Ateşi sönmeyen dolar 2,80'e kadar çıkabilir!

Risk priminin artması, euro/dolar paritesinin 1.10’a inmesi, FED beklentisi doları öne çıkarıyor. Analistler ise 2.80’e işaret ediyor

Ateşi sönmeyen dolar 2,80'e kadar çıkabilir!
Ateşi sönmeyen dolar 2,80'e kadar çıkabilir!
GİRİŞ 06.03.2015 08:20 GÜNCELLEME 06.03.2015 11:00
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Dolar kuru yükselişinde hız kesmiyor. Bir ara 2.62 TL’nin üzerini de gören dolar için hedefler yükseldi. Talebin yüksek olması fiyatların durdurulamamasına neden oluyor. Türkiye’nin risk priminin 211’lere tırmanması paniği de artırdı. 2 Aralık tarihinde 155 seviyesinde olan Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) dün 211.5’e fırladı.
 
Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre, Bu durum TL’nin dolar karşısında değer kaybında da etkili oldu. bist 100 Endeksi ise 1.000 puanın üzerinde değer kaybederek 80.000’leri test etti.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “Belirsizlik yatırımcı gözünde risk demek. TL bazında özellikle para politikasında yaşanan gerginlik ve ileriye dönük belirsizlik CDS artışında da temel oluşturuyor” diyor. Dünyada doların değer kazanmasıyla beraber gelişen ülke para birimlerinde değer kaybı devam ederken riskler de kademeli yükseliyor. Fakat Türkiye ve Brezilya gibi ülkelerin daha da olumsuz yönde ayrıştığını görüyoruz. Bunun da temel sebebi bu ekonomilerde belirsizliklerin diğer ekonomilere kıyasla artmış olması.
 
MERKEZ ÖNGÖRÜSÜ KARIŞIK

Kurdaki sert hareket sonrası uzmanlar bölünmüş durumda. Bu seviyelerden sonra Merkez Bankası’ndan her türlü hareketin beklenebileceğini söyleyenler olduğu gibi, Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Müdürü Özgür Hatipoğlu gibi müdahale beklemeyenler de var.

Hatipoğlu, “Hem global olarak, hem de lokal olarak dolar güçlülüğü bütün hızıyla devam ederken Merkez’in piyasaya gelip kuru baskılaması çok da fazla beklenmemeli, nitekim döviz satım ihaleleriyle yapılan denemelerin yakın geçmişte fayda etmediğini gördük” diyor.

Gelişmelere baktığımızda dolar bütün gelişmekte olan para birimleri karşısında yükseldiği için Merkez Bankası piyasalardaki seyri ve daha önce vurgulamış olduğu kriterleri göz önünde bulundurarak karar alacaktır.

Bu noktada reel kur endeksi önemli olacak. Reel kur endeksi 120 seviyesinin üzerine çıkarsa Merkez Bankası’nın müdahalesi beklenebilir. Ancak reel kur endeksi henüz bu seviyenin altında bulunuyor.
 
2,64 SEVİYESİ AŞILIRSA...

Son gelişmeler hedeflerin hemen hemen tüm analistler tarafından yenilenmesine yol açtı.

Analist tavsiyelerine bakıldığında hedefler yılsonu için 2.80’e yükseltilmiş durumda. Teknik olarak baktığımızda doların yükselen hareketini sürdürdüğünü 2,60’ın üzerinde ilk direnç noktasının ise 2.62 ve 2.64’lü seviyeler olacağını söyleyebiliriz. 2,80 hedefi yurtdışı gelişmelere bağlı olarak ivme kazanacak gibi gözüküyor.

Dolar için yurtdışından gelebilecek FED kaynaklı haberler yada Euro/Dolar paritesinin seyrinde yaşanabilecek sert dalgalanmalar aşağı yönlü hareketleri de beraberinde getirebilir. Ancak olası dalgalanmalarda bile artık 2.45’in altının görülmesi zor görünüyor.

YORUMLAR 10
  • provakator 9 yıl önce Şikayet Et
    Kesin provakatorlerin isidir..14 sene beklediler bu secimi buldular ..onca secim yerini bunu sectiler...isssizlik ortada fiyatlar malum orta direk die.bsey kalmadi maasinin degeri yok..faiz lobisi tusiad musiad dio bazilari..sanki ekonomi super ilerliyodu ..turkiye kac ceyrektir buyumuyor ..bunu goren yok mu..korler sagirlar birbirni agirlar a donmus memleketim..
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Şu anki Reel efektif döviz kuru endeksi TL’nin değerli olmadığını göstermektedir. Ne kadar yüksekse o kadar TL’nin değerli olduğunu gösteren Reel efektif döviz kuru endeksi seçilmiş ülkelerin para birimleri ve fiyat endekslerine bağlı ortalama bir değerdir. Dolar tüm para birimlerine karşı değer kazandığı için, yani en çok ticaret yaptığımız AB ülkelerinin parası da değer kaybettiği için Reel efektif döviz kuru endeksi düşmüştür ama büyük ölçüde düşmemiştir. Yani Reel efektif döviz kuruna bağlı bir müdahale politikası şu an için anlamlı değildir. Zaten sadece Türkiye ile ilgili olmayan tüm dünyanın derdi olan dolar artışında Merkez Bankasının Don Kişot gibi müdahalesinin de bir anlamı yoktur
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Reel kur endeksi ne kadar yüksekse TL o kadar değerlidir. 120’nin üzerine çıkınca Merkez Bankası müdahale etmesi aşırı değerlenen TL’nin değerini normale çekmek için yapılacak müdahale demek. 120’nin altında olması zaten TL’nin değerinin düşük olması demek. Aşırı değerli TL için Merkez Bankasının açıkladığı politikayı değeri düşmüş TL için uygulanacağını söylemek saçmalıktır. Analist saçmalamış.
    Cevapla
  • Cesur Fasık 9 yıl önce Şikayet Et
    Zor bela buraya kadar getirdiler. Ne yazık ki ülkemizi çok daha kötü günler bekliyor.
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Şu an eskiyle kıyaslanamayacak derecede iyi konumdayız. Evvela çok daha kötü günler bekliyor diyerek sanki mevcut durumumuz kötüymüş gibi konuşma bu bir. İkincisi niye bizi çok kötü günler bekliyor olsun. Ne üretirsek elbet o kadar her zaman tüketebiliriz. Doları değeri arttıysa ben de dolar olarak ödeyeceksem fiyatta indirim beklerim haklı olarak. O da benim alım gücümü dikkate almak zorunda bana aynı miktar mal satmak istiyorsa. Böylece dolar da olması gereken noktaya mecburen çekilmiş olacaktır.
    Cevapla
  • furkan 9 yıl önce Şikayet Et
    maalesef CB fireni patlattı.... kaza kaçınılmaz...
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Ama kazayı yapacak olan dolar spekülatörleri ve bunların oyuncaklarıdır Allah’ın (C.C.) izniylle
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle