Bank Asya "kamu bankaları" için ne düşünüyor?

16 ülkeden 28 bankanın katılımıyla 380 milyon dolarlık 1 yıl vadeli murabaha sendikasyonu sağlayan Bank Asya'nın Genel Müdürü Ahmet Beyaz imza töreni sonrası Haber 7'nin sorularını yanıtladı. Beyaz kamu bankalarının faizsiz bankacılığa geçişinden memnun olduklarını açıkladı.

Bank Asya "kamu bankaları" için ne düşünüyor?
Bank Asya "kamu bankaları" için ne düşünüyor?
GİRİŞ 02.05.2013 17:10 GÜNCELLEME 03.05.2013 06:42
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Hakan GÖKSEL'in haberi

Bank Asya ABC Islamic Bank, Barwa Bank, Emirates NBD Bank, National Bank of Abu Dhabi, Noor Islamic Bank ve, Standard Chartered Bank  liderliğinde ve toplamda 16 ülkeden 28 bankanın katılımıyla 380 milyon dolar 1 yıl vadeli sendikasyon kredisi sağladı. Bank  Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz imza töreni sonrası sendikasyon anlaşmasını Haber 7'ye değerlendirdi. Kamu bankalarının katılım bankaları sektörüne girişi konusunda soruları cevaplayan Beyaz, KOBİ'ler için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın getirdiği "KOBİ Koç'ları ile ilgili

380 milyon dolar Murabaha Sendikasyonu sağladı

Bank Asya'nın uluslararası piyasalardan temin ettiği 380 milyon dolar murabaha sendikasyonunun imza töreni, 2 Mayıs 2013 Perşembe günü Four Seasons Bosphorus Otel'de gerçekleşti. Katılım bankalarının en büyüğü olan Bank Asya;  ABC Islamic Bank, Barwa Bank, Emirates NBD Bank, National Bank of Abu Dhabi, Noor Islamic Bank ve, Standard Chartered Bank  liderliğinde 16 ülkeden 28 bankanın katılımıyla murabaha sendikasyonunu sağladı.

Bir yıl vadeli kredinin 230,5 milyon dolar  ve 115,3 milyon Avro'luk dilimler halinde  toplamda 380 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiği açıklandı. Murabaha işleminin kar payı ise LIBOR/EURIBOR+%1,25 olarak belirlendi.

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, İmza töreni sonrasında Haber 7'den Hakan Göksel'in sorularını yanıtladı.

16 farklı ülke 28 bankadan temin edilen murabaha sendikasyonu miktarı 380 milyon dolar, bu rakam düşük değil mi?

Bu bizim ortalaması yüzde 1,25 olan geçen yıl sağladığımız maliyetin çok altında bir kaynak. Biz banka olarak yurt içinde ciddi miktarda kredi sağlıyoruz ve dışarıdan sağladığımız bu tip kaynakları çeşitlendirmek istiyoruz. Geçen sene rakam 325 milyon dolardı  bu sene 380 milyon dolar oldu. Biz istesek ve maliyetine katlansak çok daha yüksek miktarda kaynak sağlayabiliriz. Sağladığınız kaynağın geri ödemesi var. Bir anlamda düşük maliyetli olması iyi çünkü aldığınız krediyi bir kerede ödemek zorundasınız. Bir defada ödeyeceğiniz için belki konjonktürü öngöremeyebilirsiniz. Tek seferde yüksek oranda sendikasyon almak da doğru değildir. Önemli olan bu tip işlemlerde tabana yaygın olmasıdır. Bir seferde 380 milyon doları almak sorun değil bunun katılımcı sayısının yüksek olması lazım.

Bu Bank Asya'nın sağladığı 5. sendikasyon kredisi, peki miktar olarak en yüksek olanı mı?

Evet bu kredi bugüne kadar alınmış en yüksek miktar. Banka büyüdükçe, büyüklüğüz içerisinde bunun belli bir payını düşünüyoruz. Yurtdışı borçlanmamızı gerçekleştirirken toplam topladığımız kaynakların yüzde  10'unu geçmemesini istemiyoruz. Yurt dışına bağlı olup da orada durum tersine döndüğünde borçlanmanızı kendi kaynaklarınızla kapatmak zorundasınız. Bu parayı sendikasyon olarak alıp kredi olarak veriyorsunuz. Bunu gerçekleştirdiğinizde yüzde 10'luk bir boşluk oluşuyor ve biz bunu istemiyoruz....

Kısa vadeli borçlanma süreci Türkiye ekonomisinin gidişatından bağımsız anladığım kadarıyla...

Hayır kısa vadeli borçlanmamızın Türkiye ekonomisi ile değil bizim risk yönetimi prensiplerimizle alakası var. Yurt dışı borçlanmamızın toplam kaynağının yüzde 10'unu geçmemesi prensibini ön plana almasak 500 milyon dolar da olurdu 1 milyar dolar da...

Diğer katılım bankalarının sağladıkları sendikasyon miktarları ile kıyasladığımızda Bank Asya'nın aldığı krediler hangi aralıkta yer alıyor?

Bir buçuk yıl öncesine kadar yurt dışından 350 milyon dolar sermaye benzeri karlılık 10 yıl vadeli,  380 milyon dolarlık bugünkü sendikasyon ise 1 yıl vadeli. Toplam sağladığımız yurt dışı borçlanma bu yıl için 1,5 milyar dolar. Diğer katılım bankalarından Albaraka geçen yıl sanırım 300-350 milyon dolar civarında borçlanmıştı.  Şu ya da bu banka çok aldı diye bir kıyaslama çok sağlıklı değildir.  Toplam kaynakları içerisindeki pozisyon açısından bakmak lazım. Mesela biz mevduatta bu yıl çok iyi büyüyoruz.  Başta sendikasyonu 200 milyon dolar olarak düşünmüştük ama çok fazla talep geldiği için 380'e çıkardık. Rakamın büyüklüğü ölçüt değildir.

Bank Asya olarak faizsiz bankacılık yapıyorsunuz ve belli prensiplere göre kaynak sağlıyorsunuz. Dünyada bu konuda kaynak bulmak sıkıntı oluyor mu?

Mesela bu yıl ilk defa sendikasyonumuza Bank of America katıldı. Yine sendikasyon grubunun içerisinde Avrupalı bankalar var, körfez bankaları var. Biz sadece İslami bankalardan değil birçok uluslar arası bankadan temin ediyoruz.

Burada da sistem faizsiz olarak işliyor değil mi?

Elbette, anlaşma bizim prensiplerimiz doğrultusundadır. Sözleşmeleri ayrıdır, normal bir bankaya verilen sendikasyon gibi değildir. Bizim prensiplerimiz çerçevesinde yapılan bir işlemdir. Hassasiyetlerimizi dikkate alırız...

Hükümetin kamu bankalarından birkaçını "Katılım Bankası"na çevirmesi için hazırlık yapılıyor. Siz bu hazırlığa nasıl bakıyorsunuz, rahatsız oldunuz mu?

Kamu bankalarının katılım bankasına çevrilmesi bizim kaygı duyacağımız değil sevineceğimiz bir husus. Türkiye'de bankacılık sektöründen katılım bankalarının aldığı pay yüzde 5 civarında. Biz yeni bir bankanın sektöre girmesine seviniriz çünkü faizsiz bankacılık pazarı daha bir genişler.  Kaygı söz konusu değil sadece o bankalarda kamu gücünün yanlarında olması rekabete bir miktar etki edebilir. Bu da dengeleri kısmen etkileyebilir ama biz bu konuda yetkililerin duyarlı olduğuna inanıyoruz.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOBİ'lere yardımcı olması için belgeli "Koç"lar yetiştirecek. Bu sistemin bankalardaki KOBİ danışmanlarına kısıtlama getireceğini düşünüyor musunuz?

Yapılan düzenlemenin daha çok dolandırıcıların önüne geçme amaçlı olduğunu ve bankaları bu konuda etkilemeyeceğini düşünüyorum.

hakan.goksel@haber7.com
twitter.com/hakan_goksel

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 14
  • ismail uzun 10 yıl önce Şikayet Et
    faize kılıf bulmaya çalışıyorlar. bunun başka bir açıklaması yok
    Cevapla
  • ali aydın 10 yıl önce Şikayet Et
    fatih karakaya. peki 10 bın lıralık evi niye 15 bin e satıyor evın bır degerı var bu kazıklamak degılmı vatandası faiz degilse 2 liralık domatesi 4 lira satması gibi şey
    Cevapla
  • murat çakır 10 yıl önce Şikayet Et
    muhafazakar066 . en basitinden kobi kredilerinde para veriyorlar.Araştır da yaz boş boş konuşma.Senin gibi adamlar sayesinde bu münafıklar destek buluyor,Hz.Allah'ın dinini parçalıyprlar.Ahirette vay halinize
    Cevapla
  • fatih karakaya 10 yıl önce Şikayet Et
    Konu derin!. Aslinda cok riskli bir alan. Sistem olarak dusunursek iyi bir sey, nasil bir market 1 liraya alip 1.5 liraya satiyorsa banka da oyle. Evi aliyor ve sana satiyor. Buraya kadar normal Normal olmayan sey vade farki. 10 liraya ev satiliyor. Banka diyor tmm ben aliyorum sana 15 satiyorum. buraya kadar normal ama banka diyor ki 3 gunde odersen 15 10 gunde odersen 20 20 gunde odersen 40 falan filan iste bunun adi bal gibi faizdir. deselerki fiyati 15 en fazla su kadar gun icinde odemen lazim. sadece para deger kaybi farki odenir dense sorun olmaz maalesef ben de kandirildigimi dusunuyorum
    Cevapla
  • Yusuf Avcıbaşı 10 yıl önce Şikayet Et
    Ey Müslüman titre ve kendine gel.. Mudi, yani küçük birikim sahipleri yaldızlı laflara kanarak kapitalistlerin tuzağına düşmesinler. İhlas Finans, Yimpaş, Kombasan ortada. Düşenin dostu olmuyor. İsmi Ak partide olsa olmuyor. Herkes kapitalistten yana.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle