Burgan Bank, Körfez'den damat bulacak

Eurobank Tekfen'i satın alarak Türk bankacılık sektörüne 'Gücün Merkezindesiniz' sloganıyla hızlı giriş yapan Burgan Bank, büyüme planlarında da iddialı.

Burgan Bank, Körfez'den damat bulacak
Burgan Bank, Körfez'den damat bulacak
GİRİŞ 18.02.2013 07:54 GÜNCELLEME 18.02.2013 07:54

Burgan Bank Genel Müdürü Mehmet Sönmez, büyüme stratejisinin detaylarını açıkladı

Geçen yıl Eurobank Tekfen'i alarak Türkiye pazarına giren Kuveytli Burgan Bank, 29 Ocak'ta marka lansmanını gerçekleştirdi. Akşam'dan Ayfer Arslan'ın haberine göre yola Burgan Bank adı ile devam etme kararı alan yeni hissedar mevcut yönetim kadrosunu ise 'Size güvenimiz tam, yola devam' mesajı vererek değiştirmedi. Bundan büyük bir gurur duyduğunu dile getiren Burgan Bank Genel Müdürü Mehmet Sönmez ile yeni dönemdeki büyüme stratejilerini ve projelerini konuştuk.

- Müşteriler marka değişimini nasıl karşıladı?

MARKA değişimini müşterilerimize mektup ve e-maille duyurduk. Memnuniyetle karşıladılar.  Müşterilerimizin kendilerini 'Gücün Merkezinde' hissedebilecekleri çok fırsatlar gelecek.

- Nasıl fırsatlar gelecek?

TOPLAM 3 ana yolumuz var. İlki bireysel bankacılık. Bireysele daha fazla ağırlık vereceğiz. İkincisi yurtdışı özellikle Körfez'den Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen bireysel yatırımcılara aracılık edeceğiz. Üçüncüsü ise ticari bankacılık.

- Bireysel bankacılıkta neler yapacaksınız?

ÜST bireysel segmente,  yani 20-30 bin birikimi olan bireylere  özel bankacılıkta verilen hizmetleri vereceğiz. Tasarruf sahibi yatırımının düşük görülebileceği endişesiyle birebir ilişkiye geçmeye çekiniyor. Oysa biz Burgan Yatırım şirketimizi (EFG İstanbul) çok güçlü bir yanını birikimi olan bireylere de sunmaya başlıyoruz. İkincisi Körfez'den Türkiye'ye yatırım yapacak bireylere aracılık etmeye başlayacağız. Türkiye'de ev  veya hisse almak isteyebilir.

KÖRFEZ'DE HER KÖŞEDE VARIZ

- KOBİ bankacılığındaki planlarınız?

KOBİ'lerimizin sermayelerinin güçlenmesi için birleşme ve satın almalara aracılık edeceğiz. Özellikle Körfez'den Türkiye'deki KOBİ'lere  ilgi büyük. Kuveyt, Tunus, Cezayir ve Irak'ta 145 şubemiz var. İhracatçıların en büyük sıkıntısı para transferi. Bu ülkelerde her köşe başında bir ana hissedarımızın banka şubesi olduğu için bu ülkelerle iş yapan firmalarımızın ilk 3 bankasından biri olacağız.  Ayrıca Irak ve Cezayir masası kurduk. Ticari bankacılıkta dış ticaretin yanı sıra turizmde de faaliyetlerimiz devam edecek.

BÜYÜME HEDEFİ %26

- Büyüme stratejiniz?

Her yıl sektörün 10 puan üzerinde büyümek istiyoruz.  Yani bu yıl sektör %16 büyürse  biz %26 büyürüz. Aslında büyükler daha daha fazla  büyürse sistemik risk olasılığı artıyor. Büyükler kontrollü ve yavaş büyümeli. Orta ve küçük bankalar ise da daha hızlı  büyüyebilmeli.

Yeni banka ruhsatı gereksiz

- Sektöre yeni yabancı girişi olur mu?

49 bankayız bana göre artık yeni bankaya da ruhsat vermeye gerek yok. Çünkü önce mevcutları büyütelim. Sektörün aktifleri 1.3 trilyon liraya geldi. Milli geliri yakaladı. Ancak bu oranın yüzde 130 olması lazım. O yüzden de yeni oyunculara bundan sonraki dönemde izin verilmesinden ziyade orta ve küçük oyuncuların hele yeni girmişlerin sağlıklı büyümesine destek verilmeli.

Faizler daha fazla düşmez

- Faizler ne olur?

Enflasyonun bu yıl yüzde 6-6.5'tan aşağıda olmaz. Şu anda gösterge faiz yüzde 5.86'lara, yılın sonuna doğru yüzde 6.10-6.20 civarında olur. Kredi ve mevduat faizleri artık daha fazla düşmez. Enflasyon yüzde 6-6.5 olacaksa mevduat faizi de brüt yüzde 7.5'a gelir.  Bu sene yatırımcı mevduatta çok fazla para kazanmaz. Ancak enflasyona karşı korur.

En güzel doğum günü hediyesi!

29 OCAK'IN doğum günü olduğunu belirten Mehmet Sönmez, 'Bu benim için çifte kutlama gibi oldu.  Burgan Bank da en güzel hediyesi oldu. Yeni hissedarın da mevcut yönetimle yola devam etmesi bizi gururlandırdı' diyor.