Trafik sigortasında önemli değişiklik!

Sigorta şirketi, ölen kusurlu sürücü için ödediği tazminatı, mirasçılarından geri isteyebilecek.

Trafik sigortasında önemli değişiklik!
Trafik sigortasında önemli değişiklik!
GİRİŞ 08.02.2016 08:34 GÜNCELLEME 08.02.2016 08:50
Bu Habere 122 Yorum Yapılmış

Kusurlu sürücüye trafik sigortasından tazminat ödenmeyecek, sigorta şirketleri herhangi bir nedenden dolayı tazminat ödese bile sigortalı kişiden ya da yakınlarından talep edebilecek. Hazine Müsteşarlığı, 2015 Haziran ayında uygulamaya giren trafik sigortasının genel şartlarında değişiklik yaptı ve yeni düzenleme geçen hafta Resmi Gazete'de yayınlandı.

KUSURLU SÜRÜCÜ ÖLÜRSE TAZMİNATI YAKINLARI ÖDEYECEK

En önemli değişiklik ise, kusurlu sürücüler nedeniyle sigorta şirketlerinin ödediği tazminatlarda yapıldı. Geçen yıl yayınlanan genel şartlarda, sürücülerin kendi kusurundan dolayı vefatı ya da sakatlık hali, trafik sigortasının teminat kapsamı dışında tutulmuştu. Ancak düzenlemenin kanun değil de genel şart olması nedeniyle mahkemeler, sürücü kusurlu da olsa yakınlarına sigortadan tazminat ödenmesini hükmetti. Bu durum isesigorta şirketlerini zor duruma soktu. Sigortacılar, bir taraftan yayınlanan genel şartlara göre prim belirlerken, diğer taraftan mahkeme kararları nedeniyle de beklemedikleri tazminatları ödemek zorunda kaldı.

TAZMİNAT GERİ ALINACAK

Hazine, yeni düzenleme ile bu konuya açıklık getirdi. Geçen hafta Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, sigorta şirketleri, kusurlu sürücü nedeniyle ödedikleri tazminatları kişinin mirasçılarından talep edebilecek, yani rücu edebilecek. Daha açık bir anlatımla, alkollü sürücü kendi kusurundan dolayı kaza yapıp, vefat ederse, mahkeme de bu kişinin yakınlarına vefat tazminatı ödenmesine karar verirse; sigorta şirketi, tazminatı ödeyecek, ancak sonradan rücu edebilecek.

KUSUR SÜRÜCÜDEYSE SİGORTA TAZMİNAT ÖDEMEYECEK

Yeni düzenleme ile sigorta şirketlerine, trafikte ağır kusurlu hallerde oluşan hem maddi hem de bedeni zararları sigortalıya rücu etme hakkı da getirildi. Geçen sene yayınlanan genel şartlarda, sigortacılar, ehliyetsiz araç kullanan ya da trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin neden olduğu kazalarda ödedikleri maddi ve bedeni zararları sigortalılardan talep edebiliyordu. Yeni düzenleme de ise yine ehliyetsiz araç kullananlar sigortakapsamı dışında tutulurken, kazanın ancak trafik kurallarının ağır ihlali sonucu oluşması halinde sigorta şirketleri, ödedikleri tazminatları sürücülerden talep edebilecek.

TRAFİKTE AĞIR KUSUR

Yani, yeni uygulamada, sigortacıların tazminatı rücu etmesi için, sürücünün trafik kurallarını ağır kusurlu olarak ihlal etmesi gerekiyor. Daha açık bir anlatımla, kırmızı ışıkta geçen sürücü, bir araca çarpıp maddi hasara neden olur ya da karşıdan karşıya geçen yayaya çarpıp, ölümüne sebebiyet verirse; sigorta şirketi maddi hasarı veya vefat tazminatını ödeyecek, sonra da sürücüden ödediği tazminatın tamamını hukuk yoluyla talep edebilecek.

Trafik sigortasının yeni genel şartlarında, aracı sigorta ettiren ile sürücü arasındaki ayrıma da açıklık getirildi. Geçen sene yayınlanan genel şartlarda, sigorta şirketlerine, aracı kullanan sürücü kusurlu da olsa maddi ve bedeni zararların aracı sigorta ettirenden talep etmesi hükme bağlanmıştı. Ancak bu düzenleme hem tepkilere hem de karışıklığa neden olmuştu. Yeni uygulamada ise sigorta şirketleri ödedikleri tazminatları, sadece kazaya neden olan kusurlu sürücüye rücu edebilecekler.

YENİ UYGULAMA NELER GETİRİYOR?

* Sürücü kendi kusurundan dolayı kaza yapıp, vefat ederse, mahkemeler tazminata hükmetse bile sigorta şirketlerine, ödedikleri tazminatı mirasçılardan talep etme hakkı getirildi.

* Kazanın, trafik kurallarının ağır ihlali sonucu oluşması halinde sigorta şirketleri, ödedikleri maddi ve bedeni tazminatları sürücülerden talep edebilecek.

* Sigorta şirketleri ödedikleri tazminatları, sadece kazaya neden olan kusurlu sürücüye rücu edebilecek.

KANUNİ DÜZENLEME ŞART

NEOVA Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, yeni düzenlemenin, Haziran 2015'te yürürlüğe giren trafik sigortası genel şartlarının, uygulamalarda tam anlaşılmayan bazı hususlarına açıklık getirdiğini belirterek, şunları söyledi: "En önemli değişiklik, trafik kuralı ihlalinde sigortalıya yapılacak rücu işlemini, ağır kusur ihlaliyle sınırlıyor. Önceki düzenlemede bu husus bazı karışıklıklara yol açmıştı. Ayrıca, rücu işlemini artık sigortalıya değil, 'kazaya sebebiyet veren sigortalıya" olarak açıklığa kavuşturuyor. Bu düzenlemeler, sadece rücu işlemleriyle ilgili muallakta kalınan bazı noktaları düzenliyor. Şu anki sıkıntıların bertaraf edilmesi için kanuni düzenlemeler yapılması gerekiyor."

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 122
  • Bihemta 8 yıl önce Şikayet Et
    hiç vatandaş hayrına bişey olmaz zaten.
    Cevapla
  • volkan 8 yıl önce Şikayet Et
    bu sigorta olmaktan çıktı kazık olmuş
    Cevapla
  • yetmez 8 yıl önce Şikayet Et
    Butun hasari da vatandas cebinden karsilasin sigorta sirketlerinin sigorta yaparken kullandigi kagit ve yazici kartuş masrafini da yine vatandas karsilasin...
    Cevapla
  • isanlık ölmüş 8 yıl önce Şikayet Et
    devlet nerde vatandaşin elimizdeki kazanılmiş hakları çalıyorlar millet gürüyo hep bana yok boyle birşey devlet sahip çikmalı benim hakkımi savunmayan benim millet vekilm dehildir butun partiler nerde
    Cevapla
  • hakkı 8 yıl önce Şikayet Et
    sigorta yaptırmaya gerek yok o zaman! boşuna sigorta şirketlerine servet ödemeye gerek yok. Kim bilir kimlere ekmek kapısı açtılar soyguncular.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle