"Türkiye'de küresel risk algısı azalıyor"

Risk danışmanlık ve sigorta brokerlık şirketleri arasında yer alan Marsh'ın Politik Risk ve Ticari Alacak Sigortası Global Lideri Evan Freely, ''Türkiye'ye ilişkin küresel risk algısı hissedilir oranda azalıyor'' dedi.

"Türkiye'de küresel risk algısı azalıyor"
"Türkiye'de küresel risk algısı azalıyor"
GİRİŞ 15.03.2013 14:16 GÜNCELLEME 15.03.2013 14:16

Freely, Türkiye'nin yakın çevresinde yaşanan siyasi ve ekonomik kaos ortamından olumlu bir biçimde farklılaşmayı başardığını söyledi.

Türkiye'nin çevresinde, bölgedeki ülkelerde, yatırımları da etkileyebilecek politik riskler oluştuğuna dikkat çeken Freely, ''Bu zamana kadar, Türkiye çevresindeki risklerden sıyrılmayı başardı. Hükümetin son yıllarda sağladığı politik istikrarla birlikte, Türkiye sofistike bir ekonomi halini aldı. Geçmişte Türkiye'de hükümetlerden kaynaklı kırılganlıklar yabancı yatırımcıların sigorta kapsamındaydı. Bütün bu algı 7-8 yıl öncesinde değişmeye başladı. Bugün, Türkiye'ye ilişkin risk algısı hissedilir oranda azalıyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin değişen ve çeşitlenen ihracat ve doğrudan yatırım piyasasına dikkat çeken Freely, Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlar'a açılan şirketler için kapsamlı ticari alacak sigortasının ve ihtiyaca göre belirlenecek risk danışmanlığının giderek daha büyük önem kazanacağını söyledi.

Türk şirketlerinin özellikle riskli bölgelerdeki ekonomik faaliyetlerinin uzun vadede sürdürülebilirliğine dikkat çeken Freely, şunları kaydetti:

''Biz herhangi bir riskin yarın nerede çıkabileceğini bilmiyoruz. Örneğin Mısır'da ve Suriye'de bunu tahmin edemedik. Artık sosyal medyanın da etkinliği ile olaylar çok hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Arjantin'deki bir olay bir anda dünyanın başka bir yerini etkileyebiliyor. Sık sık yatırımcılar (olası bir kaos anında) yatırımlarının güvende olup olmadığından, gelirlerini alıp alamayacağından endişe ediyor. Hemen her zaman riskli ülkelerde iyi kazanç vardır. Yine de ihtiyaca yönelik sigorta ürününün oluşturulmasıyla doğabilecek zararın minimize edilmesi gayet mümkün...''

Geçen hafta İstanbul'da Türk işadamları ve yöneticilerle biraraya gelen Freely, hem Türkiye hem de global platformda ihtiyaçlar doğrultusunda oluşturulan alternatif kredi sigorta modellerinin önemini vurgulayarak, ''İş ortaklarımıza teminat içeriği ve maliyet açısından en uygun kredi sigortası poliçesinin dizayn edilmesini sağlarken operasyonel süreçler ve hasar durumunda da takibini yaparak iş yüklerini azaltıyoruz. Türkiye bizim için son derece önemli bir ülke. Büyümenin çok büyük bir kısmı eskiden gelişmiş ekonomilerden gelirken artık gelişmekte olan ekonomilerden geliyor'' değerlendirmelerinde bulundu.

''Ticari alacak sigortası fırsat penceresi''

Marsh & McLennan (MMC) Türkiye Başkanı Tayfun Bayazıt da Türkiye'nin ihracatta pazar çeşitlenmesine gidiyor olmasına dikkat çekerek, ''Genel hatlarıyla ticari alacak sigortası, küresel ticaretin içinde bulunduğu şu zor döneminde yeni pazarlar için çok önemli. Biz mal ürün sattığımız ülkelerdeki riskler için ürün geliştiriyoruz. Ticari alacak sigortası, bizim ihracatımızı daha fazla artırabilecek, teşvik edebilecek, ona katma değer oluşturabilecek bir ürün. Açıkça ticari alacağınızı sigorta ediyorsunuz. Türkiye'de kredi sigortaları rakamları son derece düşük oysa ticari alacak sigortaları fırsat penceresidir.