Türkiye karttan 43 milyar lira kazançlı çıkacak

MasterCard ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezi'nin raporuna göre Türkiye'de kart kullanımının artarak devam etmesi durumunda 2015 yılına kadar ülkenin kazancının 43 milyar liraya ulaşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye karttan 43 milyar lira kazançlı çıkacak
Türkiye karttan 43 milyar lira kazançlı çıkacak
GİRİŞ 03.10.2013 13:17 GÜNCELLEME 03.10.2013 13:17

MasterCard ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezi'nin hazırladığı "Türkiye'de Nakit ve Kart Ödemelerinin Karşılaştırmalı Maliyeti Raporu"nda nakit kullanmanın sosyal maliyetinin 2012 yılı için 4 milyar 719 milyon lira olarak ifade edilirken, bu rakamın 365 milyon lirasının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1,6 milyar lirasının da bankalar tarafından karşılandığı belirtildi.

Rapora göre, kart kullanımının Türkiye'ye yıllık ortalama sosyal maliyetinin ise 960 milyon lira olduğu belirtilirken, geçen aylarda Almanya'da gerçekleştirilen çalışmada, nakit kullanımının Alman ekonomisine maliyetinin ise 12,5 milyar avro olduğunun altı çizildi.

100 liralık bir harcamanın nakit yerine kartla yapıldığında her işlem bazında verimlilik kazancının 0,67 lira olduğunu bildirilen raporda, kart kullanımının artarak devam etmesi durumunda 2015'e kadar Türkiye'nin kazancının 43 milyar liraya ulaşacağı öngörüsüne yer verildi.

Raporla ilgili bilgi veren MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, "Tüm dünyada nakitsiz yaşam konusunda önemli adımlar atılıyor. MasterCard olarak nakitsiz yaşamın desteklenmesi için sürekli yeni teknolojiler ve hayatı kolaylaştıran yeni ödeme çözümleri üzerinde çalışıyoruz. Temassız ve mobil ödeme gibi hızlı, esnek ve güvenli ödeme araçlarımız yanında alternatif kart seçenekleri, tüketicileri olduğu kadar perakende sektörünü ve e-ticareti de olumlu yönde etkiliyor" dedi.

Birçok çalışmanın nakdin maliyetininin ülkeler ve ilgili sektörler için bir sorun oluşturduğuna değinen Güney, "Araştırmalar, nakit kullanmanın ülkelere maliyetinin ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor. Bu değerlendirmeyi Türkiye özelinde ortaya koymak için Boğaziçi Üniversitesi ile çok değerli bir çalışma hazırladık. İlgili kuruluşlara ipuçları vereceğini ve yol haritası olacağını düşünüyoruz" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Refik Erzan ise "Banka ve kredi kartları, dijital ödemeler ve e-ticaret verimlilik artışı ve kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak yoluyla ekonomiye çok önemli katkılar yapıyor. Bu raporun amacı bu katkıyı hesaplayıp gözler önüne sermek" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA