İKV: Erdoğan'ın mesajı olumlu yansıyacak

İktisadi Kalkınma Vakfı'ndan (İKV) yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "1915 Olayları"na ilişkin mesajının Avrupa Birliği (AB) ile sürdürülen müzakere sürecine olumlu yansıyacağı bildirildi.

İKV: Erdoğan'ın mesajı olumlu yansıyacak
İKV: Erdoğan'ın mesajı olumlu yansıyacak
GİRİŞ 28.04.2014 13:50 GÜNCELLEME 28.04.2014 13:50

İKV açıklamasında, Başbakan Erdoğan'ın mesajının, Türkiye-Ermenistan ilişkileri açısından değil aynı zamanda ülkenin uluslararası arenadaki saygınlığı ve uluslararası toplumla olan ilişkileri açısından da büyük önem arz ettiği vurgulandı.

Bu noktada, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ihtilafların objektif bir biçimde değerlendirilmesi ve konunun tarihe ters düşmeyecek şekilde incelenmesinin sorunun çözümüne kalıcı katkı yapacağı dile getirilen açıklamada, bu çerçevede tarafların 1915 olaylarını kendi hafıza kayıtlarını adil bir şekilde dikkate alarak değerlendirmeleri ve bununla birlikte akademik çalışmalara başvurulması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Unutulmamalıdır ki Türkiye, 1915 olaylarına ilişkin Osmanlı arşivlerini ulusal ve uluslararası araştırmacıların kullanımına yıllar öncesinde açarak, bu yöndeki eleştirileri gidermeye dönük adımları zaten atmıştır. Bu noktadan sonra da, konunun bilimsel kriterlere uygun bir şekilde araştırılması ve sonuca varılmasında fayda vardır. Altında yatan nedenlere bakılmaksızın, hiç şüphesiz 1915 olaylarının sonucu itibariyle bir 'ortak acı' olduğu ortadadır. Bu acının Türkiye'de en yüksek seviyede paylaşılıyor olması, Türkiye Cumhuriyeti'nin büyüklüğüne yakışır nitelikte bir tavırdır ve özellikle taraflar arasındaki ihtilafların çözümüne olumlu katkı sağlayacaktır.1915 olaylarına ilişkin bu son yaklaşımın, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine olduğu kadar, ülkemizin 2005 yılından bu yana Avrupa Birliği ile yürüttüğü müzakere sürecine de yapıcı bir etki sağlayacağını düşünüyoruz. "

Açıklamada, Ermeni meselesinin doğrudan bir AB üyelik kriteri olmadığına işaret edilerek, Türkiye tarafından atılmış adımın, konunun muhatabı tüm taraflarca samimiyetle karşılık bulması ve sorunun çözümüne de fayda sağlamasının temenni edildiği vurgulandı.

KAYNAK: AA