14 Şubat alışverişine taksit freni

Çiçekçilerin, hediyelik eşya satıcılarının ve özellikle de kuyumcuların vitrinlerini süsleyerek büyük bir umutla beklediği 14 Şubat Sevgililer Günü alışverişi, kredi kartlarındaki taksit düzenlemesi nedeniyle istenilen düzeyde olmadı.

14 Şubat alışverişine taksit freni
14 Şubat alışverişine taksit freni
GİRİŞ 13.02.2014 12:47 GÜNCELLEME 13.02.2014 12:47

Batı Anadolu Kuyumcular Birliği ve İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sevgililer günü için kuyumcuların bütün hazırlıklarını tamamladığını belirterek, "Ancak kredi kartlarındaki taksit sınırlaması en büyük şanssızlığımız oldu" dedi.

Kuyumcular çarşısında, 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle önceki yıllarda 1 hafta öncesinden işlerin hareketlendiğini, özellikle de son 2 gün yoğun iş yaptıklarını ve çarşının adeta "cıvıl cıvıl" olduğunu öne süren Uça, bu yıl işlerin durma noktasına geldiğini savundu. "Taksitli alışverişler hayatımızın her alanına girmişti" diyen Uça, kuyumculuk sektöründe taksitli alışverişin kaldırılması nedeniyle Sevgililer Günü gibi özel günlerde satışların neredeyse imkansız hale geldiğini belirtti.

Esnafın bu sınırlamadan mağdur olduğunu dile getiren Uça, "Umarız tekrar eskiye dönüş olur ve taksitli satışlara devam ederiz. Artık vatandaşlar ya hiç alışveriş yapmıyor ya da tek seferde ödeyebileceği uygun fiyatlı hediyeliklere yöneliyor. Örneğin 10 taksit olduğu zaman ödeyebilirim dediği hediyelikler şimdi alınmaz oldu. Şu anda satışlar durma noktasına geldi" diye konuştu.

Kredi kartlı satışlarının taksitli olarak kuyumculuk sektöründe devam ettirilmesi gerektiğini savunan Uça, şunları söyledi:

"Kredi kartlı satışlarda ufak bir satış dahi yapıldığında fatura kesiliyor. Şimdi kredi kartına taksit kaldırılınca ya senetli satışlara dönülecek ya da kara kaplı veresiyeli satışlar başlayacak ki bunlar kuyumcular için çok riskli. Zaten kayıt dışının önüne geçmek en büyük devlet politikalarımızdan biri. Bu şekilde taksitli satış devam ederse yüzde 100 kayıt altı bir ekonomiden bahsedebiliriz."

Nişanlı olduğunu söyleyen Bahadır Karabulut ile Gonca Yalçındağ, 14 Şubat Sevgililer Günü alışverişine çıktıklarını kaydederek, "Kuyumcuları gezdik neler alabiliriz diye baktık. İnsanın gönlü sevdiğine en değerli hediyeyi almak istiyor. Taksitlendirmelerde yapılmadığı için zorlanıyoruz. Artık ufak tefek hediyelerle birbirimizi mutlu edeceğiz" dediler.

KAYNAK: AA