi, muhtasar, elektrik, su ücreti ödeyerek ticaret yapıyor. Ama pazarda ne yazarkasa var ne fatura ne istihdam. Pazarlarda Çinli dahi var. Belediyelerimiz bunlara engel olmuyor.''

Konuşmaların ardından, ''2011 Yılı Vergilendirme Dönemi''nde altın, gümüş, bronz madalya, takdirname ve özel ödül verilen bin 423 üyeye plaketleri sunuldu.

Bu arada, Bakan Yazıcı, kürsüye çıkışında üç öğrenci tarafından yumurta atılarak protesto edildi. Korumaların müdahale ettiği ikisi erkek üç öğrencinin attığı yumurtalar Yazıcı'ya isabet etmedi. Öğrenciler dışarı çıkarılırken, salonda bulunanlardan bazıları, korumaların müdahale şekline tepki gösterdi.

Yazıcı, olaya ilişkin, ''Bırakın arkadaşlar, bir yerde yorulacak ve duracaklar. Var mı başka tepki koyacak olan. Böyle olaylardan çok üzülüyorum. İstiyorum ki geleceğimizi yönetecek olan gençler ellerine yumurta alma yerine, kafalarını bilgiyle doldursunlar. O genç kızımız ayağa kalkıp konuşmaya başlayınca, ben konuşmasının bitmesini bekledim. Yumurtayla saldırmak acizliktir. Bu arkadaşlarla yakından ilgilenmemiz gerekir diye düşünüyorum'' dedi.

 

KAYNAK: AA