'Mart ayından sonra iflaslar artacak' iddiası

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, piyasalarda yaşanan daralmanın işletmelere olumsuz yansımalarının görülmeye başlandığını söyledi.

'Mart ayından sonra iflaslar artacak' iddiası
'Mart ayından sonra iflaslar artacak' iddiası
GİRİŞ 25.02.2013 07:54 GÜNCELLEME 25.02.2013 07:54

Birçok işletmenin iflas ettiğini belirten Özdebir, "Mart ayında bir taraftan faiz, bir taraftan ara ödemeler sebebiyle kapanan işyerlerinin sayısı artacak. Sıkıntı çok ciddi büyüyecek." diye konuştu.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir piyasalarda yaşanan ani daralmayla birlikte birçok işletmenin iflas ettiğini söyledi. Büyüyen piyasa şartlarında firmaların da elindeki kaynakları yatırıma yönelttiğini aktaran Özdebir, "Alacağınızı alamıyorsunuz. Bu da ciddi anlamda piyasalarda sıkışmaya sebep oldu. Önümüzdeki mart ayından itibaren daha da kapanan, iflas eden işyerlerinin sayısının artacağını bekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, bir grup ekonomi muhabirine değerlendirmelerde bulundu. 2012'nin performansına bakıldığında sanayi cephesinde önceki seneye göre bir şeyin değişmediği büyümenin sıfır olduğunu aktardı.

Bir yılın boşa geçirildiğini savunan Özdebir'e göre iç piyasada yumuşak iniş değil paraşütsüz atlama oldu. İhracatın 90 milyar dolarlık kısmının Türkiye'de üretilmeyen mallardan oluştuğunu dile getiren Özdebir, bu yapının değişmesi gerektiği görüşünde.

"O 90 milyarın ne kadar çoğunu üretebilirsek değer zincirini Türkiye'de ne kadar fazla tamamlarsak ancak o zaman cari açığı düzeltebiliriz." tespitini yapan Özdebir, aksi takdirde gereğinden fazla fren yapıp işletmelerin dara sokulabileceğini kaydetti.

Bankacılar 'Kredi maliyetleri artacak' diyor

Merkez Bankası'nın faizlere ilişkin kararını değerlendiren Özdebir, "İnsanlarda faizler düşecek gibi beklenti var. Ama yaklaşık 1,5 milyar liraya yakın parayı piyasadan çekti. Geçen seferki indirimde de 1,5 milyarı piyasadan çekti.

Zaten piyasalar likidite sıkıntısı içinde kıvranıp duruyorlar. Bu sıkılaştırmayla birlikte daha çok etkilenecekler." ifadelerini kullandı. Görüştüğü bankacıların önümüzdeki dönemde kredi maliyetlerinin artacağını, yani faizleri artıracaklarını söylediğini belirten Özdebir küçük mikro ve orta boy işletmelere kredi verilmesinin zorlaşacağına dikkat çekti.

Para politikasında alınan kararların piyasalarda hissedilme süresinin minimum 7 ay olduğunu belirten Özdebir, bugün değişiklik olsa bile etkinin dokuzuncu ayda görülebileceğini ifade etti.