Kayagazı için devler Türkiye'nin kapısını çalıyor!

Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere Trakya ve İç Anadolu'da arama çalışmalarına başlamak isteyen yabancı şirketler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın art arda kapısını çalmaya başladı.

Kayagazı için devler Türkiye'nin kapısını çalıyor!
Kayagazı için devler Türkiye'nin kapısını çalıyor!
GİRİŞ 08.02.2013 12:53 GÜNCELLEME 08.02.2013 17:51
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Bazı enerji uzmanlarının "devrim" olarak nitelendirdiği kaya gazı (Shale Gas) üretimi, doğalgaz piyasasını etkilemeye devam ediyor. Dünyanın önemli doğalgaz ithalatçılarından biriyken kaya gazı sayesinde son 5 yılda 200 milyar metreküpe yakın gaz üreten ABD, bu sayede Polonya'dan Çin'e kadar bu kaynağa ulaşmak isteyen birçok ülkeyi harekete geçirdi.

Petrolde yüzde 92, doğalgazda ise yüzde 98 dışa bağımlı olan Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir kaynakların ekonomiye kazandırılması çalışmalarına kaya gazı da eklendi.

Konya ve Niğde'de tespit edildi

Dadaş Formasyonu'nunda yer alan Diyarbakır'daki Sarıbuğday-1 sahasında TPAO ile Shell ortaklığında yürütülen çalışmalar bu alanda ilk oldu. 3 yılda 15 kuyunun açılmasının planlandığı sahada gaz arama çalışmaları aralıksız devam ediyor. 4 bin 500 metre derinlikte sondajın hedeflendiği kuyuda, 4 bin metrelere ulaşıldı. "Parametre kuyu" olarak nitelendirilen bu kuyudan olumlu sonuçlar alınmasıyla sahada yatay sondaja başlanacak.

Türkiye'de tahmini olarak 0,4 trilyon metreküp olduğu tahmin edilen kaya gazının varlığı, Güneydoğu Anadolu'nun dışında Trakya ve İç Anadolu'daki bazı sahalarda da söz konusu. MTA'nın çalışmalarının ardından Konya ve Niğde'de tespit edilen rezervlerin çıkartılması için Shell başta olmak üzere kaya gazı üretimi alanında faaliyet gösteren yabancı şirketler, art arda Bakanlığın kapısını çalmaya başladı.

Yeni sondajlar için anlaşmalar yakın

AA'ya açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, kaya gazı ve kaya petrolü (oil shale) konusuna yoğunlaşan ABD'li, Kanadalı ve İngiliz şirketlerin Türkiye'deki kaynaklarla ilgilendiğini belirterek, söz konusu şirketlerin mevcut sismikleri etüt etmeye başladığını söyledi.

Gelecek aylarda Dadaş Formasyonu'nu ya da Trakya'daki sahalarla ilgili anlaşmaların gerçekleşebileceğini bildiren Bakanlık yetkilileri, "Bu anlaşmalarda bizim önceliğimiz çalışmalara TPAO'nun da ortak olması. Kaya gazı gibi yerli bir kaynağı en etkin biçimde ülkemize kazandırmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaya gazı nedir? Nasıl çıkartılır?

Özetle kayaçların gözeneklerinde yer alan küçük miktardaki doğalgaz olarak tanımlanan kaya gazı, dikine veya yatay olarak açılacak olan kuyulara basınç uygulanmasıyla çıkartılıyor.

Araştırmalara göre, Çin ve Hindistan sahip başta olmak üzere, ABD, Arjantin, Avustralya, Güney Afrika ve Kanada kaya gazı rezervi açısından şanslı ülkeler.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • kuant quazar 11 yıl önce Şikayet Et
    Kaya gazinda denetimler cok onemli. Amerikada yillardir uygulanan bir sistem ve arazi sahiplerinin buyuk cogunlugu su kaynaklarini tamamen kaybettiler. Turkiye'de zaten az sayida olan su kaynaklari bu gaz yuzunden kullanilmaz hale gelebilir. Bu konudaki denetimlerin ve gerekli agir yaptirimlarin hazirlanmasindan once kaya gazi cikarilmasina izin verilmemelidir.
    Cevapla
  • mustafa karadurak 11 yıl önce Şikayet Et
    gaz. bu tür haberler, doğalgaz ve akaryakıt zammından bunalan vatandaşın gazını almaya yönelik haberler gibi geliyor...
    Cevapla
  • Ali HAS 11 yıl önce Şikayet Et
    altuğ üçer. diyorsun ki türkiye sürekli bir askeri saldırı tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.belki haklı olabilirsin.ancak biliyorsun bazı şeyler bizim seçimimizi fazlasıyla aşıyor.
    Cevapla
  • Teamo 11 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede herşey var gene en pahalı gaz benzin bizde ne bunun acıklaması?. yok açıklaması.... ekonomi açık verdikçe gaza petrole zam zam zam.... gereksiz projeler yüzüden ekonomi açık verıyor... sakaryalıyım gereksiz yere kaldırımlar yenilenıyor aynısı yapılyor. sırf yandaş firmalar kazancak diye yıkıp yıkıp aynısını yapıyolr
    Cevapla
  • emre kurkut 11 yıl önce Şikayet Et
    santralini görmeden inanmam.... şu petrol gaz haberleri o kadar bayağı ki hemen bir yayılıyor. fakat bakmışsın ne fol var ne yumurta
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle