Çiftçiye büyük afet: 50 bin ton buğdayı yediler

Balıkesir'de bu yıl sayıları aşırı yükselen tarla fareleri yüzünden buğday üretimindeki zarar yüzde 10'un üzerine çıktı.

Çiftçiye büyük afet: 50 bin ton buğdayı yediler
Çiftçiye büyük afet: 50 bin ton buğdayı yediler
GİRİŞ 14.07.2014 13:39 GÜNCELLEME 14.07.2014 13:40
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, buğday ekonomik değerini yitirmeden birkaç yıl öncesine kadar  Balıkesir'de yaklaşık 200 bin hektarlık alanda 650 bin ton civarı üretim  yapıldığını söyledi.

Çiftçinin buğdaydan birçok ihtiyacını karşılayabildiği dönemlerin  geride kaldığını ifade eden Sözat, bu yüzden ekim alanlarının daraldığını, il  genelindeki üretimin 400 bin tonlara gerilediğini anlattı. Üreticinin ektiğinden  kazanması için mücadele ederken birkaç yıldır kuraklık nedeniyle ciddi sorunlar  yaşandığını vurgulayan Sözat, "Kuraklıktan dolayı 2 yıldır çiftçimiz, borç  ödemesini erteliyor. Bu yıl da aşırı yağışlardan dolayı çiftçi borç erteleyecek"  ifadesini kullandı.

Bu yıl iklimin dışında tarla farelerinin büyük çapta zarara yol  açtığına dikkati çeken Sözat, şöyle devam etti:

 "Fare hasarı, nisandan beri devam ediyor. Çiftçimiz bu noktada biraz  gevşek davrandı. Toplu mücadele gibi bir uygulamaya girmedi. Ben atıyorum tarlama  fare zehrini, eğer siz atmamışsanız sizdeki fare bana gelebiliyor. Ama herkes  yaptığı zaman sonuç alınabiliyor. Bu yıl bireysel mücadele bile olmadı. Ben  mücadelemi yaptım bazı yerlerde ürünümü kurtardım ama mücadele yaptığım halde  kurtaramadığım bölgeler var. Fare buğdayın sapını dipten kemiriyor, başak düşünce  içindeki daneleri yiyor. Düşünün binlerce fareyi bir anda tarlanın bir tarafından  giriyor ve burayı komple bitiriyor."

Sözat, bazı yerlerde yüzde 100 olmak üzere Balıkesir genelinde tarla  farelerinin yol açtığı ortalama zararın yüzde 10'un üzerinde olduğunu belirterek,  "Hiç biçerdöverin girmediği yerler var. Bu yıl 400 bin ton beklediğimiz  Balıkesir'de 350 bin ton buğday ancak çıkar. 50 bin tonunu tarla fareleri yedi"  diye konuştu.

"Kar suyu kulağına değen fare ölür"

Kendisine ait 50 bin dönümlük bir buğday tarlasını gösteren Sözat,  "Buradan 25 tona yakın ürün almam lazım. Bu yıl aşırı yağışlar ve farelerin  zararı nedeniyle 15-16 ton ürün ancak çıkacak. 50 dönümde 500 balya saman çıkması  lazımken şu anda 150 balya var" dedi.

Bu yıl kış olmadığını, kar yağmadığını anlatan Sözat, şunları  kaydetti: "Nisana kadar da yağmur olmadı. Farelerin üremesi için çok uygun bir  ortam meydana geldi. 'Kar suyu kulağına değen fare ölür' derler. Gerçekten de  öyle kar yağışının olduğu yıllarda fare sayısı bu kadar çok olmuyor. Mayıstan  sonra yağışlar oldu tabanda olan farelerin bir kısmı öldü ama yan tarafta  kalanlar kurtuldu. Kar yağmadığı zaman bu farelerin üreme ortamı kendiliğinden  gelişiyor. Tarla faresiyle beslenen yaban hayvanlarının azalması da etkili."

"Fare afeti"

Işıklar köyünden Mustafa Özkaya ise ürününün önemli bölümünü bu yıl  tarla farelerinin yediğini belirterek, köylünün adeta "fare afeti" yaşadığını  anlattı. Köyde kendisine ait 4 dönümlük tarladan normalde 1,5 ton ürün alması  gerekirken yaklaşık 30 kilogram buğday ancak çıktığını vurgulayan Özkaya, "Saman  balyası olarak da 10 balya çıktı. Bu kadar buğday 20 lira etmiyor. Yaptığımız  masraf bunun kat ve kat fazlası" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • demir ersoy 9 yıl önce Şikayet Et
    fareler. işte doğanın dengesini bozarsan boyle olur tilkiyi avla yılanı gördünyerdeöldür fareyle beslenen kuşları öldür 50binton buğdayı yemiş küçiçik fareler azbile yemiş keşke hepsini yeseydiler belki tüfeyüni alan avcıyım diye çevre katliyamı yapıyor bari fare avlasaydınız beki birnebzeişeyarardı.
    Cevapla
  • hüseyin 9 yıl önce Şikayet Et
    YILAN VE KUŞLARI ÖLDÜRÜN SONRA!. Köylü yada insanımız maalesef cehalette.ABD tarımda randıman almak için dekar başına belli bir arı kovanı konmaktadır.Çiftçi bunun iin arıcılara bir bedel vermektedir.Bizde ise arıları katletmek için dayan babam dayan TARIM İLAÇLARIA.Öldürürseniz vahşi hayvanları yılan,yaban kuşlarını netice bu olur.Kar suyu fareye değil çiftçimizin kulağıan kaçmış,zihnini bulandırıp masum hayvanları katlederek RABBİMİZİN KOYDUĞU ADETULLAH kanunlarına zımni muhalefet ve neticesi bu kayıplar olarak tecelli ediyor.
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    haydi hükümet öde bakalım paraları !. herkes devletten istiyor ama vermiyor !
    Cevapla