Memura yılbaşı ikramiyesi vurdu!

‘Memurun emekli ikramiyesinin hesabında 30 yılı aşan süre dikkate alınmaz’ hükmü Anayasa Mahkemesi’nden döndü.

Memura yılbaşı ikramiyesi vurdu!
Memura yılbaşı ikramiyesi vurdu!
GİRİŞ 27.12.2014 09:40 GÜNCELLEME 27.12.2014 09:42
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi'nin dün vermiş olduğu karar emekli olacak memurları sevindirdi. Bugünlerde emeklilik dilekçesi verecek olan memurlar, bu karar sonrasını beklerlerse mahkemenin kararı doğrultusunda daha yüksek emekli ikramiyesi alabilecekler. Hizmet yılı 30’un üzerinde olan memurlar bu sayede emekli ikramiyeleriyle yarınlarını güvenceye alabilecekler.  
 
DAHA RESMİYET KAZANMADI 
 
Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren hüküm doğuracak. Dolayısıyla bu tarihten sonra emeklilik dilekçesi verecek memurlar bütün hizmet yılları üzerinden emekli ikramiyesi alabilecekler. 
 
GERİYE DÖNÜK GEÇERLİ OLMUYOR 

 
Fakat karar öncesinde emeklilik başvurusunda bulunan memurlar bu karardan ne yazık ki yararlanamayacaklar. Bu durumdaki memurlar Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı sonrasında eşitlik ilkesine aykırılık nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapabilirler. Fakat bu konudaki eşitlik kanun önünde eşitlik olarak değerlendirilecektir. Yani kanunun ilgili dönemde bütün kişilere eşit uygulanması olarak yorumlanacağı için ne yazık ki karar öncesinde emekli olanlar maalesef bu düzenlemeden yararlanamayacaklardır. 
 
GEREKÇELİ KARARA BAKACAĞIZ 

 
Ancak bu konuda geçmişe yönelik bir düzenleme yapılırsa bu kişilerin mağduriyeti ortadan kalkabilir. Burada da top yasamada. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı yayımlanınca konuya ilişkin değerlendirme ve detaylar daha da netleşecektir.

Yıl başına 3.000 lira oynuyor

Tablodan da görüldüğü üzere 40 yıllık hizmeti olan bir genel müdür bu düzenleme öncesi en fazla 106 Bin TL emekli ikramiyesi alabiliyorken, bu düzenleme sonrası emekli ikramiyesi 141 Bin TL’ye yükselecektir. Tabloda yer almayan unvanlar için emekli ikramiyeleri orta dereceli kademelerdeki memurlar için yıl bazında 2.050 TL ila 3.000 TL, yüksek unvan ve dereceli memurlarda 3.500 TL ila 4.000 TL arasında fark yaratacaktır. (Milliyet)

YORUMLAR 16
  • hilal 9 yıl önce Şikayet Et
    tamam, şimdi hiç emekli olmazlar. yaş 65 olup resen emekli olana kadar gitmezler. 3 koyunu versen götürüp getiremeyecek insanlar çocuk üniversite okuyor bitsin emekli olacak, bitince evlensin öyle emekli olayım, evlendikten sonra işe geliyor sıra işe yerleştireyim öyle emekli olacağım. işe yerleşir çoluğu çocuğu yine gitmez. niye gitsin ki çayı önüne geliyor masası temizleniyor. evde olsa bunları kimse getirmiyor önüne. bunları gördükçe memuriyetten tiksindim.
    Cevapla
  • yasin 9 yıl önce Şikayet Et
    abdullah kardeş kpss yede girdim kardeşim 37 sinde puanımda iyi ama heryerde yaş sıkıntısı çıkartıyorlar inşallah össy girecem seneye de okuyamamızın sebebi de geçim sıkıntısı zaten güzel kardeşim.senin tuzun kuru herhalde veya kuvvetli dayıların var arkanda
    Cevapla
  • yasin 9 yıl önce Şikayet Et
    özel sektöre devlet belirliyor %3 zammı ozaman grev olunca devlet birimleri karışmasın özel sektörün grev kararlarına memurlar oturduğu yerden para almayı biliyor...
    Cevapla
  • faurk 9 yıl önce Şikayet Et
    ne müjde ama...
    Cevapla
  • Memur 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu olay üst düzey memurların işine yarıyor. Mahkemede çalışanlarında bir çoğu bundan yararlanacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle