Turistler rotayı Mısır'dan Türkiye'ye çevirdi

Mısır'da yapılan askeri darbe ve tırmanan gerilimin ardından tatilini Akdeniz'de geçirmek isteyen Avrupalı turistlerin rotalarını Yunanistan, İtalya ve Türkiye'ye çevireceği tahmin ediliyor.

Turistler rotayı Mısır'dan Türkiye'ye çevirdi
Turistler rotayı Mısır'dan Türkiye'ye çevirdi
GİRİŞ 09.07.2013 14:47 GÜNCELLEME 09.07.2013 14:47

Ancak turizmciler Türkiye, Yunanistan, İtalya ve İspanya ile birlikte Akdeniz çanağındaki önemli turizm merkezlerinden olan Mısır'da yaşananların henüz menfi veya müsbet etkisini görmediklerini ifade ediyor. Ege ve Akdeniz illerine Avrupa'dan turist getiren tur operatörleri, Avrupalı'nın hala Türkiye'ye gelmekte tereddüt yaşadığını, bunda da Gezi olaylarının önemli rol oynadığını belirtiyor.

Sektörün çatı kuruluşlarından Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'nin Mısır'ı ikame etmediğini, bu ülkeden müşteri kapma gibi bir derdinin olmadığını vurguluyor. Konuyla ilgili olarak Cihan'a değerlendirmelerde bulunan Ulusoy, ancak darbe ve sonrasında yaşanan şiddet olayları yüzünden Mısır'dan el ayağın çekildiğini, dolayısıyla tatil planı yapan Avrupalıların ikinci bir adrese yöneleceğini ifade ediyor. Ulusoy, "Olaylar nedeni ile şu aşamada Mısır'dan bize bir kayma ya da aktarma yok. Lakin olabilir. Almanya başta olmak sureti ile Avrupa ülkelerinden turistlerin Türkiye'ye gelebilir." diyor.

Avrupa'dan özellikle Ege ve Akdeniz illerine turist getiren tur operatörlerinden Gökbel Turizm'den Sevinç Gökbel, Mısır'a gitmeyen Avrupalı'nın Türkiye'ye de gelmediğine işaret ediyor. Bunda Gezi olaylarının önemli rol oynadığını ileri süren Gökbel, "İlk etapta her şey çok iyiydi, hatta artıdaydık. Ama Gezi olayları satışlarda geri gidişe neden oldu. Tabii bu nedenle maalesef bir duraklama oldu." ifadesini kullanıyor.

Catch Turizm'den Ali Şahin de benzer bir yorumda bulunuyor ve "Gezi Parkı eylemleri esnasında bayağı bir iptal vardı. Şükür artık oteller dolu. Tabii Avrupa'dan gelenlerde pek artış yok ama Rusya ve Doğu Avrupa'dan gelen turist adedinde yüzde 20 artış söz konusu." şeklinde konuşuyor. All Seasons Tour'dan Özlem Urgancıoğlu Cihan ise Avrupalı turistlerin Mısır yerine Türkiye'yi değil, İtalya ve Yunanistan'ı tercih edeceğini savunuyor. Bu durumu da Gezi Parkı olaylarına bağlıyor. Cihan, "Gezi olaylarının ardından Avrupa'nın Türkiye algısı negatife döndüğü muhakkak. Ciddi anlamda rezervasyon iptalleri görüldü. Münferit yolcularda güvenlik kaygısı oluştu. Bunlar İstanbul'dan geldikleri için iptaller oldu. Yani Antalya, Muğla ve Aydın bölgelerine gelen yolcuların adedinde gerileme yok ama İstanbul'dan tura çıkacakların iptali çok." değerlendirmesinde bulunuyor.

KAYNAK: CİHAN