Yumurtada mide bulandıran oyun

Piyasada organik diye satılan yumurtaların çoğunun aslında tavuk pisliğine bulandırıldığı ileri sürüldü.

Yumurtada mide bulandıran oyun
Yumurtada mide bulandıran oyun
GİRİŞ 21.04.2015 04:14 GÜNCELLEME 21.04.2015 09:32
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Organik ürünlere talep artınca sahtekârlara gün doğdu. Dünyanın 9. büyük yumurta üreticisi olan Türkiye’de, piyasada ''organik'' ya da ''köy yumurtası'' adı altında normal fiyatın 2 katına satılan yumurtaların aslında tavuk pisliğine bulandırılmış yumurta olduğu ileri sürüldü.
 
ÇÜRÜKLER AYIKLANMALI
 
İzmir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye'de yumurta üzerinde son dönemde çeşitli oyunlar oynandığını belirterek ''Herhangi bir yerde üretilmiş yumurta alınıyor, kirli, gübreli şekilde pazar yerlerinde doğal, organik ismiyle satılıyor. Bu konuyu Tarım Bakanlığı’na ilettik. Üretici birliği olarak gördüklerimizi deşifre edeceğiz. Aramızda çürük olanlar varsa ayıklayacağız ama bunun yanında devletten de organik mi değil mi diye denetlemesini istiyoruz'' dedi.
 
18 MİLYAR ADET ÜRETİM
 
Girit, Türkiye’deki yumurta üretiminin yılda 18 milyar adet, organik üretim rakamının ise 360 milyon adet olduğunu söyledi.
 
KAMU SPOTU İSTENİYOR 

Ekiz Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Ekiz de kirli yumurtada hızla bozulma riski olduğu için satılmasına karşı çıktıklarını belirterek, ''Bakanlıktan kamu spotu ile insanları bilinçlendirmelerini talep ediyoruz'' diye konuştu.

YORUMLAR 21
  • Dursun YİĞİT 9 yıl önce Şikayet Et
    Konuyla ilgili açıklamalar: (3) Paketleme için bir kısmı tavana kadar fayanslı yıkanabilir, 6 bölmeli 100 metrekare kapalı bir yer istenilmektedir. Küçük üretici için hiç ekonomik değildir. Akredite edilmiş organik sertifika veren kuruluşlar azdır. Müracaatların sonuçlandırılması uzun sürmekte sertifika maliyetleri küçük üretici için oldukça yüksektir. Paketleme izninin kolaylaştırılıp Yumurta üzerine kümes numarasının vurularak üreticinin kendi etiketiyle sevk etmesi halinde her üretici kendi yumurtasından sorumlu olacaktır. Denetimlerin İlçe tarım müdürlükleri aracılığıyla sıklıkla yapılması sahtekarlıkların önüne geçilerek yumurtaların tüketiciye günlük ulaşmasını sağlar.
    Cevapla
  • Dursun YİĞİT 9 yıl önce Şikayet Et
    Konuyla ilgili açıklamalar: (2) 3- Organik tavukculukta yine yonca çayır çimen gibi doğal besinlerlerle beslenmekle beraber ortalama 100 gr yem verilir. Ancak organik tavukçulukta verilecek yemlerinde organik olma şartı vardır. Yoncayı mısırı fazla yiyen tavuğun yumurta sarısı koyulaşır, Buğdayı, arpayı fazla yiyen tavuğun yumurta sarısı açık renk olur. Besleyiclikleri değişmez.. Tavukların gezi alanı 1000 tavuk için 4000 metrekaredir. 100.000 yumurta üretenle 500 yumurta üretenden aynı şartları taşıyan paketleme tesisi kurulması istenmektedir. Paketleme maliyeti küçük üretici için çok yüksektir.
    Cevapla
  • Dursun YİĞİT 9 yıl önce Şikayet Et
    Konuyla ilgili açıklamalar: (1) Haberinizi dikkatlice inceledim. Ben Yumurta üreticisiyim. 1- Kapalı Kümes tavukları cinsine göre 105 gr ile 125 gr arasında yem tüketirler. Kümesteki tavuk miktarı 20.000 den az değildir. 2- Salma (gezen) tavuklar yonca, çimen çayır, gibi doğal otlarla beslenmekle beraber ortalama 100 gr rasyonları tescilli hazır yem ile beslenirler. Bende 2300 tavuk ve 8000 metrekare ekili yonca var. hayvanlar günlük olarak yonca yemektedirler.
    Cevapla
  • ömer 9 yıl önce Şikayet Et
    denetim yok bişey yok nasıl memleketiz anlamadım...
    Cevapla
  • MBGenc_3 9 yıl önce Şikayet Et
    Sadık Bey, bir tavuk başına 4 metrekare değil de 50 metrekare alan ayırır ve o alanda buğday, mısır vb. ekili olursa hasat dönemi yemsiz tavuk yetiştirebilirsiniz. Ayrıca, maliyetsiz ve yemsiz “Organik Yumurta Üretme” buluşunuzu “patent” altına alırsanız çok iyi para kazanırsınız. İnsanın iyi bilmediği konularda hatalı algılar oluşturarak insanları yanlış yönlendirmesi mesuliyettir, hatırlatmak isterim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle