Türkiye ile Gana arasında işbirliği protokolleri

Yemin töreni sonrası ilk ziyaretini Türkiye'ye yapan Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le Köşk'te bir araya geldi. Türkiye ve Gana arasında yapılan işbirliği protokollerinin imzalanmasının ardından iki cumhurbaşkanı basının karşısına çıktı.

Türkiye ile Gana arasında işbirliği protokolleri
Türkiye ile Gana arasında işbirliği protokolleri
GİRİŞ 22.01.2013 15:06 GÜNCELLEME 22.01.2013 15:06

Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama'yı Çankaya Köşkünde törenle karşıladı. Heyetlerarası yapılan görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ve Gana arasında yapılan işbirliği protokollerinin imzalanmasının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mahama'yı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Bu ziyaretin kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini belirten Gül, Gana Cumhurbaşkanının yemin töreni sonrası ilk ziyaretini Türkiye'ye yaptığını kaydetti.

Mart 2011'de kendisinin de Gana'ya gittiğini anlatan Gül, ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanı'nın Gana'ya gittiğine dikkat çekti. Gana Sahraaltı'nın Afrika'da ilk bağımsızlığını kazanan ve demokrasi ile serbest piyasa ekonomisini gerçekleştiren hep istikrarlı olmuş bir ülke olduğunu dile getiren Gül, bu nedenle Afrika'da örnek bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Gana'ya ilgisinin çok eskilere dayandığını anlatan Gül, 2010 yılında Gana'da daimi büyükelçiliğin açıldığını hatırlattı. Gana'ya yaptığı ziyarette iş adamlarının da geldiğini ve ortak iş yapma konusunda teşvik ettiklerini belirten Gül, iki yıldan az zaman geçtiğini ama bunun meyvelerin gördüklerini vurguladı. Ticaret hacminin arttığını dile getiren Gül, kendisine gösterilen ilgiye de teşekkür etti.

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama ise kendilerine sergilenen sıcak misafirperverlik için teşekkür etti. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Mahama, Türkiye'nin Gana'yı tanıyan ilk ülkeler arasında bulunduğunu kaydetti.

2011 yılında da pek çok anlaşma imzalandığını anlatan Mahama, şimdi yaptıkları anlaşmaların da iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirecek ve refah sağlayacağını vurguladı. Diplomatik anlamdaki ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerin de bir dönüşümü beraberinde getirecek adımlar da attıklarını anlatan Mahama, kendisiyle birlikte gelen iş adamları ile İstanbul'da yarın yapılacak görüşmelerle de ilişkilerin daha da derinleştirilmesinin sağlanacağının altını çizdi.

Bugün son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Mahama, ikili ilişkilerin daha da geliştirme ve karşılıklı yeni fırsatları saptama konusunda da görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Gerek Gana'nın gerekse Türkiye'nin ortak demokratik değerleri paylaşan barış ve istikrarı sürdürebilmiş iki ülke olduğuna dikkat çeken Mahama, Türkiye'nin Afrika ile son derece barışçıl bir yaklaşımda bulunmasından memnun olduklarını kaydetti.

Mahama, Gana'nın Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Konseyi daimi üyeliği, 2020 Olimpiyatları için ve 2020 Expo Fuarı için adaylığını desteklediklerini söyledi. İki liderin tokalaşmasının ardından basın toplantısı sona erdi.

KAYNAK: CİHAN