Prof.Ban: Bizde niye 'Alibaba'lar yok?

Prof. Dr. Ban, haftanın en önemli gelişmelerinin arasında, Çinli e-ticaret devi Alibaba'nın Wall Street'teki halka arzı olduğunu söyledi.

Prof.Ban: Bizde niye 'Alibaba'lar yok?
Prof.Ban: Bizde niye 'Alibaba'lar yok?
GİRİŞ 24.09.2014 15:04 GÜNCELLEME 24.09.2014 15:04

DESAV Başkanı Ünsal Ban, “Halka arzın tamamlanması sonrasında, New York Borsası'ndaki ilk gününde yüzde 38 artış gösteren Alibaba hisseleri 68 dolardan 93,89 dolara yükselirken, şirketin piyasa değeri de 231,4 milyar dolara ulaşıyordu” dedi.

Çinli e-ticaret devi Alibaba dünya devlerini geride bıraktı

Alibaba’nın, dünya devlerini geride bıraktığını belirten Ban; “Piyasa değeri olarak Facebook, Oracle, IBM, JP Morgan, P&G, Coca-Cola, AT&T, Pfizer gibi dünya devlerini geri bırakırken, Borsa İstanbul'da işlem gören 440 şirketin 249 milyar dolarlık toplam değerini de neredeyse tek başına yakalıyor” dedi.

Girişimcilik farkı!

Alibaba’nın büyük bir girişimcilik örneği olduğunu söyleyen Prof.Dr. Ünsal Ban, “Çin'in ekonomik yükselişinin sembolü olan Alibaba, 2013 yılı sonunda ulaştığı 8 milyar dolarlık ciro ve 1,4 milyar dolarlık net kârlılık seviyeleri ile uluslararası birçok firmaya kafa tutabiliyor. Yalnızca 15 yıllık bir sürede elde ettikleri bu büyük başarıdan çıkartmamız gereken dersler var” dedi.

Niçin onlarda oluyor da bizde olmuyor?

“Biz bunu, hatta daha fazlasını elbette yapabiliriz.”diyen Ban, Türkiye’deki durumu değerlendirerek; “Maalesef, bizde 'risk' alma iştahı çok düşük. 'Hazır' ile idare etmeyi, 'montaj' ile para kazanmayı seviyoruz. Bu durum, 'kişisel' servetlerin birikmesini sağlayabiliyor ama Alibaba misali büyük başarı hikâyelerinin yazılmasını engelliyor. Biz bunu, hatta daha fazlasını elbette yapabiliriz. Özellikle 2023 hedeflerinin tespit edildiği 'ikinci ekonomik gelişim süreci'nden hakkıyla istifa edilebilmesi halinde Alibaba benzeri projelerin gerçekleştirilmesi işten bile değil”dedi.

Küresel markalar oluşturabilmek için zihniyet dönüşümü sağlamanın önemini vurgulayan Ban; “Geride bıraktığımız 11-12 yıllık süreçte ekonomik olarak önemli kazanımlar elde etmiş olsak da, maalesef Alibaba gibi bir marka oluşturamamanın eksikliğini hissediyoruz.  Bu durum bizi karamsarlığa sürüklememeli aksine motive etmeli. Geride bıraktığımız 11-12 yılın kazanımları sayesinde Alibaba gibi büyük markalar oluşturabilmek için gerekli olan zemin hazırlandı. 'İkinci ekonomik gelişim sürecinde' bu müsait zeminin üstünde sağlam binaların yükseleceğine inanıyoruz.”diye konuştu.