Irak'a sazan ihracatı yeniden başladı

Bandırma Kuşcenneti Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ekin, Irak'a sazan balığı ihracatının 3 ay sonra tekrar başladığını bildirdi

Irak'a sazan ihracatı yeniden başladı
Irak'a sazan ihracatı yeniden başladı
GİRİŞ 17.09.2014 21:50 GÜNCELLEME 17.09.2014 21:50

Bandırma Kuşcenneti Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Ekin, ABD'nin bölgede yaptığı operasyonlar sayesinde oluşan güvenli bölgenin ardından Irak'a sazan balığı ihracatının 3 ay sonra tekrar başladığını belirtti.

Ekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'ta yaşanan olumsuz gelişmeler neticesi, kooperatif olarak yaptıkları bölgeye sazan balığı ihracatının üç ay önce durduğunu söyledi.

ABD'nin bölgede yapmış olduğu son operasyonlar sonrasında oluşan güvenli bölge sayesinde Irak'a yapılan sazan balığı ihracatının üç ay sonra tekrar başladığını belirten Ekin, şunları kaydetti:

"Haftanın belirli günlerinde Iraklı iş adamları bölgemize gelerek Manyas Gölü'nden tutulan sazan balıklarını satın almaktadır. İhracat, savaş öncesindeki dönem gibi değil. Bundan dolayı Manyas Gölü çevresinde bulunan Gölyaka, Kuşcenneti ve Bereketli Su Ürünleri Kooperatifleri üyelerine yönelik kota uygulaması başlatıldı. Kotayla birlikte kooperatif bünyesindeki tüm balıkçılar her gün 125 ile 180 kilogram arasında balık yakalayabilmektedir. Belirlenen kilogramların dışında yapılan avlanmalar ihracat dışı bırakılıyor."

Ekin, üç ay önce Irak'ta savaşın başlamasıyla kilogramı 70 kuruşa kadar düşen sazan balığı fiyatlarının 85 kuruşa kadar yükseldiğini aktararak "Irak'ta NATO ve ABD tarafından yapılacak operasyonlar sonrasında güvenli bölgenin genişlemesiyle birlikte Manyas Gölü ve çevresinde yapılan sazan balığı ihracatının artacağını düşünüyoruz. Artan ihracat balık fiyatlarının da yükselmesine neden olacaktır" dedi.

KAYNAK: AA