Zehirli balık ithalatı haberine yalanlama!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzlanda'da 2010'da yaşanan volkanik patlamanın ardından balıkların zehirlendiği ve bu balıkların Türkiye'ye ithal edildiği iddialarını yalanladı.

Zehirli balık ithalatı haberine yalanlama!
Zehirli balık ithalatı haberine yalanlama!
GİRİŞ 26.03.2013 14:41 GÜNCELLEME 26.03.2013 14:41

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzlanda'da 2010'da yaşanan volkanik patlamanın ardından balıkların zehirlendiği ve bu balıkların Türkiye'ye ithal edildiği iddialarına ilişkin, sadece ''Canlı Taze Soğutulmuş ve Dondurulmuş Su Ürünleri İthalatına İlişkin Uygulama Talimatı''na uygun olan ürünlerin ülkeye girişine izin verildiğini bildirdi.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, 2010'da İzlanda'dan ithal edilen su ürünlerinin her partisinin organoleptik muayeneye tabi tutulduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

''Kimyasal ve mikrobiyolojik kontroller için numune alınarak laboratuvarlara gönderildi. Yapılan kontroller sonucunda sadece 'Canlı Taze Soğutulmuş ve Dondurulmuş Su Ürünleri İthalatına İlişkin Uygulama Talimatı'na uygun olan ürünlerin ülkeye girişine izin verildi. Haberde iddianın aksine patlamanın ardından Türkiye'nin balık ithalatında önemli artışlar yaşanmadı. Türkiye'deki balık ve balık yağı ithalatı, iç piyasadaki üretime bağlı olarak yıldan yıla değişiklik göstermekte olup İzlanda'dan 2010'da bin 939 ton ve 2011'de ise 2 bin 199 ton su ürünleri ithalatı yapıldı. Volkanik patlamanın yaşandığı dönemde ve sonrasında AB'nin söz konusu ürünlerin ithalatına yasaklama getiren bir düzenlemesi bulunmamakta.''

Açıklamada ayrıca, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA) 2010'da volkanik patlamayı takiben yayınladığı halk ve hayvan sağlığı için olası risklere dair raporunda, söz konusu kül yağmurunun halk ve hayvan sağlığı açısından dikkate alınabilecek bir risk teşkil etmediğinin belirtildiği de aktarıldı.

KAYNAK: AA