HES'lerden 6 ayda 6.1 milyar lira gelir

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve özel sektör tarafından Türkiye'de işletmeye açılan HES'lerin ürettiği elektriğin 2013'ün ilk 6 ayı itibarıyla ülke ekonomisine katkısı 6,1 milyar lira oldu

HES'lerden 6 ayda 6.1 milyar lira gelir
HES'lerden 6 ayda 6.1 milyar lira gelir
GİRİŞ 19.07.2013 12:24 GÜNCELLEME 19.07.2013 12:24
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, "İşletmeye alınacak HES'ler ile enerji hammaddesi ithalatından kaynaklanan cari açığın önüne set çekilecek" değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Devlet Su İşlerinin (DSİ), 2023'e kadar Türkiye'nin 216 milyar kilowatt saat hesaplanan teknik hidroelektrik potansiyelinin çevresel, teknik, ekonomik ve sosyal olarak yapılabilir kısmının tamamını özel sektör iş birliğiyle ülke ekonomisine kazandıracağını bildirdi.

Geçen yıl enerji ihtiyacının termik santrallerde üretilen enerji, petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtlardan karşılandığına işaret eden Eroğlu, üretilen bu enerji için kullanılan petrolün yüzde 92'sinin, doğalgazın ise yüzde 98'inin ithal edildiğini vurguladı.

Türkiye'nin 2012 yılı cari açığının 84 milyar dolar olduğunu ve aynı yıl içinde 60 milyar dolar enerji hammaddesi ithal ettiğini anımsatan Eroğlu, "Cari açığın kapatılmasında HES'lerin rolü büyük. İşletmeye alınacak HES'ler ile enerji hammaddesi ithalatından kaynaklanan cari açığın önüne set çekilecek" ifadesini kullandı.

İklim değişikliğiyle mücadele etmenin en etkin yolunun, tabiata zarar vermeyen temiz ve çevreci elektrik üretim şekli HES olduğunun altını çizen Eroğlu, bu yöntemle karbondioksit salınımının en alt seviyede gerçekleştiğini belirtti.

Eroğlu, bugüne kadar işletmeye alınan HES'lerin üretimiyle yılda yaklaşık 40 milyon ton karbondioksit salınımının engellendiğini kaydederek, "HES'leri devreye almamış olsaydık, ihtiyaç fosil yakıtlarla karşılanacak ve iklim değişikliğiyle mücadelede bir adım geride olacaktık" ifadesini kullandı.

Açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğü ve özel sektör tarafından işletmeye açılan hidroelektrik santrallerinin ülke ekonomisine katkısının 2013'ün ilk 6 ayı itibarıyla 6,1 milyar lira olduğu, yılın ilk 6 ayında üretilen 116 milyar 288 milyon kilowat saat elektrik enerjisinin yüzde 29,2'sinin HES'lerden sağlandığı bilgisine yer verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • levent 10 yıl önce Şikayet Et
    Tosunum Murat Sert. Bu HES ler kredi ile yapıldı - onlardan elde edilen gelir de bu kredilerin geri ödenmesinde kullanılıyor - tabiki gelir in bir kısmı işletme ve bakım onarım giderlerine harcanıyor - hesaplarsan yaklaşık HES üretimi 30 milyar Kwh 6 milyar TL karşılığı gelir demek ki kw si yaklaşık 10 sent e alınıyor - özel sektörden daha yüksek bedellede alım yapılmış olabilir - sonuç olarak HES lerin üretimi yurtdışına gitmiyor - doğalgaz ve ithal kömürde ise para yurtdışına ödeniyor - işte CHP ve MHP bu yüzden kendilerine bağlı D-CHP-K terör örgütü ile türkiyenin önünü kesmek için HES lere karşı - Almanya şansölyesi Merkep Türkiyenin alman malı doğalgaz çevrim santralleri ile elektrik üretmesi konusunda talimat vermiş emir eri kemal e
    Cevapla
  • olgun olgun 10 yıl önce Şikayet Et
    EKONOMİ CAHİLİ YORUMCULAR.... Nereye gidiyor paralar... Maliye bakanlığının BUMKO diye bütçe ile ilgili bütün verileri yayınladığı bir sitesi var oraya bakınız. CARİ AÇIK: Ülkeye giren döviz ile ülkeden çıkan döviz arasındaki farktır. Türkiye ye Döviz; İhracat, turizm, müteahhitlik gelirleri, kaçakçılık ve gurbetçiler ve dış borçlanma, yabancı sermaye girişleri gibi yollarla girer ve ithalat yoluyla çıkar. Türkiye'nin cari açığı söylediği kadar yüksek değildir. Şayet öyle olsaydı ülkede döviz krizi çıkar ve devalüasyon olurdu. Çari açık veren bir ülkenin Merkez bankasının döviz rezervleri artmaz tam tersine azalır. Gezi olaylarından sonra olduğu gibi 135 milyar dolardan 120 milyara düştü. yani döviz yurt dışına kaçtı. Bir diğer konuda Türkiyede HES leri DSİ işletir. Yani devlet su işleri:devlet ten başka HES kuran ve işleten özel teşebbüs pek yoktur.
    Cevapla
  • murat sert 10 yıl önce Şikayet Et
    nereye gidiyor bu paralar ?. benzinde zam üstüne zam, elektriğe indirim mi var, cari açık aldı başını gidiyor nereye gidiyor bu milyar dolarlar heslerdeki elektriği üreten şirketlerin başındaki adamların ceplerinin şişmesinin millete ne faydasi var, yapamıyorsanız yapamıyoruz deyin kandırmayın bizi
    Cevapla
  • murat bekir uğurtürk 10 yıl önce Şikayet Et
    mertt. nereye geliyor arkadaş bu gelirler,, sürekli gelir gelir gelir gelir, olumlu hava oluşturulmaya çalışılıyor.. benzinin litresi 5.03 olmuş ya neyin geliri bu? kime faydası var bunun.. ? milletime yazık diyecem ama bu millet hakediyor bunu
    Cevapla