Türk şirketlerine BM için seminer

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türk firmalarının Birleşmiş Milletlerin (BM) alımlarından daha fazla yararlanmasını sağlamak için, kuruluşun mal alım süreçlerine ilişkin, Türk ihracatçılarına yönelik seminerler düzenleneceği bildirildi.

Türk şirketlerine  BM için seminer
Türk şirketlerine BM için seminer
GİRİŞ 03.06.2013 18:10 GÜNCELLEME 03.06.2013 18:10

Ekonomi Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Türk firmalarının BM alımlarından daha fazla yararlanmasını sağlamak için, BM'nin mal alım süreçlerine ilişkin, Türk ihracatçılarına yönelik bugün İstanbul'da düzenlenen seminerin yarın İzmir'de, 6 Haziran'da ise Mersin'de yapılacağı belirtildi.

BM'nin satınalma süreçleri ve prensipleri konusunda firmaları bilgilendirmek için 25-27-29 Haziran 2012 tarihlerinde Ekonomi Bakanlığı koordinasyonda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizasyonu ve BM Satın Alma Hizmetleri Birimi yetkilileri ile işbirliği içinde İstanbul, Mersin ve İzmir'de seminerler düzenlendiği, 177 firma temsilcisinin sözkonusu seminerlere iştirak ettiği ifade edildi.

BM Satın Alma Hizmetleri Birimi tarafından yapılan söz konusu seminerlerde belirlenen ve kayda geçirilen tedarikçilerin, sağlayabilecekleri mal ve hizmet grupları dikkate alınarak yapılacak ihalelere davet edildiği kaydedildi.

Potansiyeli çok yüksek bir pazar

Açıklamaya göre, BM her biriminin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmet ihtiyacına uygun olarak yıl içerisinde muhtelif mal ve hizmet satın alma faaliyetleri yürütüyor.

BM her birimi satın alma sürecini, ortak ilke ve kurallara göre hareket etmek suretiyle, kendisi gerçekleştiriyor.

Kuruluşun her yıl mal ve hizmet alımları artıyor. BM'nin alımları 2003 yılında 892 milyon dolar iken, 2012 yılı sonu itibariyle 2,9 milyar dolara ulaştı. 2,9 milyar doların yaklaşık 1,7 milyar dolarlık kısmı gelişmekte olan ülkeler/geçiş ekonomilerinden yapıldı.

BM'nin merkez birimleri ile barışı koruma misyonlarının BM Satın Alma Hizmetleri Birimi tarafından organize edilen toplam satın alım tutarlarının 2010-2012 yılları arasındaki gelişimi incelendiğinde, 2010 yılında alımlar bir önceki yıla göre yüzde 9,9 oranında azalarak 3 milyar 488 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu rakamlar içinde Türkiye'den yapılan alımın miktarı 1,8 milyon dolar oldu ve bu alımların yüzde 0,06'sını oluşturdu.

Alımlar, 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,9 oranında artarak 3 milyar 174 milyon dolara yükseldi. 2011 yılında Türkiye'den yapılan alım miktarı toplam 4,9 milyon dolar oldu ve yapılan alımların yaklaşık yüzde 0,16'sına denk geldi.

Geçen yıl alımlar bir önceki yıla göre yüzde 9,5 oranında azalarak 2 milyar 871 milyon dolara geriledi. 2012 yılında Türkiye'den yapılan alım miktarı 8,8 milyon dolara yükselmesine rağmen yapılan alımların yaklaşık yüzde 0,3'ünü oluşturdu.

BM'nin satın alımlarının genel komposizyonu dikkate alındığında Türk ihracatçıları için potansiyeli çok yüksek bir pazar fırsatı sunuyor. Türkiye'nin bu alımlar içindeki payı son 3 yıllık dönemde 1,8 milyon dolardan 8,8 milyon dolara yükselmesine rağmen toplam alımlar içindeki payı arzu edilen seviyeye henüz ulaşamadı. Türkiye'den yapılan alımların düşük olmasının en büyük sebebi ise firmaların BM prosedürleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmamasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Geçen yıl itibariyle BM sisteminde kayıtlı toplam 87 Türk firması mevcut. Bu firmalarca ağırlıklı olarak iklimlendirme cihazları (4,5 milyon dolar), inşaat malzemesi (1,9 milyon dolar) ve mimarlık, mühendislik hizmeti (1,2 milyon dolar) satışı gerçekleştirildi.

KAYNAK: AA