Güney Kıbrıs'la çalışan ENI'ye kapıyı gösterdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kıbrıs ile yaptığı uluslararası hukuka aykırı aramalar nedeniyle İtalyan enerji şirketi ENI ile çalışmama kararı aldıklarını bildirdi.

Güney Kıbrıs'la çalışan ENI'ye kapıyı gösterdi
Güney Kıbrıs'la çalışan ENI'ye kapıyı gösterdi
GİRİŞ 28.03.2013 09:13 GÜNCELLEME 28.03.2013 09:13

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 24 Ocak'ta İtalyan şirketi Eni ile Akdeniz'de farklı bloklarda hidrokarbon kaynakları arama  anlaşması yapmıştı.

Yıldız, ENI'nin tüm uyarılara rağmen Güney Kıbrıs ile Akdeniz'deki uluslararası sularda petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına devam ettiğini bildirerek, "ENI şirketi ile Türkiye'deki projelerinin rafa kaldırılması da dahil Türkiye'de çalışmama kararı aldık" dedi.

Samsun-Ceyhan işi...

Türkiye'de Samsun-Ceyhan arasına inşa edilecek ham petrol boru hattı projesinin Çalık Holdingile birlikte ENI'nin de görev aldığını hatırlatan Yıldız, Çalık'ın bu konuda kendi değerlendirmesini yapacağını, ancak kendilerinin bu şirketi tercih etmediklerinin altını çizdi.

Yıldız, gerektiğinde Samsun-Ceyhan Projesi'ni askıya alabileceklerini de hatırlattı. Bakan Yıldız, Kıbrıs açıklarında bulunacak kaynakların ya tüm Kıbrıs tarafından kullanılması ya da bu çalışmaların yapılmaması gerektiğini vurguladı. İtalyan ENI'nin Mavi Akım Doğalgaz Hattı'nda yüzde 50 payı bulunuyor.

'Kuş' şikâyeti

Rüzgâr enerjisi çalıştayına katılna Bakan Yıldız, Türkiye'nin ürettiği enerjinin dörtte birinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığı söyledi. Çevreye rağmen iş yapmayacaklarını belirterek, rüzgâr santrallerinin kuşlara zarar verdiği şikâyeti aldıklarını anlatan Yıldız, "4 ana göç yolu üzerinde rüzgar enerjisiyle alakalı çalışma yapıyoruz. Çevre de bizim. Göç yollarındaki kuşların hayat hakkını korumamız lazım" diye konuştu.