Türkiye'de dolarla alışverişle ilgili son rakamlar

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye'de bir dolardan az harcama yapan kimse yok. Bu, son 7-8 yıldır böyle. 2 dolar 15 sent harcayanların oranı da sıfıra yakın." dedi dolarla alışveriş oranlarını açıkladı.

Türkiye'de dolarla alışverişle ilgili son rakamlar
Türkiye'de dolarla alışverişle ilgili son rakamlar
GİRİŞ 04.10.2013 12:27 GÜNCELLEME 04.10.2013 14:49

 Yılmaz, " 4,50 dolar harcayanların oranı 10 yıl önce yüzde 30 iken, geçen yıl bu oran yüzde 2,8'e düştü" dedi.

Bakan Yılmaz, makamında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Sigrid Kaag ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) bölge ofisinin merkezinin İstanbul olmasına ilişkin imzaların atıldığını anımsatan Yılmaz, bunun Türkiye-UNDP ilişkilerini verimli bir boyuta taşıcağını ve bu durumun diğer uluslararası kuruluşlara da kapı açacağını vurguladı.

Geçen hafta New York'ta BM toplantısına katıldığını anımsatan ve bu toplantılarda sürdürülebilir gelişmenin ana madde olduğunu belirten Yılmaz, 2016 yılında Dünya İnsani Yardım Zirvesi'nin Türkiye'de yapılacağını, bundan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Yılmaz, insani yardımlar konusunda Türkiye'nin dördüncü sırada yer aldığını kaydetti.

Onuncu Kalkınma Planı'na ilişkin de bilgi veren Bakan Yılmaz, "Onuncu Kalkınma Planı'nda sosyal boyutta da çok önemli. Türkiye'de bir dolardan az harcama yapan kimse yok. Bu, son 7-8 yıldır böyle. 2 dolar 15 sent harcayanların oranı da sıfıra yakın. Bu rakamlarla fakirliğin azaldığını görmek bizi çok mutlu ediyor. 4,50 dolar harcayanların oranı 10 yıl önce yüzde 30 iken, geçen yıl bu oran yüzde 2,8'e düştü" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, yerel yönetimler ve AB projeleriyle Türkiye'nin çevre ve şehircilikte önemli ilerleme kaydettiğine de işaret etti.

Sigrid Kaag ise Türkiye'nin az gelişmiş ülkelere yardımlarını ve Suriye krizini yönetme şeklini takdirle karşıladıkladını belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali'ye ziyaretini anımsatan Kaag, Türkiye'nin bu ülke için yaptıklarının diğerlerine örnek teşkil ettiğinin altını çizdi.

TİKA'nın yardıma muhtaç ülkelerdeki faaliyetlerine de değinen Kaag, bu konuda Türkiye ile işbirliğinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kaag, "Bu alanlarda tecrübelerimizi paylaşmak başarılarımızı artıracaktır. UNDP açısından ise Afrika, Orta Asya ve diğer az gelişmiş pek çok ülkede TİKA ile işbirliği yapmak çok önemli. İki kuruluşun da bu ülkelerde ofisleri var, koordineli hareket edebilirler" şeklinde konuştu.

Görüşme

Daha sonra basına kapalı devam eden görüşmede, Türkiye ve UNDP arasında devam eden işbirliği değerlendirilecek.

Küresel ortaklıklar, gelişmekte olan ülkeler arası işbirliği ve 2015 sonrası kalkınma gündemi perspektifi dahil olmak üzere yeni işbirliği alanlarının ele alınacağı görüşmede, 2011 yılında Türkiye ile UNDP arasında imzalanan uluslararası anlaşmayla kurulan ve tüm dünyada özel sektörün kalkınma çalışmalarına dahil edilmesi misyonunu taşıyan "UNDP İstanbul Uluslararası Kalkınmada Özel Sektör Merkezi (UNDP IICPSD)" tarafından yürütülen faaliyetler değerlendirilecek.

KAYNAK: AA