Memura part-time çalışma geliyor

Hükümet, iş hayatını kökten düzenleyecek reform hazırladı. Memur part-time çalışabilecek. Anneye maaş müjdesi, küçük çocuğu olana evden iş imkânı geliyor.

Memura part-time çalışma geliyor
Memura part-time çalışma geliyor
GİRİŞ 07.10.2013 06:42 GÜNCELLEME 07.10.2013 12:03
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Hükümet, çalışma hayatıyla ilgili devrim gibi bir paket hazırlıyor. Esnaftan memura, öğretmenden ev kadınına kadar pek çok kesimi yakından ilgilendirecek paket, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda tartışıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kapsamlı paketin esnek-uzaktan çalışma ve kıdem tazminatı gibi konuları da içereceğini söyledi. İşte paketin ayrıntıları:

KAMUDA 4 SAATLİK İŞ

Paket yasalaşırsa kamuda da yarı zamanlı çalışma yaygınlaştırılacak. Talebe göre isteyen günde 4 saatlik bir işte çalışabilecek. İş Yasası uzaktan çalışmaya da olanak tanıyacak şekilde düzenlenecek. Yeni göreve başlayan memurlar, ilk olarak Batı illerine atanacak. Tecrübe edindikten sonra Doğu'ya gidecek.

ŞARK GÖREVİNE GÖNÜLLÜLÜK

Şark görevinin gönüllülük esasına göre işlemesi için adım atılacak. Bakanlıkların uyguladığı beş yıllık şark hizmetinin düşürülmesi hedefleniyor. Memur az gelişmiş illerde ve bölgelerde 3 yıl süreli zorunlu hizmet yapacak. Bunun hangi memurlar için geçerli olacağı yönetmelikle belirlenecek. İhtiyaç bulunan alan için görevlendirilecek memur hızlı bir şekilde gönderilecek.

KREŞLERE TEŞVİK

Organize Sanayi Bölgeleri başta olmak üzere kreş teşvikleri geliyor. Kamu kurumlarına kreş zorunluluğu getirilmesi de teşvik kapsamında.

PRİME GÖRE İŞSİZLİK PARASI

İşsizlik maaşı prime göre belirlenecek. Mevcut sistemde işsiz kalan eline brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçmiyor. Yeni sistem olursa işsizlik maaşı 1.500 TL'ye çıkacak.

EVLİLİK KREDİSİ VERİLECEK

Gençlerin evliliğe teşviki için faizsiz kredi verilmesi ve TOKİ'den öncelikli ev sahibi olmaları pakette yer alıyor. Evlenen çiftlere destek kıdem düzenlemesinde de yer alacak. İlk kez ev alanlar kıdem tazminatının yarısını, 15 yıllık süreyi doldurma zorunluluğuna bakılmadan isteyebilecek.

TAŞERON İŞÇİSİNE MÜJDE

Yaklaşık 1 milyonu aşkın taşeron işçisi ile 3 yıllık sürelerle sözleşme yapılarak, her yıl sözleşmesi yenilendiği için yaşanan hak kayıpları önleniyor. Bu kapsamdaki işçilerin ücretleri iyileştiriliyor. Devlet bu koşullarda çalışan işçinin garantörü olacak. İşçi ücretini alamadığı durumda devlet devreye girecek. Taşeron firmanın alacağından keserek, işçinin maaşını yatıracak. Kıdem sorunları son bulacak, yıllık izin kullanmalarının yolu açılacak.

ANNEYE MAAŞ MÜJDESİ

Doğum izni 16'dan 18 haftaya çıkıyor. Bebeği olan kadına yarı zamanlı çalışma izni geliyor. Kısmi çalışsa da maaşını tam alacak. Kadın memura ücretsiz izinde kolaylık sağlanacak. Çocuk yardımı artacak.

EVDEN ÇALIŞMA İMKÂNI

Çocuğu iki yaşına gelene kadar annelere evden veya kısmi süreli çalışma olanağı tanınacak. Kadınların "kademeli yükselme ve kıdem" dâhil tüm özlük hakları korunacak. Çocuğun kritik büyüme dönemini kapsayan esnek çalışma modelinin öğleden sonraki zamanı kapsaması planlanıyor. Sabah işe gelecek olan kadın, öğlene kadar çalışacak. Sonrasında evine gidebilecek. Ayrıca doğum izninden dönen kadın için işe alınma zorunluluğu getirilecek.

ÖZEL BÜROLAR

Özel istihdam büroları doğum iznine giden kadın çalışanın yerine eleman bulabilecek. Geçici işçinin sigortası ve ücreti istihdam bürosu tarafından ödenecek. İşveren de istihdam bürosuna ödeme yapacak. Bu bürolar, yarı zamanlı, ev hizmetleri, mevsimlik işçiler gibi konuları kayıt altına almak için aktif rol üstlenecek.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 28
  • Çağatay ŞENTÜRK 10 yıl önce Şikayet Et
    ENGELLİLER YİNE UNUTULDU. Yüksek oranlarda engelli yavrusu olan özellikle anneler çaresiz sadece evladına bakmakla ömür tüketirken tuzu kuru olanların masa başında aldığı kararlarla ateş düştüğü yeri yakmaya devam ediyor, neden bu çaresiz insanları kaderleri ile başbaşa bırakıyorsunuz çıkan yasalar çok yetersiz yüksek oranda engeli olanların bakmakla yükümlü olan anne ve babasına neden yeterli maddi ve manevi destek sağlanmıyor hayati önemi olan ilaçlarından hala neden ilaç farkı muayene bedeli vs. alınıyor. Engellinin bulunduğu hanenin elektirik, su, yakıt gibi giderlerinde neden kişi sayısı oranına göre engelli indirimi yapılmıyor, engelli için toplum olarak acımaktan, dışlamaktan öte ne yapıyorsunuz bana göre hiçbirşey. ALLAH c:c. hiç kimseyi evladının sağlığı ile imtihan etmesin ateş düşünce yangın başlıyor bir ömür yanıyor yangın yerine bir kova su Allah rızası için...
    Cevapla
  • ALPER ATMACA 10 yıl önce Şikayet Et
    hep çalışana hep çalışana. çalışmayan annelerin,ev hanımların suçu ne.neden onlara destek olunmuyor.ev hanımları da çocuk yetiştiriyor ama sadece kocaya 100tl gibi eş yardımı yapılıyor.hükümet ev hanımlarına 1000 tl verse mesela, kamuda 1 tane çalışan bayan kalmaz ve buda işsizliği azaltacak bir etmen olur bence.
    Cevapla
  • E.narin 10 yıl önce Şikayet Et
    milletin ferdi kardeşim tamam o zaman tam yerşnde bir tespit yapdın. Şimdi söyleyecek benim özelime giriyor ama ben durumu sana tam bie şekilde arz edeyimki bana hak vermeni sağlamaya çalışayım 1969 doğumlu ve 1986 yılı sigorta başlangıcım var 6500 iş günüm var ve şu ana işsizim diyebilirim ve 4 adet çocuğum var 2 tanesi imh. lisesine birtanesi 5 sınıfa bir taneside 3 yaşında yani sayın başbakanımızın 3 sayısı geçmiş bir durumdayım yaş malum olunca özel sektörde iş bulmak zor yok denecek kadar az yani tam yerine rast geldi ben devletin hangi teşviğinden faydalanacağım ? yada nasıl bir ekonomik bağımsızlık içinde geçimi mi sağlayacağım yani tek güvencem olan prim gün sayım ve sigortalılık günlerim hem teşvikden yana olacaksınız hemde bana ne yaparsan yap diyeceksiniz işin doğrusunu bulmak açısından ben bunları sayın cumhurbaşkanlığına ve başbakanlığa kadar yazdım ama sonuç yok van depreminde kiracılara verilen 99 depremin izmite verilmedi sanırım yazı karakteri sınırı
    Cevapla
  • mjoraşi bere 10 yıl önce Şikayet Et
    ilgili milletvekiline. 28 şubat döneminde ihl mezunu olanlardan ataması yapılıp göreve başlatılmayanlar için çalışma yapılacaktı ne oldu ?
    Cevapla
  • milletin ferdi 10 yıl önce Şikayet Et
    E.narin kardeşim, verilen teşviklerin çoğu gelişmiş batı ülkelerinde yıllarca önceden uygulanagelen teşvikler.. Batı ülkeleri azalan nüfuslarını arttırmak için yıllardır çocuk teşvikini uyguluyor. Batı ülkeleri nasıl yaparsan yap ama çocuk yap derken, Ak Parti İslam’a uygun olanı yapıyor, evliliği de teşvik ediyor. Çünkü yeteri kadar yeni nesiller yetişmezse, arkadan gelmezse çok umut bağladığın emeklilik sistemi de çöker. Teşvikler yerinde kullanılırsa yanlış değildir. Sen bir taraftan teşviki eleştiriyorsun diğer taraftan istediğin şey yine teşvik. Hem de bir şey üretmeden.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle