Bakanlık harekete geçti, yeni Çek Kanunu yolda!

Ticari hayatın en önemli enstrümanlardan çeke olan güvenin azalması Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Bakanlık harekete geçti, yeni Çek Kanunu yolda!
Bakanlık harekete geçti, yeni Çek Kanunu yolda!
GİRİŞ 25.03.2016 10:55 GÜNCELLEME 25.03.2016 11:18
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz yıllarda 5941 sayılı Çek Kanunu’nda yapılan değişiklikle karşılıksız çek düzenleyenlere yönelik uygulanan hapis cezası uygulamasına son verilmesi ticari hayatın önemli enstrümanlarından olan çeke güveni azalttı. Türkiye Bankalar Birliği(TBB)’nin son verilerine göre karşılıksız çek tutarında son 2 ayda yüzde 9'luk oranda bir azalma olsa bile karşılıksız çek adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında arttı. Sadece Ocak ve Şubat aylarında parasal tutarı 4,4 milyar lirayı bulan 127 bin adet çek için karşılıksız işlem yapıldı. Aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 428 milyon lira tutarındaki 15 bin adet çek daha sonra ödendi.

Çek Kanunu'nda sona gelindi

Esnafın konuyla ilgili endişelerini dikkate alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da yeni Çek Kanunu için harekete geçti. Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenci, Çek Yasası ile ilgili düzenlemeleri Bakanlık olarak tamamladıklarını belirterek, "Adalet Bakanlığımızla müşterek çalışarak önümüzdeki günlerde son halini vererek, bu şekilde tacirlerin, esnafın Çek Yasasındaki iyileştirme taleplerini de karşılamış olacağız. Karşılıksız çek anlamında çok büyük bir yazılma oranı yok ama algı olarak çeke güven azaldığı için belki de insanlar çek kabul etmiyorlar. Çek kabul edilmeyince yazılan çek sayısı makul düzeylerde görülüyor. Ticarette algı her şeydir, imaj her şeydir. Madem çeke olan güven önemli, çeki tekrar ticari hayatta güvenli unsurlardan biri haline getirmemiz gerekir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Şirket kurmak basitleşiyor

Şirket kuruluşlarının basitleştirilmesiyle ilgili çalışmaların da tamamlandığını ifade eden Bakan Tüfenkci, "Türk Ticaret Kanunu’nda yapacağımız değişikliklerle beraber şirket kurma 8 güne kadar çıkabiliyordu, biz bunu en fazla 3 güne indirdik, maliyetlerini de 750 liraya kadar düşürmüş olduk. Tasfiyelerini de kısalttık. Bekleme süresini 1 buçuk yıldan 6 aya kadar çektik” diye konuştu.

İlk sırada İstanbul var

Şubat 2016 ayında karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin en fazla olduğu 5 il, sırasıyla İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Antalya oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu iller arasında ilk sırada İstanbul yer alırken, bu ilimizi Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir izledi.

Şubat 2016 ayında tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 10,8 ile Kırşehir, yüzde 10,7 ile Şırnak, yüzde 10,4 ile Mardin, yüzde 9.2 ile Şanlıurfa ve yüzde 8,9 ile Bingöl oldu. Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise Kastamonu, Çankırı ve Bayburt oldu.

YORUMLAR 1
  • hanifi 8 yıl önce Şikayet Et
    çek senet ve nakit kalksın bütün alış veriş kredi kartıyla olsun her şey % 0,99 oranın da düzelir.demedi demeyin her alış veriş belgeli olacak. vergi kaçırılmayacak. haksız rekabet ortadan kalkacak.
    Cevapla