Karışık etten sucuk ve salam devri bitiyor!

Et ürünlerinde karışımı yasaklayan düzenleme 5 Mart'ta yürürlüğe giriyor. Bu tarihten itibaren bakkal, market ve şarküteri raflarında karışım ürünlerinden yapılmış sucuk, salam veya sosis satılamayacak. 5 bin denetçi marketleri denetleyecek. Fiyatlarda da artış bekleniyor.

Karışık etten sucuk ve salam devri bitiyor!
Karışık etten sucuk ve salam devri bitiyor!
GİRİŞ 04.03.2013 07:31 GÜNCELLEME 04.03.2013 07:31
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yüzde 100 dana veya yüzde 100 tavuk etinden yapılmış ürünlerin satışı yapılabilecek. Kırmızı ve kanatlı etten yapılan karışım ile elde edilen ürünleri satanları ise ciddi cezaî yaptırımlar bekliyor. Öncelikli olarak bu ürünleri üreten firmalara 12 bin 800 liralık idari para cezası yaptırımı uygulanacak. Karışım ürünü satan firmalar tespit edilirse kamuoyuna teşhir edilecek.

Cumhuriyet savcılığına ise firmalar hakkında suç duyurusunda bulunulacak. Kapsamlı bir denetim programına hazırlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise denetim stratejisini belirledi. 4 bin 700 denetçi market raflarında tebliğe uygun üretilmeyen ürünlerin denetimini yapacak. Bu sayıya il müdürlükleri diğer şubelerden de ilave personel gönderebilecek. Karışımı yasaklayan tebliğin ertelenmeyeceğine dikkat çeken Bakanlık kaynakları, bazı firmalardan erteleme talebi geldiğini söyledi.

Aylar öncesinde firmaları gerekli hazırlıkları yapmaları konusunda uyardıklarını aktaran üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, "Erteleme talebini kabul etmedik. Tüm firmalar belirlenen kriterlere uymak zorunda. Aksi takdirde idarî para cezası ve teşhir gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar. Biz gerekli tedbirlerimizi aldık. Yapılması gereken tüm yerlerde inceleme ve denetim gerçekleştireceğiz." dedi. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün denetim stratejisi hazırladığını kaydetti.

Et ve et ürünlerindeki hileyi önlemek amacıyla karışımı yasaklayacak düzenleme geçen yıl aralık ayında yürürlüğe girmişti. Buna göre sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde karma et dönemi kapanıyor. Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde yapılan değişiklik ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri birbiri ile karıştırılabilecek.

Kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler birbiriyle karıştırılabilecek. Karışımda sadece büyükbaş ve küçükbaş hayvanın kuyruk yağına izin verildi. Bu da üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine kırmızı et veya yağı karıştırılabilecek.

Ancak tersi bir durum ise söz konusu olmayacak. Üretimin yanı sıra benzer durum döner tezgâhlarında da uygulanacak. Örneğin kanatlı etten yapılan dönere kırmızı etin kuyruk yağı karıştırılabilecek. Kırmızı etten yapılan dönerde ise kanatlı etin yağı olmayacak. Köftenin içerisinde de soya bulunmayacak. Tebliğ kapsamında kemik unundan yapılan mekanik kıyma yasaklanırken, ürünlerin hangi malzemeden üretildiği etiketlerinde net olarak görülebilecek.

Fiyatlarda artış olabilir

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın düzenlemesinin ardından geçen üç aylık sürede karışım ürünlerinin fiyatlarında küçük de olsa düşüş görüldü. Önümüzdeki günlerde ise salam, sucuk ve sosis fiyatlarının karışımın engellenmesi ile birlikte fiyatların bir miktar yükselebilmesi bekleniyor.

Et ve et ürünlerinde karma et dönemini kapatacak düzenleme için birkaç günlük süre kalırken, çok sayıda firmanın gerekli hazırlıkları yapmadığı iddia ediliyor. Bazı firmalar piyasaya verdikleri karışım ürünlerinin takibini tam yapamayacakları için raflarda bulunması halinde ceza yeme endişesi taşıyor.

YORUMLAR 3
  • Hüsamettin Oral 11 yıl önce Şikayet Et
    Hayvancılık Geliştirilsin. Salam ve Sucukta Yeni Dönem İle kanatlı ile Dana eti karıştırma Dönemi bitiyormuş Dostlar Neden Karıştırılıyor diye sorulmuyor mu? Pahalı olduğu için ne yapsın fakir kg 30-40 arasında dolaşan eti yiyemediği için et tadında kg 8-15 arasında dolaşan karışık eti mağdur etmek istemediği çocuklarına yedirmeye uğraşıyor.Bunun vebali de Yanlış Hayvancılık politikasından kaynaklanmak da Etin kg mını 20 tl ye düşürebilselerdi kim karıştırdı veya kim karışık et yerdi.
    Cevapla
  • mikail 11 yıl önce Şikayet Et
    Mevhibe hanım. Onlarda yeni tebliğde yasaklandı, müsterih olunuz.
    Cevapla
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    karışık kimyasallar.... karışık sentetik kimyasallar ne olacak? gmo mısır-soya ne olacak? etikettte gmo belirtilsin, deney hayvanlarında zararları tesbit edilen, mısır fruktozu, soya lecitini yemek istemeyen tüketiciler var....
    Cevapla