Keçiboynuzunun kremasını yaptı

Mersinli bir gıda firması tarafından, daha çok pekmez yapımında kullanılan keçiboynuzundan krema üretildi.

Keçiboynuzunun kremasını yaptı
Keçiboynuzunun kremasını yaptı
GİRİŞ 23.02.2014 11:29 GÜNCELLEME 23.02.2014 11:29

Türkiye'de daha çok pekmez yapımında kullanılan keçiboynuzunun, Mersin'de faaliyet gösteren bir gıda firması tarafından üç yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda kreması yapıldı.

Firma sahibi Halil Öztoprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keçiboynuzunun bir Akdeniz meyvesi olduğunu, Türkiye'de daha çok Antalya ve Mersin illerinde üretiminin yapıldığını söyledi. Ürünün Türkiye'de daha çok pekmez yapımında kullanıldığını, meyvesinin ise satıldığını ifade eden Öztoprak, ancak dünyanın birçok ülkesinde ürünün kozmetik ve gıda gibi çeşitli alanlarda kullanıldığını dile getirdi.

Firma olarak başta üzüm, incir ve kayısıdan krema ürettiklerini ve bir yıl kadar keçiboynuzu ile ilgili Ar-Ge çalışmalarında bulunduklarının anlatan Öztoprak, bunun sonucunda üründen krema yaptıklarını kaydetti.

Çeşitli firmalardan keçiboynuzu topladıktan sonra ürünü kendilerine ait modern tesiste işlediklerini belirten Öztoprak, "Türkiye'de ilk defa keçiboynuzundan krema ürettik. Başta çikolata olmak üzere diğer kremalarda yüzde 40 oranında yağ ve yüzde 5 oranında şeker bulunmaktadır ancak protein, mineral ve vitamin bakımından zengin olan keçiboynuzu kreması yüzde 100 doğaldır" dedi.

Türkiye'de yılda keçiboynuzu üretimin yaklaşık 100 bin ton olduğunu ancak bunun 5 bin ton kadarının ekonomiye kazandırıldığına işaret eden Öztoprak, firma olarak ürünü ekonomiye daha fazla kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Günde 2 ton olmak üzere senede yaklaşık 700 ton keçiboynuzu kreması üretiminde bulunduklarını bildiren Öztoprak, şöyle konuştu:

"Akdeniz İhracatçıları Birliği tarafından 2012 yılında düzenlenen yarışmada keçiboynuzu kremasından inonatif ürün birinciliği elde ettik. Şu an ürün birçok ildeki mağazalarda yerini aldı. Rusya, Kosova ve Azerbaycan'a ihracat yapmaya başladık. Çünkü ürün çok beğenildi. Normal kremalarda renklendirici, şeker, yağ var ancak bu ürün tamamen doğal. Başta astım, bronşit ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara iyi geliyor. Özellikle çocukların kremaya olan ilgisini keçiboynuzu ile birleştirmek istedik ve güzel sonuçlar aldık. Ürüne olan talep her geçen gün artmaktadır."

KAYNAK: AA