Bakan Şimşek: Bizi önümüzdeki aylarda görün

Uluslararası Finansal Sistemler Forumu'na katılan ve bir konferans veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bütçenin hedefleninin ötesinde olduğunu söyleyen Şimşek sonuçlarla ilgili ilginç açıklamada bulundu.

Bakan Şimşek: Bizi önümüzdeki aylarda görün
Bakan Şimşek: Bizi önümüzdeki aylarda görün
GİRİŞ 11.09.2013 16:53 GÜNCELLEME 11.09.2013 16:53

Şimşek bir soru üzerine, "Ciddi bir şekilde bir takım fazlalıkları tasarruf ediyoruz, harcamıyoruz. Bütçe performansında bunu önümüzdeki aylarda göreceksiniz" dedi.

Mevcut finans sisteminin, yakın dönemde yaşanan krizleri tekrar yaşamaması için yaşanan süreçten ders alması ve finans sektörünün denetlenmesi gerektiğini söyleyen Şimşek, "Bu olaydan sonra her şeye temkinli yaklaşmaya başladık ve bunun sayesinde Türkiye, banka stres testleri ve sermaye gereksinimi gibi konularda öncü rol oynadık" şeklinde konuştu. Şimşek , "Daha önemlisi buradaki sorunu bir kriz olarak görmemek lazım. FED'in para basımını azaltması veya son vermesi, hatta faizleri yükseltmesi ki en uç senaryo budur. Bu şartlarda dahi eğer temelleriniz sağlamsa bu sadece varlık fiyatlarının yeniden belirlenmesi sürecidir. Biz olağanüstü bir dönemin politikasının getirdiği sonuçlardan, normalleşme sürecine giren bir politikanın doğuracağı sonuçlarla karşı karşıyayız" dedi.

CARİ AÇIĞI YÖNETİYORUZ

Türkiye'de bankacılık sektörünün sağlam hane halkının durumunun iyi olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Şimşek," Kamu finansman dengeleri son derece iyi. Bizim bir kırılganlık noktamız var. O da cari açık. Cari açığı da yönetiyoruz" diye konuştu.

BÜTÇE HEDEFLENENİN ÖTESİNDE

Siyasi istikrar, bütçe disiplininin devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Şimşek, sıkıntıların idare edilebileceğine ve bütçede bu sene hedeflenenin çok ötesinde güçlü bir performans olduğunu söyledi.

Bakan Mehmet Şimşek, "Ciddi bir şekilde bir takım fazlalıkları tasarruf ediyoruz, harcamıyoruz. Bütçe performansında bunu önümüzdeki aylarda göreceksiniz. Çünkü biz bunu zaten öngörüyorduk" diye konuştu.

MERKEZ BANKASINA GÜVENİM TAM

"Varlık fiyatlarının yeniden değerlendirildiği bir ortamda Merkez Bankası'nın faiz silahını tamamen ortadan kaldırmasına nasıl bakıyorsunuz? 1,92'lik kur telaffuz edildi. Sizin kur tahmininiz var mı?" sorusu üzerine Şimşek, şunları söyledi:

"Prensip olarak Merkez Bankası'nın söylemleri ve politikaları hakkında bugüne kadar yorum yapmadım. Dolayısıyla o konuda da yorum yapmayayım. Ama şunu bilin; Merkez Bankamız son küresel krizde çok büyük bir başarı ortaya koymuştur. Hakikaten takdir ediyorum. Ahkam kesmek çok kolay ama o kadar zor global şartlarda daha önce haritası belirlenmemiş, çok ciddi sorunların yaşandığı bir dönemden geçtik ve Merkez Bankamız bugüne kadar bu işi çok iyi götürdü. Onun için benim güvenim tamdır. Ben o arkadaşlarımızın politika çerçevesinin iyi tasarlandığı, iyi düşünüldüğü kanısındayım. Benim hiçbir zaman kura ilişkin tahminim olmaz. Bizde dalgalı bir kur sistemi var. Finansal istikrar açısından tabi ki bu kurun, liranın volatilesinin mümkün olduğunca makul düzeylere çekilmesi önemlidir. Ama bizim bir taahhüdümüz olamaz. Zaten Merkez Bankamızın da böyle bir söylemi olduğu kanısında değilim. Bu sadece bir kişisel görüş şeklinde ifade edilebilir. Nokta tahminlerin güven aralığı zayıftır."

VARLIK BARIŞI

Bakan Şimşek, varlık barışı konusunda son duruma ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

"Varlık Barışı, maalesef piyasalardaki dalgalanmanın olduğu, dünyada FED'in politika değişikliğinin gündeme geldiği bir ortama ve Türkiye'deki birtakım gelişmelere denk geldi. Ona rağmen çok ciddi beyanlar var. Ama bu beyanların gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceği noktasında yorum yapmak için henüz erken. Biz insanımıza güveniyoruz. Kanun bir şans tanıyor. Beyanlar ciddi düzeyde. Ümit ederim ki bu beyanlar gerçeğe dönüşür ve Türkiye ekonomisine hem ilave kaynak girişi olur; burada biz tabi ki vergi peşinde değiliz ama hem de Türkiye'deki istihdama yatırıma gidecek imkânlar artar. Bence bu daha önemli. Yani işin vergi boyutu zaten çok cüzidir."

SURİYE ETKİSİ

Suriye ile son gelişmeleri ve Türkiye'ye etkilerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Şimşek, Suriye'deki olayların Türkiye ekonomisine doğrudan etkisinin varsa şimdiye kadar zaten ortaya çıktığını söyledi. Bakan Şimşek, öte yandan olayların Türkiye'ye doğrudan etkisinin sınırlı olacağını ifade ederek, "Dolaylı etki daha kritiktir. Beklentiler kanalıyla, petrol fiyatları kanalıyla, risk primi kanalıyla. Bunlar da zaten şu anda var olan bir durum, yeni bir husus yok" dedi.

KAYNAK: DHA