Engelsiz Havalimanı sayısı 10'a çıktı

Sivas Nuri Demirağ ve Hatay havalimanlarında da engeller kalktı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)tarafından başlatılan Engelsiz Havalimanı Projesi kapsamında, sertifika alan havalimanı sayısı 10'a yükseldi.

Engelsiz Havalimanı sayısı 10'a çıktı
Engelsiz Havalimanı sayısı 10'a çıktı
GİRİŞ 09.05.2013 12:52 GÜNCELLEME 09.05.2013 12:52

Antalya, Atatürk, Sabiha Gökçen, Erzincan, Kocaeli Cengiz Topel, Zafer, Çanakkale, Dalaman havalimanlarının ardından Sivas Nuri Demirağ ile Hatay havalimanları da sertifika aldı.

SHGM tarafından hayata geçirilen ''Engelsiz Havalimanı'' projesi kapsamında, havalimanlarının engelli vatandaşların kullanımına uygun hale getirilmesi çalışmaları hızla devam ediyor. 2005 yılında yürürlüğe giren Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'da söz konusu çalışmaların tamamlanması için öngörülen 7 yıllık süre, geçen yıl yapılan yeni bir düzenlemeyle 1 yıl uzatılmıştı.

Ayrıca erişilebilirlik hususundaki standartların yerine getirilip getirilmediğinin denetimi için illerde Aile ve Sosyal Politikalar, İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıklarıyla özürlüler ile ilgili konfederasyonların temsilcilerinden oluşan komisyon kurulması kararlaştırıldı. Komisyonca, yapılacak denetim sonucunda eksiklikleri bulunan tüm kurum kuruluşlara eksikliklerin giderilmesi için 2 yılı geçmemek üzere ek süre verilebiliyor.

AA muhabirinin, edindiği bilgiye göre, Antalya, Atatürk, Sabiha Gökçen, Erzincan, Kocaeli Cengiz Topel, Zafer, Çanakkale, Dalaman havalimanlarının ardından 24 Nisan'da Sivas Nuri Demirağ ile Hatay havalimanları söz konusu sertifikayı aldı. Böylece bugüne kadar çalışmalarını tamamlayarak, sertifikalı olanların sayısı 10'a yükseldi.

10 havalimanı sertifika için sırada

Isparta Süleyman Demirel, Bursa/Yenişehir, Gaziantep, Denizli/Çardak, Kahramanmaraş, Tekirdağ Çorlu, Trabzon, Uşak, TAV Esenboğa ve TAV İzmir Adnan Menderes havalimanlarının, Engelsiz Havaalanı Belgesi almak üzere proje dosyaları SHGM'ye gönderildi. SHGM'ye başvurusu sonrasında denetleme geçiren TAV İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda tespit edilen eksiklerin giderilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Kars, Adıyaman, Elazığ, Ağrı, Van/Ferit Melen havalimanları da terminal binaları inşaat projeleri kapsamında; engellilere yönelik çalışmalarını tamamlayacak.

Sinop Havalimanı'nda ise yeni terminal binası projesi hazırlandı, terminal binası yapımı ihalesine çıkılması planlanıyor. Bu nedenle mevcut terminal binasında engellilere yönelik düzenlemeler tamamlanmış durumda. Söz konusu kolaylıkların tamamı yeni terminal binası projesi kapsamında yapılacak.