Türkiye'den dev hamle! Gelecek yıl...

Türkiye'nin radara yakalanmadığı için ''hayalet uçak'' olarak anılan 5. nesil savaş uçağı F-35'lerle ilgili siparişi gelecek yıl vereceği ortaya çıktı.

Türkiye'den dev hamle! Gelecek yıl...
Türkiye'den dev hamle! Gelecek yıl...
GİRİŞ 28.02.2014 11:45 GÜNCELLEME 28.02.2014 12:14
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, "Savunma Sanayii İcra Komitemizin vereceği karar, burada önemli olacak. İki alternatif var, üçüncüsü yok. Uçak alımına çok yaklaşmış durumdayız. Uçak siparişlerini ya bu sene ya da önümüzdeki sene vermeye başlayacağız. Ağırlık önümüzdeki seneye kayıyor gibi görünüyor. Birinci yıl siparişimiz iki uçak, ondan sonra 100 uçak olacak" dedi.

Hayalet uçaklarla ilgili kararın geçtiğimiz 25 Şubat'ta toplanacak SSİK(Savunma Sanayii İcra Komitesi)'ten çıkması bekleniyordu. Ancak toplantı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ertelenmişti.

SSİK'te, F-35 projesi kapsamında ise sipariş kararının verilip verilmeyeceği de netleşecekti. Geçen yıl 5 Ocak'ta sipariş kararı verilen 2 uçağın tedariki, daha sonra tekrar değerlendirilmek üzere ertelenmişti. Bayar, yaptığı açıklama ile bu konuya açıklık getirdi. "F-35 projesinde siparişler ertelenmişti. Görüşmeler ne aşamada?" şeklindeki soruya Bayar, "Savunma Sanayii İcra Komitemizin vereceği karar, burada önemli olacak. İki alternatif var, üçüncüsü yok. Uçak alımına çok yaklaşmış durumdayız. Uçak siparişlerini ya bu sene ya da önümüzdeki sene vermeye başlayacağız. Ağırlık önümüzdeki seneye kayıyor gibi görünüyor. Birinci yıl siparişimiz iki uçak, ondan sonra 100 uçak olacak" karşılığını verdi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinde yer alan F-4'lerin yerini alacak F-35'ler radara yakalanmadığı için hayalet uçak olarak da nitelendiriliyor. Üretici ülkeler arasında ABD ile Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya ve Kanada da yer alıyor. Türkiye, yazılım kodları verilmediği gerekçesiyle F-35'lerin siparişini bir süreliğine ertelemişti. Aynı gerekçeyle, İngiltere'nin de projeden çekilmesi gündeme gelmişti. Bazı ülkelerin uçaklarla ilgili alım sayısını azaltması maliyetlerde artış yaşanmasına neden olmuştu. ABD'de uçaklarla ilgili hazırlanan bazı raporlarda, projeye ilişkin eksikliklerin belirtilmesi ise dikkat çekmişti.

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 5
  • 365 10 yıl önce Şikayet Et
    israili vurmadıkdan sonra. israili vuramayacak olduktan sonra o aldığınız uçaklar amerikaya para aktarmaktan başka ne işe yarar... düşman olarak israili görmeyen amerikayı görmeyen uçak benim ufaklığa aldığım oyuncaktan farksız..
    Cevapla
  • Temiz Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    gönül arzu ediyorki kendimiz yapalım !. şimdi yıllarca uyutulmanın acılarını çekiyoruz, bu suni uyutulma dışardan değil içimizde bir kesim tarafından bize uygulandı !
    Cevapla
  • Aziz Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    2-3 tane alın. sonra kendimiz yapalım.. :))
    Cevapla
  • HisYazar 10 yıl önce Şikayet Et
    tanımlama kodu. Bu uçaklar düşman uçak tanımlama kodu verilmezse birer oyuncaktan ibaret olur.
    Cevapla
  • adiga 81 10 yıl önce Şikayet Et
    Eee ne oldu şimdi.. ABD yazılım kodlarını verecek miymiş. Hebri görünce ben de kendi uçağımızı üreteceğiz sanmıştım.
    Cevapla