'İthal saman' besiciyi rahatlattı

Ege Bölgesi İç Ege Bölümü'nün önemli hayvancılık merkezlerinden Kütahya'nın Simav ilçesine Gürcistan'dan getirilen ve kilogramı 50 kuruştan satılan 7 ton saman, besiciler tarafından kısa sürede satın alındı.

'İthal saman' besiciyi rahatlattı
'İthal saman' besiciyi rahatlattı
GİRİŞ 24.02.2013 18:52 GÜNCELLEME 24.02.2013 18:52
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İlçeye bağlı Demirciköy beldesinde faaliyet gösteren Demirciköy Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mustafa Ekrem Gökçeoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kooperatiflerince ithal edilen ilk parti samanın Demirciköy'de çok kısa bir sürede alıcı bulduğunu söyledi.

Saman ihtiyacının bölgeden karşılanamadığını dile getiren Gökçeoğlu, ''Karşılansa da fiyatlar çok yüksek olduğundan çiftçilerimiz ve hayvan üreticilerimiz sıkıntı yaşadı. Bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız dışarıdan saman ithal etmeye başladı. Bu ithal samanlardan ilk parti Gürcistan'dan beldemize ulaştı. Getirilen bu samanla besicilerimiz biraz olsun rahatlayacak. Samanın kilogramı, yerli samana göre yüzde 50 ucuz olmak üzere 50 kuruştan satıldı'' dedi.

Demirciköy Belediye Başkanı Turan Sümer de kooperatif saman getirmeden önce bölgede saman bulunamadığını ifade etti.

Geçen yıl bahar yağmurlarının, bölgede üretilen hububatta verimi düşürdüğünü anlatan Sümer, ''Simav'da hububat üreticisi daneye sevinirken samanda hüsrana uğradı. Bu yüzden de ilçe genelinde saman sıkıntısı baş gösterdi. 7 ton saman geldi ama belde meydanımızda besicilerimiz tarafından hemen tüketildi. Daha 3-5 kamyon saman gelse ancak beldemizdeki besicilerimizin ihtiyacını karşılayacak'' diye konuştu.

Besici İsmail Dindar ise bölgede 5 ay önce balya fiyatının 12-14 lira olduğunu dile getirdi.

Saman ithal edileceğinin söylenmesi nedeniyle besicilerin beklediğini, saman stoklamadığını kaydeden Dindar, ''Yeterli saman ithal edilmeyince de deposunda samanı olanlar fiyat artırdı. Bir zamanlar yüzüne bile bakılmayan saman, en değerli katı yem oldu. Bu fiyatlardan dolayı zor günler geçiriyoruz. Bu kışı geçirebilmek için bir büyükbaş hayvanın neredeyse iki katı kadar masraf ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatifi'nin beldemize getirdiği ithal samandan hemen bir traktör kadar aldım. Olsa yine alırım'' ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • yavuz kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    globalleşen dünyada sen saman alırsın yurt dışına inşaat yaparsın. ne var bunda. Toki çatır çatır yurt dışından iş alıyor. Dünya diyormu niye türkler inşaatımız yapıyor diye
    Cevapla
  • Hasan 11 yıl önce Şikayet Et
    heyy gidi gunler, bir zaman insanlar yemek bulamazdi malum hukumetlerden dolayi.... hukumetimize dil uzatanlar daha cok degil 10 sene oncesini dusunsunler. enflasyon zam faiz bol sifirli para issizlik darbe....
    Cevapla
  • melih arslan 11 yıl önce Şikayet Et
    ...... Devlet ciftciye yardim etmek zorunda mi? Amerikada Avrupada devletin ciftciye yardim ettigini bedavadan para verdigini gormedim. Bu olursa ancak Turkiyede olur. Sonra aglanir boyle.
    Cevapla
  • mevladostu 11 yıl önce Şikayet Et
    Muhtemelen bunu hükümetin başarısı Sayacaksınız.. Dediğim gibi Hükümetin başarısı sayacaksınız. Bunu Söylemeden önce Neden bu Millet Samansız kaldı diye sormak daha makul olur değilmi? 2011 bitiminde 2012 başından sonuna dek Çiftçi vatandaş Tarım Makinaları ile Çiftçi destekleme Kanununu bekliyordu. Ama çıkmadı. Hükümet her yıl yaptığı gibi bin bir rezalet ile köylünün burnundan getire getire Temmuz Ayında Çiftçilerin Zirai Makinalarına Parasal destek veriyordu. Bakın bam teli burda Temmuzda Hasat Haziranın başında başlar Ama Temmuzda Makinaların onayı belli olur. Ama 2012 de çıkmadı. Köylünün hükümete güvenip aldığı Makinalar için zar zor ödeme yapıldı. Makina olmayınca Saman Olmadı yada Makinaya zorlukla ödenen para kalmayıncada köylü saman alamadı. Ne oldu Uyanıkların işine geldi Saman fiyatları Tavan yaptı. Sonrada Sanki büyük başarıymış gibi İthal samandan bahsedersiniz. Pess doğrusu Vallahi.
    Cevapla